resa när du är gravid

När du är gravid och ska resa gäller det att planera resan lite extra och ha koll på i vilken vecka du är, för att reseförsäkringen ska gälla fullt ut.

Planera resa när du är gravid

Reseförsäkringen som ingår i hemförsäkringen gäller även för dig som är gravid. Men efter graviditetsvecka 28 gäller den inte för kostnader som har samband med graviditeten. Därför är det viktigt att tänka på vilken vecka du kommer att vara i när du planerar din resa. 

​​Oftast kan man resa som vanligt när man är gravid även om det kan vara lite obekvämt i en del situationer. Om du planerar en resa kan det vara bra att prata med din barnmorska om vad du ska tänka på. Ta med dig din journal från mödravårdscentralen ifall du skulle behöva vård under resan. Journalen innehåller viktig information om din graviditet.

Tre viktiga dokument att ta med

Viktigt att ta med på resan:

  • Din journal från mödravården.
  • EU-kort – för sjukvård i EU-länder.
  • Utlandsresekort – information om reseförsäkringen i din hemförsäkring.
Flyga när du är gravid – kolla upp flygbolagets regler först.

Flyga när du är gravid

Tänk på att resa på dig under flygresan och sträck på benen någon gång i timmen. Det är också viktigt att dricka vatten under resan, för att förhindra blodproppar.

Vad gäller efter graviditetsvecka 28?

En del flygbolag tillåter inte att gravida flyger efter en viss vecka. Det vanligaste är att du inte får flyga under graviditetens sista två månader. Flygbolagen har olika bestämmelser för vad som gäller för dig som gravid, så du bör alltid fråga flygbolagen eller resebyrån vad som gäller just för din resa.

Att du inte får flyga hur sent som helst under graviditeten beror på att risken för att förlossningen sätter igång under flygresan ökar och att planet då behöver nödlanda. Skulle det ske efter graviditetsvecka 28 kan du bli tvungen att betala flygbolagets kostnader för den oplanerade landningen själv, eftersom hemförsäkringens reseskydd inte gäller för kostnader som har samband med graviditeten efter vecka 28.

  • Stödstrumpor – Använder du stödstrumpor på flygresan slipper du svullna ben och minskar risken för blodpropp.
  • Bekväma skor – Både graviditeten och värmen gör att fötterna svullnar.
  • Öronproppar – Många gravida är ljudkänsliga och vaknar lätt.

Åka bil som gravid

Om du kör bil eller åker med som passagerare är det viktigt att bilbältet sitter rätt. Den nedre delen av bältet ska ligga under magen, över höfterna och den nedre delen ovanför magen och mellan brösten.

Om det finns en krockkudde bör du dra tillbaka sätet så att det är gott om plats mellan dig och ratten eller instrumentpanelen. I slutet på graviditeten är det bäst att låta någon annan köra så du inte sitter så nära ratten. 

  • Stanna ofta – Planera in pauser för toalettbesök och för att sträcka på benen så får du en behagligare bilresa. 
  • Gravidbälte – Det finns speciella gravidbälten att köpa som är mer bekväma och ger stöd.
  • Åksjukepåsar – Bra att ha nära tillhands om illamåendet kommer smygandes och det inte finns möjlighet att stanna.

Sola och bada

Det finns inget som hindrar att du badar eller solar när man väntar barn. Solskydd är, som alltid, viktigt att använda och det är extra viktigt när du är gravid eftersom pigmentet i huden förändras. Pigmentfläckar kan snabbare bli mörka när man solar. För att undvika det kan du använda hög solskyddsfaktor.

Vaccinationer

Diskutera med en läkare i god tid vilka vaccinationer som är lämpliga för dig om du planerar att resa till ett land där man behöver vara vaccinerad. Rådfråga på din barnmorskemottagning eller vaccinationsmottagning.

Mat och dryck 

Följ matrekommendationerna som Livsmedelsverket tagit fram för gravida även när du är utomlands. Drick mycket vatten om du vistas i varma länder, det gäller såklart även de som inte är gravida. Om du är osäker på kranvattnets kvalitet är det säkrast köpa dricksvatten i obrutna glas- eller plastflaskor.