Checklista inför resan

En utlandsresa kräver planering för att du ska slippa obehagliga överraskningar och strul på resan. Har du koll på försäkring, pass och vaccinationerna?

Reseförsäkring 

I hemförsäkringen ingår alltid ett reseskydd som gäller i 45 dagar för resor i hela världen. Det gäller bland annat om du blir akut sjuk, skadad eller bestulen under resan.

Se över om ditt reseskydd täcker det du behöver för resan. Här kan du jämföra reseskyddets innehåll i de olika hemförsäkringarna.  

Reseskyddet gäller för alla som står namngivna i hemförsäkringen. Logga in på Mina sidor och kontrollera vilka namn som står uppräknade på din hemförsäkring. För att lägga till personer kan du ringa oss eller använda formuläret Lägg till medförsäkrad

Försäkringsbevis 

Ladda gärna ner Utlandsresekort, ditt försäkringsbevis, och ta med det på resan. Fyll i försäkringsnumret så blir det enklare om du behöver kontakta SOS International. 

Resa till Iran, Ryssland, Vitryssland och Kuba

Dessa länder kräver ett speciellt intyg på att du har en giltig reseförsäkring. 

 • Reser du inom en 14 dagar – chatta med oss eller ring 0771-655 655.
 • Reser du senare beställer du intyget genom att klicka på länken: Beställ intyg om reseförsäkring

Resa till Thailand

Om du är äldre än 50 år och ska vara borta mer än 90 dagar behöver du i din visumansökan bifoga ett intyg på att du har en giltig reseförsäkring. Det kan vi hjälpa dig med. 

 • Om du ska ansöka om visum inom 30 dagar – ring 0771-655 655 om du behöver detta resebevis.
 • Om du ska ansöka om visum längre fram i tiden kan du beställa resebevis för Thailand här.

Beställ EU-kortet 

EU-kortet beställs kostnadsfritt från Försäkringskassan. Kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU, EES-land eller i Schweiz. Det behövs inte på resa inom Norden. EU-kortet ersätter inte kostnader för hemtransport eller anhörigs resa till dig om du blir inlagd på sjukhus i annat land. 
Beställ EU-kortet

Pass, visum och vaccination

Läs på om resmålet och ta reda på vad som gäller för det landet. Några viktiga saker att ta reda på i god tid: 

 • Om du måste ansöka om visum/inresetillstånd  
 • Passets giltighetstid  
 • Om du behöver vaccinera dig

Information från UD

UD har en app – Resklar – där Sveriges ambassader har samlat information om världens länder och vad som gäller i respektive land. Ladda gärna ner appen och fyll i checklistan.    
Om UD avråder att resa till ett visst land ska du följa det rådet. Dels av säkerhetsskäl, men även för att reseskyddet i hemförsäkringen inte gäller för resor till land eller område dit UD avråder från att resa. 

För europeiska medborgare räcker med nationellt ID-kort när du reser till ett land som ingår i Schengensamarbetet. 

Giltigt pass

 • Kontrollera passets giltighetsdatum och beställ ett nytt i god tid.
 • Tänk på att vissa länder, exempelvis Turkiet, kräver att passet är giltigt flera månader efter beräknat hemkomstdatum. Om ditt pass inte är giltigt tillräckligt länge stoppas du redan vid utresan från Sverige.
 • Passet ska vara helt. Ett skadat pass anses inte vara giltigt. Du riskerar att antingen inte få gå ombord på planet eller att nekas komma in i nästa land.

Visum – inresetillstånd

Ta reda på vilka visumregler som gäller för det land du ska besöka, genom att fråga resebyrån eller kontakta landets ambassad eller konsulat. Om du ska resa till USA ansöker du om ESTA (Electronic System for Travel Authorization) digitalt. Det kan ta tid att få visum så var ute i god tid. 

Vaccinationer

Innan du reser till något land utanför Europa är det viktigt att du ser över vilka vaccinationer du behöver. Många länder kräver att man har ett intyg om vaccination mot vissa sjukdomar för att få resa in.

1177 reseråd och vaccination

Resor för 40 000 kronor eller mer

Om din resa kostar mer än 40 000 kronor per person ringer du oss innan du reser iväg. Du kan köpa ett tillägg för att få högre ersättning.

För att köpa tillägget gör du så här:

 • Resan startar inom en månad – ring oss inom 24 timmar efter det att resan är slutbetald. 
 • Resan startar längre fram i tiden än en månad – ring oss inom 3 dagar efter det att resan är slutbetald. 

Förlänga reseskyddet

Om din resa är längre än 45 dagar kan du förlänga reseskyddet upp till maximalt ett år. Du måste betala in kostnaden för reseförlängingen direkt för att det ska gälla. Ring oss om du behöver förlänga ditt reseskydd.

Bra att känna till

Senast uppdaterad 5 augusti 2020