Försäkringar när du reser som gravid

Om du är gravid och ska ut och resa är hemförsäkringen den viktigaste försäkringen att ha koll på. I den ingår ett reseskydd som gäller om du blir sjuk eller skadad under resan och behöver vård. 

Reseförsäkring när du är gravid

När du reser utomlands är det alltid viktigt att du har en hemförsäkring där det ingår en reseförsäkring. Den gäller även när du är gravid. Det är reseskyddet i hemförsäkringen som ersätter kostnader för vård utomlands, exempelvis om du råkar ut för en akut sjukdom eller ett olycksfall. Försäkringen gäller även om komplikationer kopplade till graviditeten uppstår under resan och du behöver vård. 

Du kan inte få ersättning för rutinkontroller under graviditeten eller förlossning med ett normalt händelseförlopp. 

Reseförsäkringen gäller i 45 dagar

Reseförsäkringen som ingår i din hemförsäkring gäller i hela världen i 45 dagar. Om du ska vara borta längre än 45 dagar kan du ringa oss för att förlänga reseförsäkringen.

Så gäller reseförsäkringen

Flyga under graviditeten

En del flygbolag tillåter inte att gravida flyger efter en viss graviditetsvecka. Flygbolagen har olika regler men det vanligaste är att du inte får flyga under graviditetens sista eller två sista månader. Fråga flygbolaget eller resebyrån om vad som gäller för just din resa. 

Därför får du inte flyga sent i graviditeten

Att du inte får flyga i slutet av graviditeten beror på att risken för att förlossningen sätter igång under flygresan ökar ju senare i graviditeten du är. Skulle nödlandning behöva göras kan du bli tvungen att betala flygbolagets kostnader för den oplanerade landningen själv. Det beror på att hemförsäkringens reseskydd inte gäller för kostnader som uppstår på grund av nödlandning eller om flygplanet måste ändra sin färdplan.

Kvinna sitter på golvet på flygplats
Hos vissa flygbolag får du inte flyga efter en viss graviditetsvecka.

Så gäller gravidförsäkringen utomlands

Gravidförsäkringen gäller under hela graviditeten. Den gäller både när du är i Sverige eller om du tillfälligt reser utomlands, exempelvis på semester. Det innebär att om du råkar ut för något som gravidförsäkringen gäller för kan du få ersättning, oavsett om det händer när du är hemma eller på resa. 

Kostnader för tandskador, läkarvård och resor gäller dock inte om du är på resa utanför Norden. För få ersättning för vård och behandling utomlands är det viktigt att du har en hemförsäkring.

Kvinna promenerar på gångväg i bergen.
Gravidförsäkringen gäller även när du är på resa utomlands.

Andra försäkringar när du reser som gravid

Om du har andra personförsäkringar, till exempel en olycksfallsförsäkring eller en sjuk- och olycksfallsförsäkring så gäller de även när du är på tillfällig resa. Försäkringarna gäller precis som vanligt oavsett om du är gravid eller inte. 

Personförsäkringarna ersätter dock endast kostnader för tandskador, läkarvård och resor när du är på resa inom Norden. För att få ersättning för vårdkostnader om något händer utomlands behöver du ha en hemförsäkring. 

5 tips när du reser som gravid

  1. Se till att du har en hemförsäkring med reseskydd som gäller under hela tiden du är på resa.
  2. Spara telefonnumret till vår resehjälp i din mobil – +46 8 121 88 000. Hit ringer du om du behöver akut hjälp.
  3. Kontrollera flygbolagets regler vid graviditet om du ska flyga.
  4. Prata gärna med din barnmorska om vad som är bra att tänka på om du planerar att resa utomlands. Då kan du får råd om exempelvis vaccinationer och om det finns resmål som är olämpliga för gravida. 
  5. Ta med din journal från barnmorskemottagningen. Den kan innehålla viktig information om din graviditet om du skulle behöva vård under resan.