Planera din resa

Med god planering och koll på läget är chansen större att du kan resa iväg med en härligt avslappnad känsla. En reseförsäkring som täcker alla i familjen, nödvändiga försäkringsintyg och giltiga pass är några viktiga saker att ordna innan du reser.

Checklista inför resan

Vad du behöver göra innan du reser beror såklart på vart du ska resa. Reseskydd som täcker dig, dina familjemedlemmars behov och giltigt pass är viktigt att ha koll på.

 1. Reseförsäkring för alla och med rätt omfattning.
 2. Försäkringsbevis och intyg kan behövas beroende på vart du ska åka.
 3. Giltigt pass för samtliga resenärer.
 4. Visum.
 5. Kolla upp UDs information om det land du ska resa till. 
 6. Vaccinationer.

1. Har du det reseskydd du behöver?

I hemförsäkringen ingår alltid ett reseskydd som gäller i 45 dagar för resor i hela världen. Det gäller bland annat om du blir akut sjuk, skadad eller bestulen under resan.

Alla i familjen ska vara namngivna

Reseskyddet gäller för alla som är medförsäkrade i din hemförsäkring. Det är viktigt att du kontrollerar att alla, även barnen, som ska följa med på resan är namngivna i försäkringen. Om man inte finns med i hemförsäkringen omfattas man inte av reseskyddet. Logga in på Mina sidor för att se om allas namn står med. Saknas någon kan du ringa oss eller lägga till personen genom att fylla i formuläret Lägg till medförsäkrad

Täcker reseskyddet ditt behov?

Om du vill ha avbeställningsskydd, få ersättning för förseningar och outnyttjade resekostnader behöver du ha Stor Hem- eller Stor Villaförsäkring. 
Läs mer om vad som ingår i reseskyddet och om du har det du behöver. 

Kostar din resa mer än 40 000 kronor?

Om din resa kostar mer än 40 000 kronor per person ringer du oss innan du reser iväg. Du kan köpa ett tillägg för att få högre ersättning.

För att köpa tillägget gör du så här:

 • Resan startar inom en månad – ring oss inom 24 timmar efter det att resan är slutbetald. 
 • Resan startar längre fram i tiden än en månad – ring oss inom 3 dagar efter det att resan är slutbetald. 

Jämför vårt reseskydd med resebyråns

Reseskyddet i hemförsäkringarna passar bra för vanliga semesterresor. Om du ska göra en resa utöver det vanliga rekommenderar vi att du jämför innehållet i vårt reseskydd med det resebyrån kan erbjuda. Det kan finnas skillnader som är viktiga för den resa du ska göra. 

Om du är borta längre än 45 dagar

Reseskyddet gäller i 45 dagar i hela världen, men kan förlängas upp till 1 år. Du behöver förlänga reseskyddet före dag 45. Du kan förlänga reseskyddet genom att logga in på Mina sidor och betala med Swish. 

2. Försäkringsbevis och intyg

Utlandsresekortet

Oavsett vilket land du ska resa till är det bra att ta med Utlandsresekortet för att du enkelt ska veta vad din försäkring gäller för och hur du gör om något händer.

Du kan själv ladda ner Utlandsresekortet online. Fyll i ditt försäkringsnummer i dokumentet. Du hittar försäkringsnumret på Mina sidor. 

Ladda ner Utlandsresekortet

Intyg om att du har reseförsäkring

Du kan få ett intyg om att reseskyddet gäller vid sjukdom, inklusive covid-19. Intyget kan ges om landet du ska resa till inte står på UDs lista med länder de avråder svenskar att åka till. 

Beställ intyg om försäkringsskydd

Beställ EU-kortet 

EU-kortet beställs kostnadsfritt från Försäkringskassan. Kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU, EES-land eller i Schweiz. Det behövs inte på resa inom Norden. EU-kortet ersätter inte kostnader för hemtransport eller anhörigs resa till dig om du blir inlagd på sjukhus i annat land. 
Beställ EU-kortet

Intyg vid resa till Thailand

Vid resa till Thailand behövs inresetillstånd – ThailandPass. ThailandPass behövs av samtliga resenärer till Thailand, oavsett nationalitet eller om resan kräver visum eller inte. Utöver ThailandPass kan du behöva visum beroende på din ålder och hur länge du ska stanna i Thailand.

Läs mer och beställ försäkringsbevis för Thailand

Intyg vid resa till Iran, Kuba, Belarus och Ryssland

Dessa fyra länder kräver att du kan intyga att du har en giltig reseförsäkring. Ring 0771-655 655 om du ska resan inom 14 dagar. Reser du senare kan du beställa intyget online.

Beställ reseförsäkringsintyg

3. Pass och visum

Pass och visum är två handlingar som kan ta tid att få så du behöver vara ute i god tid.

Giltigt och oskadat pass

 • Kontrollera passets giltighetsdatum och beställ ett nytt i god tid.
 • Tänk på att vissa länder, exempelvis Turkiet och Thailand, kräver att passet är giltigt flera månader efter beräknat hemkomstdatum. Om ditt pass inte är giltigt tillräckligt länge stoppas du redan vid utresan från Sverige.
 • Passet ska vara helt. Ett skadat pass anses inte vara giltigt. Du riskerar att antingen inte få gå ombord på planet eller att nekas komma in i nästa land.

Nationellt ID-kort

För europeiska medborgare räcker med nationellt ID-kort när du reser till ett land som ingår i Schengensamarbetet. 
Ett vanligt svenskt körkort är inte godkänd som id-handling eftersom det inte visar vilken nationalitet du har.

4. Visum – inresetillstånd

Ta reda på vilka visumregler som gäller för det land du ska besöka, genom att fråga resebyrån eller kontakta landets ambassad eller konsulat.
Om du ska resa till USA ansöker du om ESTA (Electronic System for Travel Authorization) digitalt. Det kan ta tid att få visum så var ute i god tid. 

Du kan nekas att gå ombord

Tänk på att flygbolaget har rätt att neka dig att gå ombord om du saknar rätt resehandlingar som giltigt pass, visum och biljett. Om orsaken till att du nekas ombordstigning beror på dig kan du inte få någon hjälp av eller ersättning för flygbolaget.
Din reseförsäkringen gäller inte heller i dessa lägen. 

5. Ta reda på vad UD säger

UD har en app – Resklar – där Sveriges ambassader har samlat information om världens länder och vad som gäller i respektive land. Ladda gärna ner appen och fyll i checklistan.    
Om UD avråder att resa till ett visst land ska du följa det rådet. Dels av säkerhetsskäl, men även för att reseskyddet i hemförsäkringen inte gäller för resor till land eller område dit UD avråder från att resa. 

Läs om Resklar

6. Vaccinationer

Innan du reser till något land utanför Europa är det viktigt att du ser över vilka vaccinationer du behöver. Många länder kräver att man har ett intyg om vaccination mot vissa sjukdomar för att få resa in.

1177 reseråd och vaccination

Vanliga frågor och svar

Senast uppdaterad 5 maj 2022

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...