Bra att tänka på när du ska köpa ny bil

Att köpa en fabriksny bil är en dröm för många. Det finns flera fördelar med att köpa en ny bil hos en bilhandlare, alltifrån att du själv får välja färg, klädsel och utrustning till att den fördelaktiga nybilsgarantin ingår. 

Fördelar med att köpa en ny bil

Garantierna som medföljer när du köper en helt ny bil är kanske den största fördelen. Men det finns andra fördelar som gör ditt bilägande enkelt.

  • Nybilsgarantin gäller minst två år mot fabrikationsfel*. 
  • Modern teknik som ofta ger bra säkerhet.
  • Besiktning behöver inte ske lika ofta som för äldre bilar. 
  • Möjlighet att få välja färg, utrustning och klädsel.
  • Bonus om bilen har låg klimatpåverkan.

* Exakt vad som omfattas av nybilsgarantin och hur länge den gäller kan skilja mellan olika bilmärken. Läs garantivillkoren.

Billigare försäkring för ny bil

Oftast ingår vagnskadegaranti när du köper en helt ny bil, så länge den gäller behöver du bara teckna din bilförsäkring med omfattningen halvförsäkring

Några få nackdelar

Värdeminskningen – är en stor kostnad, men det är först när bilen senare ska säljas som den visar sig.

Förhöjd fordonsskatt – för bilar med höga utsläpp tas en förhöjd fordonsskatt ut i tre år från det att fordonet blir skattepliktigt för första gången.

Beräkna din fordonsskatt

Köpa bil hos bilhandlare

Köper du en bil hos en bilhandlare så gäller konsumentköplagen, vilket innebär att du inte kan få sämre villkor är vad lagen säger. Du har till exempel alltid rätt att reklamera ett fel på bilen i 3 år. 

Garanti och reklamationsrätt

De garantier som följer med när du köper en ny bil hos en bilhandlare innebär att säljaren ansvarar för bilens funktioner under viss tid. Bevisbördan för att felet inte skulle omfattas av garantin ligger hos säljaren, och inte hos dig. Om tiden för garantin exempelvis har utgått så har du alltid den 3 åriga reklamationsrätten att åberopa. 

Viktigt att du tar reda på hur garantin gäller, och hur länge. Samt vilka motkrav som ställs på dig för att den ska gälla. 

Ungt par köper bil hos bilhandlare
Att köpa bil hos branschansluten bilhandlare kan ha fördelar.

Om du har köpt en bil av en bilhandlare som är medlem i Motorbranschens Riksförbund, MRF, och skulle hamna i en tvist så kan du ta tvisten vidare till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. De hjälper då dig med rekommendation om hur tvisten kan lösas. En bilhandlare som är medlem i MRF har förbundit sig att följa ARN:s rekommendationer.

Vad kostar en bil per mil?

När du köper en ny bil är det viktigt att räkna på vad bilen kostar att använda. Det är de första åren som en ny bil tappar som mest i värde.

Köper du en dyr bil så är den oftast även dyr att äga. Stora bilar drar mycket bränsle, samtidigt som de ofta har lägst  andrahandsvärde.

  • Billigaste bilarna har en kostnad på dryga 20 kronor per mil
  • Dyraste bilarna kan ha en kostnad på 80 kronor per mil eller mer.

Kostnaden kan bli ännu högre om den årliga körsträckan är låg, då kan det bli svårt att utnyttja den fulla potentialen i bilens serviceintervaller.

Så kan du minska dina bilkostnader

Jämför priser på bland annat:

  • däck
  • bilservice
  • försäkring. 

Kostnaden för service kan skilja sig mellan märkesverkstäder på olika orter, och även hos andra verkstäder. Serviceavtal är vanliga och kan innebära en besparing för många. Se till att jämföra med din egen körsträcka och vad som blir mest fördelaktigt för dig. 

Köpa begagnad bil?

Om du kan tänka dig att köpa en begagnad bil så finns det ju även en del fördelar med det. Förutom att en begagnad bil är billigare i inköp så kan det i köpet medfölja en del utrustning, exempelvis vinterdäck och dragkrok. Värdeminskningen är redan gjord eftersom det oftast sker de första åren, och en begagnad bil kan behålla sitt värde om du sedan ska sälja den.  

Mer att läsa

Senast uppdaterad 3 mars 2022