Tips och råd inför resan

Golfresa, sol- och badresa eller några dagar i en storstad med shopping, konserter och teaterbesök – oavsett vilket du väljer är det bra att vara förberedd. Här har vi samlat några tips inför resan.
Reseskydd i hemförsäkringen

Hemförsäkring med reseskydd 

Har du hemförsäkring hos oss ingår alltid en reseförsäkring som gäller i 45 dagar när du reser, överallt i världen. Om du reser mycket gör du ett klokt val i att ha Stor Hemförsäkring. Det är vår mest omfattande hemförsäkring som även innehåller ett utökat reseskydd med avbeställningsskydd, förseningsskydd, självriskbefrielse och ersättningsresa. 
Läs mer om reseförsäkring 

Ta med utlandsresekortet

Ska du ut och resa och har din hemförsäkring hos oss? Då ska du ta med dig ett utlandsresekort. Det fungerar som ett reseförsäkringsbevis och innehåller viktig information om vad du ska göra om något händer på resan. Kortet har ett stycke som är skrivet på engelska för att fungera överallt i världen. Visa upp kortet på sjukhuset om du eller annan person som ingår i din familj skulle behöva akut sjukvård utomlands.
Beställ utlandsresekort

Viktiga handlingar att ha med på resan

Pass, visum och andra resehandlingar

Om du ska bege dig till länder utanför Schengen eller till andra kontinenter måste du ha med alla dokument som behövs för inresa i de länder du ska besöka. Det gäller till exempel pass, visum, ESTA (Electronic System for Travel Authorization för resa till USA), utresetillstånd och vaccinationsintyg. Kontakta respektive lands ambassad för närmare information och var gärna ute i god tid. Vissa handlingar kan ta lång tid att ordna.

Regeringskansliets information 

Medicinsk bedömning före resan

Reseskyddet i hemförsäkringen gäller för akut sjukdom och olycksfall. Om du har en kronisk eller allvarlig sjukdom kan du göra en medicinsk förhandsbedömning inför resan som visar hur stor risken är att den sjukdom du redan har kan förvärras av resan och kräva behandling på resmålet. Du får klara besked om vad som gäller om du blir sjuk på resan.

Läs mer och gör testet

Bila runt i Europa

Grönt kort om du åker bil eller mc

Att ta sig runt i världen med bil eller motorcykel kan vara en härlig upplevelse. Då måste du ha med dig ett Grönt Kort, vilket bevisar att fordonet du kör är trafikförsäkrat. I vissa länder krävs också att fordonet är försett med elektronisk startspärr för att stöldförsäkringen ska gälla. Har du vår bil- eller mc-försäkring kan du beställa ditt gröna kort via länken.
Beställ Grönt kort
Läs mer om Gröna kort-systemet

Packa smart

Smarta tips och praktiska råd att ta del av innan du packar resväskorna. 

Smarta packningstips

Utlandsresekortet

Kortet innehåller information om hur försäkringen gäller och vem du kontaktar om något händer.

Till utlandsresekortet

Smart säkerhet på resan

Lämna inte säkerheten hemma när du reser – i Säkerhetsbutiken finns smarta reseprodukter. 

Hitta säkerhetsprodukter