Tips och råd inför resan

Golfresa, sol- och badresa eller några dagar i en storstad med shopping, konserter och teaterbesök – oavsett vilket du väljer är det bra att vara förberedd. Här har vi samlat några tips inför resan.

Hemförsäkringens reseskydd

I hemförsäkringen ingår alltid ett reseskydd som gäller i 45 dagar för resor i hela världen. Det gäller bland annat om du blir akut sjuk, skadad eller bestulen under resan. Om du reser ofta kan det vara bra att välja Stor Hemförsäkring. Det är vår mest omfattande hemförsäkring som även innehåller ett utökat reseskydd med avbeställningsskydd, förseningsskydd, självriskbefrielse och ersättningsresa.

Läs mer om reseskyddet

Utlandsresekortet – ditt försäkringsbevis

Ta gärna med dig utlandsresekortet på resan. Det fungerar som ett reseförsäkringsbevis och innehåller viktig information om vad du ska göra om något händer på resan. Kontakta alltid SOS International först om du eller någon i familjen blir sjuk eller skadad. De kommer att hjälpa dig med alla läkarkontakter och guida dig rätt.

SOS har en app som heter HelpMe. Ladda gärna ner den före resan och använd den för att komma i kontakt med dem.

Läs om hur HelpMe fungerar

Ladda ner utlandsresekortet (pdf)

Hemförsäkringens reseskydd ger trygghet på resan.

Pass, visum och andra resehandlingar

Kontrollera passets giltighetsdatum och beställ ett nytt i god tid. Tänk på att vissa länder, exempelvis Turkiet, kräver att passet är giltigt flera månader efter beräknat hemkomstdatum. Om ditt pass inte är giltigt tillräckligt länge stoppas du redan vid utresan från Sverige, och det är ju en tråkig start på resan. 

Om du ska bege dig till länder utanför Schengen eller till andra kontinenter måste du ha med alla dokument som behövs för inresa i de länder du ska besöka. Utöver pass är det exempel visum, ESTA (Electronic System for Travel Authorization för resa till USA), utresetillstånd och vaccinationsintyg. Kontakta respektive lands ambassad för närmare information och var gärna ute i god tid. Vissa handlingar kan ta lång tid att ordna.

Regeringskansliets information 

Medicinsk bedömning före resan

Reseskyddet i hemförsäkringen gäller för akut sjukdom och olycksfall. Om du har en kronisk eller allvarlig sjukdom bör du göra en medicinsk förhandsbedömning inför resan som visar hur stor risken är att den sjukdom du redan har kan förvärras av resan och kräva behandling på resmålet. Du får klara besked om vad som gäller om du blir sjuk på resan.

Läs mer och gör testet

Viktiga handlingar att ha med på resan

Grönt Kort om du åker bil eller mc

Att ta sig runt i världen med bil eller motorcykel kan vara en härlig upplevelse. Då behöver du ha med dig ett Grönt Kort, som är ett bevis på att fordonet är trafikförsäkrat. I vissa länder krävs också att fordonet är försett med elektronisk startspärr för att stöldförsäkringen ska gälla. 
Beställ Grönt Kort
Mer om Gröna Kort och startspärr

Grönt Kort vid bilresa i Europa.
 • Resväskor

  Packa smart

  Smarta tips och praktiska råd att ta del av innan du packar resväskorna. 

  Smarta packningstips
 • Flygplansmotor

  Utlandsresekortet

  Kortet innehåller information om hur försäkringen gäller och vem du kontaktar om något händer.

  Till utlandsresekortet
 • Med resväskan i hand

  Smart säkerhet på resan

  Ta med säkerheten på resan. Smarta reseprodukter finns i Säkerhetsbutiken.

  Hitta säkerhetsprodukter