Vad får hundar inte äta?

Matglada hundar som slukar det som dyker upp framför nosen. Ett par bedjande ögon som tigger om att få smaka på det du äter. Fel mat kan leda till skador på inre organen och vissa födoämnen är livsfarliga för hundar. Här är listan över sådant hundar inte ska äta. 

Detta är farligt för hunden att äta

Bull- eller bröddeg 

Degen jäser i magen och då bildas alkohol. Hunden blir alltså berusad.

Ben från fläskkött och kyckling, fisk

Benen flisar sig om de är tillagade och kan skada tarmarna och magsäcken.

Choklad

All choklad innehåller teobromin som är giftigt för hundar. Ju mörkare chokladen är desto värre blir det. Vanliga symtom vid chokladförgiftning är kräkningar, diarré, buksmärtor, törst och oro.

Ekollon

De innehåller tannin som är frätande och kan orsaka inflammation i mag- och tarmkanalen. I vissa fall kan njurar och lever skadas. Hur sjuk hunden blir beror på mängden ekollon hunden fått i sig.

Fågelmat

Exempelvis exempelvis talgboll, de är för feta för en hundmage.

Fet och salt mat

Fett och salt som exempelvis julskinka ställer till det för hundens mage. I värsta fall kan det leda till inflammation i bukspottskörteln.

Kastanjer

Dessa kan orsaka förgiftning. Om hunden sväljer kastanjen hel kan den dessutom fastna i mag- och tarmkanalen och behöva opereras ut.

Lök

All sorts lök, rå och tillagad är giftigt och kan orsaka blodbrist och skador på organen. Vitlök och lökpulver är extra farligt. 

Majskolvar

De kan fastna i tarmarna vilket kan leda till att hunden måste opereras.

Mjölk

Många hundar är laktosintoleranta och kan inte bryta ner laktosen som finns i komjölk. Vissa hundar är även allergiska mot mjölkprotein. Det kan yttra sig som gas i magen och diarré. Hårdost innehåller inte laktos, den försvinner i tillverkningsprocessen. 

Nötter

Nötter kan fastna i halsen eller i tarmen. Ibland krävs operation för att få bort stoppet. Macadamianötter är extra giftiga för hundar.

Russin och vindruvor

De kan orsaka akuta njurskador och i vissa fall har det dödlig utgång.

Svamp

Hundar kan inte heller äta giftiga svampar, precis som att vi människor inte kan äta dem. Däremot kan hunden äta kantareller. 

Växter

Exempelvis amaryllis, cyklamen, fredskalla, garderobsblomma, hyacint, julros, julstjärna, mistel, murgröna, monstera, tazett och tulpan. 

Xylitol

Det finns i tuggummi, sockerfritt godis och i tandkräm. Xylitol är extremt giftigt och kan orsaka blodsockerfall och leverskada. Risken för förgiftning påverkas bland annat av hundens vikt och mängden xylitol hunden fått i sig.

Hur gäller hundförsäkringen?

Våra hundförsäkringar ersätter veterinärvårdskostnaden om din hund behöver vård på grund av att den ätit något olämpligt. Ersättningsbeloppet beror på vilken variant av hundförsäkring du valt. Logga in på Mina sidor för att se vad som gäller för dig. Där ser du även vilken självrisk du ska betala. 

Om hunden ätit något olämpligt

Om hunden fått i sig något av ovanstående kontaktar du i första hand Djurens vårdguide. Om de bedömer att din hund behöver veterinärvård kan du hitta närmaste veterinär med hjälp av vår karttjänst.

Så hjälper du magsjuk hund

Ibland äter hundar något som inte är farligt, men som gör att de kräks eller får diarré.
Om magsjukan håller i sig finns risk att hunden drabbas av uttorkning.
Här hittar du tips om hur du gör vätskeersättning och vilken skonsam kost du kan ge en magjuk hund.

Tips om hunden är magsjuk

Relaterat innehåll

Det är inte bara sådant hunden äter som kan vara farligt. Det finns en del annat som du bör känna till för att din hund inte ska bli sjuk.

Senast uppdaterad 6 oktober 2022

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...