inför utlandsresan

Tips och råd till dig som ska resa

Resmålet är bestämt och nu är det äntligen dags att förbereda sig. Några extra viktiga saker att tänka på; reseförsäkring, giltigt pass och rätt vaccinationer.

Läs på om resmålet

Tänk även på att du alltid lyder under det lands lagar som du vistas i, därför är det bra att vara väl påläst om resmålet. Res inte iväg om UD avråder svenskar att resa till det landet.

I UD:s app Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader. 

Reseförsäkring

Se över ditt reseförsäkringskydd. I våra hemförsäkringar ingår ett reseskydd som gäller i 45 dagar, i hela världen.

Hemförsäkringens reseskydd brukar räcka för de flesta semesterresor. Det gäller för alla som ingår i försäkringen och som står namngivna på försäkringsbrevet. Därför är det bäst att kontrollera en extra gång att alla i hushållet, även barnen, står med på försäkringsbrevet. Logga in för att se ditt försäkringsbrev

Ditt försäkringsbevis

Ladda ner Utlandsresekortet , det är ditt försäkringsbevis på resan.

Resa längre än 45 dagar

Planerar du att vara borta i mer än 45 dagar?  Kontakta oss  för att förlänga reseskyddet i din försäkring!  

Tillägg för dyr resa

Om du köper en resa som kostar mer än 25 000 kronor per person ringer du oss innan du reser så att du kan köpa ett tillägg för att få högre ersättning. 

För att kunna göra tillägget åt dig måste du kontakta oss inom 24 timmar efter det att resan är slutbetald om resan startar inom en månad, och inom tre dagar om resan startar längre fram i tiden än en månad.

Resa till Ryssland, Vitryssland eller Kuba

Ryssland, Vitryssland och Kuba kräver ett speciellt intyg på att du har en giltig reseförsäkring. Om du ska resa dit behöver du beställa ett "Intyg om reseförsäkring" av oss.

Ring oss på 0771-655 655 om du åker inom några dagar. Annars kan du beställa intyget genom att klicka på länken: Beställ intyg om reseförsäkring

Kom ihåg: EU-kortet

EU-kortet beställer du från Försäkringskassan. Det är gratis och ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU, EES-land eller i Schweiz. Kortet behövs inte på resa inom Norden.
Beställ EU-kortet

Hitta rätt sjukvård med appen HelpMe

När du behöver hjälp att hitta kvalitetssäkrad vård vid enklare sjukdomar eller skador kan du använda appen HelpMe. Via appen kan du kommunicera med SOS Internationals rådgivare och med läkare. SOS's personal kan boka läkartid åt dig och du får då alla kontaktuppgifter och vägbeskrivning till läkarmottagningen i appen. Här kan du läsa mer om hur HelpMe fungerar

Kolla upp om du behöver förnya ditt pass och ansöka om visum.

Pass

Som Europeisk medborgare behöver du inte visa upp ditt pass i gränskontroller inom Schengensamarbetet, men du måste fortfarande kunna styrka din identitet med ett nationellt ID-kort. Däremot är det vanligt att hotell kräver ett pass när du ska checka in, så ta med passet för säkerhets skull. Tänk på att reglerna skiljer sig åt mellan Europa och resten av världen.

Om du förlorat ditt pass?

Anmäl ditt förlorade pass till polisen. Om du har tappat bort ditt pass utomlands behöver du kontakta din närmaste ambassad eller konsulat.

Visum

Ta reda på vilka visumregler som gäller för det land du ska besöka. Tänk på att vara ute i god tid så att du hinner få visumet i du ska resa.

Vaccination

Innan du reser till något land utanför Europa är det viktigt att du ser över vilka vaccinationer du behöver. Många länder kräver att man har ett intyg om vaccination mot vissa sjukdomar för att få resa in.

1177 reseråd och vaccination

Är du kroniskt eller allvarligt sjuk?

Reseskyddet i hemförsäkringen gäller vid akut sjukdom och olycksfall. Om du har en kronisk eller allvarlig sjukdom kan du göra en medicinsk förhandsbedömning före resan. Det är en förhandsbedömning som visar hur stor risken är att den sjukdom du har förvärras av resan och kan komma att kräva behandling på resmålet. I och med det kan du få klara besked hur reseförsäkringen gäller om du blir sjuk på resan.

Vårt tips är att göra en medicinsk förhandsbedömning innan du bokar resan, för att vara på den säkra sidan.

Om du blir sjuk, skadad eller bestulen

Om du blir sjuk eller skadad

Om du eller någon i din familj blir akut sjuk eller skadad och behöver läkarvård kontaktar du SOS International på telefon +46 8 792 73 33. Det teamet kommer att guida dig och ta kontakt med läkare på plats, kontaktar sjukvårdspersonal etc.

Kontakta SOS International om du blir bestulen på pass, pengar och värdehandlingar som till exempel biljetter. 

Mer information om vad du ska göra i olika situationer när du är på resa. 

Vid naturkatastrof eller attentat

Om du inte kan ta dig hem

Om ditt tåg eller flyg blir inställt eller försenat får du förseningsersättning i form av schablon. Om tåget eller flyget går i tid, men du har förhindrats att ta dig fram till stationen eller flygplatsen kan du få ersättning för nödvändiga och skäliga kostnader för att ta dig ikapp. För att få ersättning vid förseningar behöver du ha Stor Hem- eller Stor Villaförsäkring. Du behöver inte betala någon självrisk i dessa fall. 

Avboka resa på grund av attentat eller oroligheter

Avbeställningsskyddet som ingår när du har Stor Hemförsäkring gäller endast om du blir akut sjuk eller drabbats av ett olycksfall. Avbeställningsskyddet gäller inte om du vill avstå från att resa av andra orsaker. 

Senast uppdaterad 21 november 2018

Kontakta SOS International

När du är utomlands och behöver omedelbar hjälp – Kontakta SOS International

Telefonr: +46 8 792 73 33
Fax: +46 8 792 80 70
Mejl if.assistance@if.se

Utlandsresekortet

Kortet innehåller information om hur försäkringen gäller och vem du kontaktar om något händer.

Till utlandsresekortet

Resa med barn

Tips om vad du ska tänka på när du reser med barn, för att resan ska gå så smidigt och bra som möjligt.

Tips när du reser med barn

Packa väskan

på ett smart sätt
 
Tips om hur du packar väskan på ett smart sätt.

Håll växterna vid liv

när du är på semester
 •  
  Smarta tips om hur du håller växterna levande
   
  Smarta tips om hur du håller växterna levande
 •  
  Tips om hur du packar väskan på ett smart sätt.
   
  Tips om hur du packar väskan på ett smart sätt.