Risk för inbrott

under mörka årstider

Mörkare årstider innebär att tjuvar kan jobba mer ostört. Men med några enkla medel kan du förhindra att de tar sig in i din bostad.

Under det mörka halvåret ökar risken för inbrott med 65 %
Märk dina värdesaker med MärkDNA.

Så stoppar du tjuven

  • Se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha gärna dörren låst även om du är hemma. Du hittar olika typer av lås för ytterdörrar i If Säkerhetsbutik​.
  • Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.
  • Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde.
  • Märk dina värdesaker med MärkDNA​ och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden, det har en avskräckande effekt enligt kriminologerna vid Malmö Högskola.
  • Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
  • Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus. Samma sak gäller för stegar.
  • Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.
  • Installera inbrottslarm​ med utomhussiren om du bor i hus.
  • Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, och lägga sina sopor i din soptunna etc.

MärkDNA – eller SmartDNA – är ett biologiskt framställt DNA som kan appliceras på allt som är stöldbegärligt, som bilar, båtar, datorer, mobiltelefoner med mera. Det fungerar både i avskräckande syfte och när inbrottet är ett faktum. Märkta saker registreras i en databas och om märkta saker stjäls men hittas igen kan de kopplas till rätt ägare och tjuvarna fällas för stölden.

Smart-DNA är ett patenterat säkerhetsskydd som har kvalitetssäkrats och godkänts av Polisen och Polismyndigheten samt Nationellt Forensiskt Centrum (NFC).

Ett kassaskåp eller säkerhetsskåp är ett bra stöldskydd och därför en god investering. Kassaskåp är inte bara ett bra stöldskydd utan även brandsäkra. Om du förvarar smycken, kontakter eller värdepapper hemma rekommenderar vi att du förvarar dem i ett kassaskåp.

Uppmärksamma grannar 

Tjuvar vill jobba ostört utan att någon ser dem, frågar vilka de är och vad de gör. Därför är det så bra att hjälpa varandra att ha lite koll på vilka som rör sig i bostadsområdet. 

En fungerande, aktiv grannsamverkan sänker risken för inbrott med upp till 26 procent enligt statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet.

Det är enkelt att starta Grannsamverkan

För att starta Grannsamverkan i området där du bor kan du och dina grannar kontakta polisen genom att ringa 114 14. Polisen kommer att se till att ni får den kunskap och hjälp ni behöver för att komma igång.

I huvudet på en inbrottstjuv

Ett sätt att lära sig hur du kan undvika inbrott i bostaden är att sätta sig in hur en inbrottstjuv tänker. Vad är det som gör att de väljer att göra inbrott hos dig och inte hos grannen?

Svenska Stöldskyddsföreningen har gjort en film där Anders, en före detta kriminell, berättar hur en tjuv tänker. Se gärna den!

Stoppa tjuven

 
Tips om hur du slipper inbrott hemma

Har det hänt något?

Anmäl förlust, stöld eller skada här. Vi återkommer inom 24 timmar. Stöld och skadegörelse måste även polisanmälas.

Anmäl skada

Tips & Råd

Vi har samlat ihop tips och goda råd för olika tillfällen i livet. Vi hoppas att det vara till nytta och glädje för dig.

Tips och goda råd
Man och pojke leker i soffan

Rådgivning

Vi hjälper gärna till med att se över ditt försäkringsbehov. Boka en genomgång, vi ringer upp inom två dagar.  

Boka försäkringsgenomgång