Resa när du är gravid

När du är gravid och ska resa gäller det att planera resan lite extra och ha koll på i vilken vecka du är, för att reseförsäkringen ska gälla fullt ut.

Att tänka på vid reseplaneringen

​​Oftast kan man resa som vanligt när man är gravid även om det kan vara lite obekvämt i en del situationer. Prata gärna med din barnmorska för att få råd och tips när du planerar en resa.

Reseskyddet som ingår i hemförsäkringen gäller både för dig som är gravid och barnet i magen om ni råkar ut för en akut sjukdom eller olycksfall under resan. Försäkringen gäller för komplikationer kopplade till graviditeten som gör dig eller bebisen akut sjuka. Du kan inte få ersättning för rutinkontroller under graviditeten eller förlossning med ett normalt händelseförlopp. 

3 viktiga dokument att ta med

  1. Din journal från mödravården.
  2. EU-kort – för sjukvård i EU-länder.
  3. Utlandsresekort – information om reseförsäkringen i din hemförsäkring.

Flyga när du är gravid

Tänk på att resa på dig under flygresan och sträck på benen någon gång i timmen. Det är också viktigt att dricka vatten under resan, för att förhindra blodproppar.

3 tips vid flygresor

  1. Stödstrumpor – Använd stödstrumpor under flygresan så slipper du svullna ben och minskar risken för blodpropp.
  2. Bekväma skor – Både graviditeten och värmen gör att fötterna svullnar.
  3. Öronproppar – Många gravida är ljudkänsliga och vaknar lätt.

Flyga efter graviditetsvecka 28

En del flygbolag tillåter inte att gravida flyger efter en viss vecka. Det vanligaste är att du inte får flyga under graviditetens sista två månader. Flygbolagen har olika bestämmelser för vad som gäller för dig som gravid. Fråga flygbolaget eller resebyrån vad som gäller just för din resa.

Därför får du inte flyga sent i graviditeten

Att du inte får flyga hur sent som helst under graviditeten beror på att risken för att förlossningen sätter igång under flygresan ökar och att planet då behöver nödlanda. 

Skulle nödlandning ske kan du bli tvungen att betala flygbolagets kostnader för den oplanerade landningen själv. Det beror på att hemförsäkringens reseskydd inte gäller för kostnader som uppstår på grund av nödlandning eller om flygplanet måste ändra sin färdplan.

Om du ska åka bil

Om du kör bil eller åker med som passagerare är det viktigt att bilbältet sitter rätt. Den nedre delen av bältet ska ligga under magen, över höfterna och den övre delen ovanför magen och mellan brösten.

I slutet på graviditeten är det bäst att låta någon annan köra så du inte sitter så nära ratten. Om det finns en krockkudde bör du dra tillbaka sätet så att det är gott om plats mellan dig och instrumentpanelen. 

Några tips för behagligare bilresor

  • Stanna ofta – Planera in pauser för toalettbesök och för att sträcka på benen så får du en behagligare bilresa. 
  • Gravidbälte – Det finns speciella gravidbälten att köpa som är mer bekväma och ger stöd.
  • Åksjukepåsar – Bra att ha nära tillhands om illamåendet kommer smygandes och det inte finns möjlighet att stanna.
Kvinna kör bil
Sent i graviditeten är det bäst om någon annan kör.

Sola och bada när du är gravid

Det finns inget som hindrar att du badar eller solar när man väntar barn. Solskydd är, som alltid, viktigt att använda och det är extra viktigt när du är gravid eftersom pigmentet i huden förändras. 

Pigmentfläckar kan snabbare bli mörka när man solar. För att undvika det kan du använda hög solskyddsfaktor.

Vaccinationer

Diskutera med en läkare i god tid vilka vaccinationer som är lämpliga för dig om du planerar att resa till ett land där man behöver vara vaccinerad. Rådfråga på din barnmorskemottagning eller vaccinationsmottagning.

Mat och dryck 

Följ matrekommendationerna som Livsmedelsverket tagit fram för gravida även när du är utomlands. Drick mycket vatten om du vistas i varma länder, det gäller såklart även de som inte är gravida. Om du är osäker på kranvattnets kvalitet är det säkrast köpa dricksvatten i obrutna glas- eller plastflaskor.