Babyskydd i bilen

Babyskydd är den första bilbarnstolen och används till barn från 0-9 månader. Babyskyddet placeras alltid bakåtvänt och det kan användas både i framsätet och baksätet. Om du väljer att ha babyskyddet i framsätet måste du koppla ur airbagen om sådan finns i bilen.

Babyskydd för ålder 0–9 månader

Babyskyddet används från det att barnet är nyfött ända tills barnets huvud sticker upp ovanför kanten på stolen.

De flesta barn har vuxit ur babyskyddet när de är runt nio månader. Barn växer olika snabbt så det viktigaste är att hålla koll på var huvudet hamnar när barnet sitter i babyskyddet, inte bara gå efter barnets ålder. När huvudet sticker upp ovanför stolkanten är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol.

Byt inte till bakåtvänd bilbarnstol för tidigt. När barnet kan sitta själv utan stöd kan du byta från babyskydd till en bakåtvänd bilbarnstol.

Nyfödd baby i babyskydd
Babyskyddet passar för barn mellan 0- 9 månader.

Om bältet för babyskydd

  • Babyn ska vila stadigt och bekvämt med skydd för hela huvudet och babyn ska använda det bälte som hör till babyskyddet.
  • Placera babyskyddet bakåtvänt i framsätet eller baksätet. Kom ihåg att koppla ur krockkudden på den främre passagerarplatsen, om babyskyddet placeras fram. Sidokrockkudde och sidokrockgardin är däremot ingen fara för barnet.
  • Babystolens bälte ska sitta nära kroppen. Tjocka kläder gör att bältet inte skyddar lika bra när kläderna kommer mellan kroppen och bältet. Så ta av overallen eller knäpp upp den så att bältet sitter mot kroppen. Om det är kyligt i bilen kan du lägga en filt över barnet.
  • Du ska dra åt bältet så mycket att du kan få in max två fingrar. 
  • Bilens bälte som håller fast babyskyddet ska vara sträckt.
Baby fastspänd i babystol
Undvik tjocka kläder under bältet. Lägg en filt över barnet i stället.

Fästa babyskyddet med eller utan ISOfix

Babyskyddet brukar vara lätt att montera i bilen. Du använder antingen bilens trepunktsbälte eller en bas som används med bilens ISOfix-fäste. Handtaget på babyskyddet ska antingen vara rakt upp eller fällas framåt. Titta i monteringsanvisningarna för att ta reda på hur just ditt babyskydd ska monteras.

Mer om ISOfix och hur det fungerar

Vanliga frågor om babyskydd

Bakåtvänd bilbarnstol

Från ca 9 månaders ålder upp till 4-5 år ska barnet åka baklänges. Tidigare än så bör du inte vända bilbarnstolen så att barnet åker framåtvänd stol.

När och varför du har bakåtvänd bilbarnstol

Bältesstol vid framåtvänt åkande

När barnet vuxit ur den bakåtvända bilbarnstolen ska de ändå använda bältesstol eller bälteskudde till de är 10-12 år. Enligt lag ska barn kortare än 135 cm använda denna form av skyddsanordning.

Därför är det viktigt med bältesstol

Mer att läsa

Senast uppdaterad 2 februari 2022

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...