Olika typer av batteribilar

På miljöbilsmarknaden förekommer idag olika varianter av elbilar. Tekniken bakom skiljer sig åt, men gemensamt för de olika varianterna är att de helt eller till viss del kan drivas med energi som lagrats i ett batteri.

Elbil

– oftast menar man en helt eldriven bil som inte drivs av något annat sätt än med elmotor, och som lagrar energin i ett batteri.

Exempel: Nissan Leaf, Tesla Model S, Audi e-tron, Honda e, Opel Corsa-e.

Laddhybrid

 – ett mellanting mellan elbil och "vanlig" bil. En laddhybrid har en förbränningsmotor (som oftast går på bensin eller diesel) samt en eller flera elmotorer. En laddhybrid går att köra en viss sträcka på ren eldrift, oftast mellan två och fem mil, och de kan laddas i ett uttag. När strömmen tar slut går bilen över till förbränningsmotorn. Kallas även ibland pluginhybrid.

Exempel: Mitsubishi Outlander, Volkswagen Passat GTE, Kia Niro PHEV.

Hybridbil 

– den vanliga benämningen på konventionella hybrider som inte går att ladda i ett uttag. De har en förbränningsmotor samt en eller flera elmotorer och kommer oftast bara ca 1 km på ren eldrift, sedan hoppar förbränningsmotorn igång.

Exempel: Toyota Prius

Bränslecellsbilar 

– i princip är detta en elbil, men istället för att ladda bilens batteri i ett uttag tankas bilen med vätgas som (tillsammans med syre) omvandlas till elektricitet i bilen med hjälp av en bränslecell. Restprodukten blir vattenånga. Det finns fortfarande få tankställen för vätgas men många stora biltillverkare experimenterar med bränslecellsbilar.

Exempel: Hyundai ix35 Fuel Cell, Toyota Mirai.

Fördelar med laddbara bilar

 • Lägre ljudnivå
 • Mindre underhåll
 • Billig i drift
 • Högt vridmoment
 • Bättre köregenskaper
 • Macken hemma
 • Hitta rätt laddbox

  Här kan du se vilka laddboxar som passar till din elbil eller plug-in hybrid och vilka som är berättigade till bidraget från staten.

  Hitta rätt laddbox hos Evify.se
 • Kan jag ladda hemma?

  Här får du bl.a. svar på frågorna: Vilket ansvar har jag själv? Behöver jag göra en elbesiktning av min elanläggning? 

  Elsäkerhetsverkets information
 • Tips om bästa resvägen

  Om du reser med din elbil så kan det vara bra att planera den bästa resvägen med hänsyn till vart du kan ladda bilen. 

  A Better Routeplanner