Skydda hemmet mot inbrott

Under vinterhalvåret är det mörkret och våra nedsläckta hem som signalerar till inbrottstjuvar att ingen är hemma. Under sommarhalvåret är det inte lika lätt att se om någon är hemma. Bra kontakt med grannarna, till exempel i form av Grannsamverkan, minskar risken för inbrott betydligt både på sommaren och vintern. 

Tips om hur du stoppar tjuven

Låst dörr, aktivt samarbete med grannarna och bra utomhusbelysning hjälper till att förhindra inbrott.

  • Se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha gärna dörren låst även om du är hemma. Du hittar olika typer av lås för ytterdörrar i If Säkerhetsbutik​.
  • Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.
  • Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
  • Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.
  • Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, och lägga sina sopor i din soptunna etc.

För dig som vill veta lite mer

Så tänker en inbrottstjuv

Ett sätt att lära sig hur du kan undvika inbrott i bostaden är att sätta sig in hur en inbrottstjuv tänker. Vad är det som gör att de väljer att göra inbrott hos dig och inte hos grannen? Svenska Stöldskyddsföreningen har gjort en film där Anders, en före detta kriminell, berättar hur en tjuv tänker. Se gärna den!  

Stoppa tjuven

Tips om hur du slipper inbrott hemma