Checklista inför resan

En utlandsresa kräver planering för att du ska slippa obehagliga överraskningar och strul på resan. Har du koll på försäkring, pass och vaccinationerna?

Reseförsäkring 

I hemförsäkringen ingår alltid ett reseskydd som gäller i 45 dagar för resor i hela världen. Det gäller bland annat om du blir akut sjuk, skadad eller bestulen under resan. Se över om ditt reseskydd täcker det du behöver för resan. Här kan du jämföra reseskyddets innehåll i de olika hemförsäkringarna.  

Reseskyddet gäller för alla som står namngivna i hemförsäkringen. Logga in på Mina sidor och kontrollera vilka namn som står uppräknade på din hemförsäkring. För att lägga till personer kan du ringa oss eller använda formuläret Lägg till medförsäkrad

Försäkringsbevis 

 • Ladda gärna ner Utlandsresekortet, ditt försäkringsbevis, och ta med det på resan. Fyll i försäkringsnumret så blir det enklare om du behöver kontakta SOS International. 

Resa till Iran, Ryssland, Vitryssland och Kuba

Dessa länder kräver ett speciellt intyg på att du har en giltig reseförsäkring. 

 • Reser du inom en 14 dagar – chatta med oss eller ring 0771-655 655.
 • Reser du senare beställer du intyget genom att klicka på länken: Beställ intyg om reseförsäkring

Förlänga reseskyddet

Om din resa är längre än 45 dagar kan du förlänga reseskyddet upp till maximalt ett år. Du måste betala in kostnaden för reseförlängingen direkt för att det ska gälla. Ring 0771-655 655 om du behöver förlänga ditt reseskydd.

Appen HelpMe 

När du behöver hjälp att hitta kvalitetssäkrad vård vid enklare sjukdomar eller skador kan du använda appen HelpMe oavsett var i världen du är.

 • Du kommunicerar med SOS Internationals rådgivare och med läkare.
 • Du kan chatta, ha videosamtal eller ringa.
 • SOS's personal kan boka läkartid åt dig och du får kontaktuppgifter och vägbeskrivning till läkarmottagningen i appen.

Ladda ner appen HelpMe från App Store eller Google Play

Appen HelpMe
Kommunicera med SOS International via appen HelpMe.

Resor för 40 000 kronor eller mer

Om du köper en resa som kostar mer än 40 000 kronor per person ringer du oss innan du reser så att du kan köpa ett tillägg för att få högre ersättning om du måste avbeställa resan.  

För att kunna göra tillägget åt dig måste du kontakta oss inom 24 timmar efter det att resan är slutbetald om resan startar inom en månad, och inom tre dagar om resan startar längre fram i tiden än en månad. 

Beställ EU-kortet 

EU-kortet beställs kostnadsfritt från Försäkringskassan. Kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU, EES-land eller i Schweiz. Det behövs inte på resa inom Norden. 
Beställ EU-kortet

Pass, visum och vaccination

Läs på om resmålet och ta reda på vad som gäller för det landet. Några viktiga saker att ta reda på i god tid: 

 • Om du måste ansöka om visum/inresetillstånd  
 • Passets giltighetstid  
 • Om du behöver vaccinera dig

UD har en app – Resklar – där Sveriges ambassader har samlat information om världens länder och vad som gäller i respektive land. Ladda gärna ner appen och fyll i checklistan.    
Om UD avråder att resa till ett visst land ska du följa det rådet. Dels av säkerhetsskäl, men även för att reseskyddet i hemförsäkringen inte gäller för resor till land eller område dit UD avråder från att resa. 

Giltigt pass

 • Kontrollera passets giltighetsdatum och beställ ett nytt i god tid.
 • Tänk på att vissa länder, exempelvis Turkiet, kräver att passet är giltigt flera månader efter beräknat hemkomstdatum. Om ditt pass inte är giltigt tillräckligt länge stoppas du redan vid utresan från Sverige.
 • Passet ska vara helt. Ett skadat pass anses inte vara giltigt. Du riskerar att antingen inte få gå ombord på planet eller att nekas komma in i nästa land.

För europeiska medborgare räcker med nationellt ID-kort när du reser till ett land som ingår i Schengensamarbetet. 

Om du tappar bort passet

Anmäl förlorat pass till polisen. Om du är utomlands kontaktar du svenska ambassaden eller konsulatet. SOS International kan också hjälpa dig om du blir bestulen på passet utomlands.

Visum – inresetillstånd

Ta reda på vilka visumregler som gäller för det land du ska besöka, genom att fråga resebyrån eller kontakta landets ambassad eller konsulat. Om du ska resa till USA ansöker du om ESTA (Electronic System for Travel Authorization) digitalt. Det kan ta tid att få visum så var ute i god tid. 

Vaccinationer

Innan du reser till något land utanför Europa är det viktigt att du ser över vilka vaccinationer du behöver. Många länder kräver att man har ett intyg om vaccination mot vissa sjukdomar för att få resa in.

1177 reseråd och vaccination

 • Kvinna talar i mobiltelefon

  Kontakta SOS International

  När du är utomlands och behöver omedelbar hjälp – Kontakta SOS International

  Telefonr: +46 8 792 73 33
  Fax: +46 8 792 80 70

 • Flygplansmotor

  Utlandsresekortet

  Kortet innehåller information om hur försäkringen gäller och vem du kontaktar om något händer.

  Till utlandsresekortet
 • Barn springer

  Resa med barn

  Tips om vad du ska tänka på när du reser med barn, för att resan ska gå så smidigt och bra som möjligt.

  Tips när du reser med barn

Senast uppdaterad 21 maj 2019

Packa väskan smart

 
Tips om hur du packar väskan på ett smart sätt.

Håll växterna vid liv

när du är på semester
 •  
  Smarta tips om hur du håller växterna levande
   
  Smarta tips om hur du håller växterna levande
 •  
  Tips om hur du packar väskan på ett smart sätt.
   
  Tips om hur du packar väskan på ett smart sätt.