Säker på cykeln

Allt fler cyklar året runt, men de flesta har ändå låtit cykeln stå under vintern. Men när det blir ljusare och varmare ute plockas cyklarna fram. Här hittar du säkra cykeltips.

Cykelhjälm är huvudsaken

Allt fler cyklar och allt fler cyklar fort. Farten och trängseln leder lätt till olyckor, både singelolyckor och sammanstötningar. Hjälmen skyddar huvudet och alla som cyklar borde ha hjälm.

Barn under 15 år ska ha hjälm

Lagen säger att alla under 15 år ska ha hjälm. Det gäller när de cyklar, blir skjutsade på cykel och när de cyklar inom ett inhägnat område. Det viktiga är inte att följa lagen, utan att skydda huvudet.

Hövding – ett alternativ 

Om du inte vill ha en vanlig cykelhjälm är airbagshjälmen Hövding kanske något för dig? Du sätter den runt halsen och vid en olycka blåses airbagen upp på 0,1 sekund till en huva som fixerar din nacke och skyddar ditt huvud.

Vanliga cykelolyckor

Halka är ett problem, att man kör på trottoarkanter eller att man väjer för andra trafikanter är exempel på de vanligaste cykelolyckorna. På våren orsakas många cykelolyckor av löst grus som ligger kvar när snön försvunnit. Så cykla försiktigt och var uppmärksam så minskar du risken att skadas.

Pojke med cykelhjälm
Cykelhjälm – viktig för både barn och vuxna.

Så slipper du cykelstöld

 • Lås cykeln och lås även fast den i något som är fast förankrat. Fäst låset runt cykelramen och runt det fasta föremålet. Om du låser fast cykeln i något av hjulen finns det risk att bara hjulet finns kvar, men cykeln är stulen. 
 • Låt helst inte cykeln stå ut över natten.
 • Parkera gärna på upplyst plats där det är många människor i rörelse.
 • Om möjligt – ta med dig sadeln när du lämnar cykeln. 
 • Id-märk med MärkDNA så att cykeln kan identifieras. Stöldmärk cykeln, anteckna ramnumret och förvara det på en säker plats. Du kan köpa MärkDNA i If Säkerhetsbutik. Där kan du även köpa godkända cykellås.
Fastlåst cykeldäck
Lås fast cykeln på ett säkert sätt.
 • cyklar

  Anmäl cykelstöld

  Anmäl cykelstöld eller skada på cykeln här. Vi återkommer till dig så snart vi kan. 

  Anmäl skada
 • Köp SmartDNA-paketet

  Du köper ett paket SmartDNA för 785 kr + frakt i Säkerhetsbutiken. I paketet ingår bl.a. 1 flaska och dekaler.

  Köp SmartDNA i Säkerhetsbutiken
 • Tips & Råd

  Vi har samlat ihop tips och goda råd för olika tillfällen i livet. Vi hoppas att det vara till nytta och glädje för dig.

  Tips och goda råd