Inför resan

Tips om hur du kan förbereda dig.

Resmålet är bestämt och biljetten bokad. Nu är det dags att förbereda dig själv inför resan. Här får du tips om vad du ska tänka på så att resan känns både tryggare och trevligare för dig.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Har du reseförsäkring?

Se över ditt reseförsäkringskydd. Har du hemförsäkring hos oss har du ett reseskydd som gäller de första 45 dagarna på resan – i hela världen. Det reseskyddet brukar räcka för de flesta semesterresor. Reseskyddet i hemförsäkringen gäller för alla som är namngivna på hemförsäkringen. Det är viktigt att alla, även barnen, som ingår i hushållet finns namngivna.

Ladda ner Utlandsresekortet - ditt försäkringsbevis - och ta med på resan.

Planerar du att vara borta längre tid än 45 dagar kontaktar du oss så hjälper vi dig med att förlänga försäkringen.  

Om du köper en resa som kostar mer än 25 000 kronor per person ringer du oss innan du reser så att du kan köpa ett tillägg för att få högre ersättning.

Vid resa till Ryssland, Vitryssland eller Kuba

Ryssland, Vitryssland och Kuba kräver ett speciellt intyg på att du har giltig reseförsäkring. Om du ska resa till sådant land behöver du beställa "Intyg om reseförsäkring" av oss. Ring oss på telefon 0771-655 655 om du ska resa inom några dagar. Annars kan du beställa genom att klicka på länken.
Beställ intyg om reseförsäkring

Beställ sjukförsäkringskortet – EU-kort

EU-kortet beställer du från Försäkringskassan. Det ger dig rätt till akut vård i de länder Sverige har avtal med. Kortet behövs inte på resa inom Norden.
Beställ EU-kortet

Kolla upp om du behöver förnya ditt pass och ansöka om visum.

Pass

Alla som ska med på resan behöver ett pass – och ta gärna en kopia på dem. Ta med kopiorna, men förvara dem inte tillsammans med passen. Se till att passet inte är skadat eftersom du kan nekas inresa i ett annat land om ditt pass är skadat.

Vissa länder kräver att ditt pass är giltigt ytterligare 6 månader från det datum du reser hem. I UDs app Resklar kan du se vilka regler som gäller för olika länder.

Visum

Ta reda på vilka visumregler som gäller för det land du ska besöka. Tänk på att vara ute i god tid så att du hinner få visumet i du ska resa.

Vaccination

På vissa resmål finns sjukdomar som du bör ​skydda dig mot så långt det är möjligt. Det kan röra sig om Malaria eller Hepatit A och B. Information om sjukdomsrisker och vaccination ges av sjukvården och av vaccinationscentralen.

Är du kroniskt eller allvarligt sjuk?

Reseskyddet i din hemförsäkring gäller för akut sjukdom och olycksfall. Om du redan innan resan har någon form av besvär som kan behöva läkarvård, eller om du har en kronisk eller allvarlig sjukdom kan du göra en medicinsk förhandsbedömning inför resan. 

Förhandsbedömningen​ visar hur stor risken är att den sjukdom du redan har kan förvärras av resan och kräva behandling på resmålet. Du får klara besked vad som gäller om du blir sjuk på resan. Gör en medicinsk förhandsbedömning innan du bokar resan, för att vara på den säkra sidan.

Om du blir sjuk, skadad eller bestulen

Om du blir sjuk eller skadad

Om du eller någon i din familj blir akut sjuk eller skadad och behöver läkarvård kontaktar du If Assistance på telefon +46 8 792 73 33. Det teamet kommer att guida dig och ta kontakt med läkare på plats, kontaktar sjukvårdspersonal etc.

Kontakta If Assistance om du blir bestulen på pass, pengar och värdehandlingar som till exempel biljetter. 

Mer information om vad du ska göra i olika situationer när du är på resa. 

Vid naturkatastrof eller attentat

Om du inte kan ta dig hem

Om ditt tåg eller flyg blir inställt eller försenat får du förseningsersättning i form av schablon. Om tåget eller flyget går i tid, men du har förhindrats att ta dig fram till stationen eller flygplatsen kan du få ersättning för nödvändiga och skäliga kostnader för att ta dig ikapp. För att få ersättning vid förseningar behöver du ha Stor Hem- eller Stor Villaförsäkring. Du behöver inte betala någon självrisk i dessa fall. 

Avboka resa på grund av attentat eller oroligheter

Avbeställningsskyddet som ingår när du har Stor Hemförsäkring gäller endast om du blir akut sjuk eller drabbats av ett olycksfall. Avbeställningsskyddet gäller inte om du vill avstå från att resa av andra orsaker. 

Smart säkerhet på resan

Lämna inte säkerheten hemma när du reser – i Säkerhetsbutiken finns smarta reseprodukter. 

Se alla produkter

Resa med barn

Tips om vad du ska tänka på när du reser med barn, för att resan ska gå så smidigt och bra som möjligt.

Tips när du reser med barn

Packa väskan

på ett smart sätt
 
Tips om hur du packar väskan på ett smart sätt.

Håll växterna vid liv

när du är på semester
 •  
  Smarta tips om hur du håller växterna levande
   
  Smarta tips om hur du håller växterna levande
 •  
  Tips om hur du packar väskan på ett smart sätt.
   
  Tips om hur du packar väskan på ett smart sätt.