En säker cykelhjälm

skyddar det ömtåliga huvudet
Om du använder cykelhjälm minskar du risken för dödlig eller allvarlig skada vid en cykelolycka med hälften. Cykelhjälm är alltså en klok investering. Vi vägleder dig till en bra cykelhjälm.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
Barn och ungdomar under 15 år ska ha cykelhjälm.

Lagen om cykelhjälm

Alla barn och ungdomar under 15 år ska använda cykelhjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Den lagen började gälla den 1 januari 2005. Även om du cyklar inom ett inhägnat område gäller kravet på cykelhjälm.

Om du känner dig osäker på vilken typ av hjälm du ska använda när du cyklar kan du fråga i butiker som säljer hjälmar eller hos Konsumentverket. Ett CE-märke på hjälmen visar att tillverkaren fått certifikat på att hjälmen uppfyller de krav som lagen ställer.​

​​​Vad är rätt sorts cykelhjälm?

Du kan använda en cykelhjälm eller en annan hjälm som har jämförbara skyddande egenskaper. En säker cykelhjälm

  • är CE-märkt
  • täcker panna, bakhuvud och hjässa
  • är lätt och enkel att ta av och på
  • har god ventilation
  • kan regleras i passform.

Cykelhjälmen Hövding

Ett alternativ till vanlig cykelhjälm är airbagshjälmen Hövding. Du sätter den runt halsen och vid en olycka blåses airbagen upp på 0,1 sekund till en huva som fixerar din nacke och skyddar ditt huvud. Hövding är ett alternativ för dig som vill ha hjälmens skydd, men samtidigt känna vinden i håret. 

Hövdingen kostar lite mer än en vanlig hjälm, men du kan få ersättning om den blir skadad eller stulen via hemförsäkringen om du har Hemförsäkring Extra eller Stor Hemförsäkring.

Du kan köpa hjälmen Hövding i vår Säkerhetsbutik

Cykelhjälmen ska täcka panna, hjässa och bakhuvud.

Köp rätt cykelhjälm till barn

Se till att cykelhjälmen sitter bekvämt och att den täcker ditt barns panna, hjässa och bakhuvud ordentligt. Det är bra om det är enkelt att finjustera storleken på hjälmen. Hjälmen ska vara CE-märkt. En småbarnshjälm som är godkänd ska också vara märkt med EN 1080.

Cykelhjälm för ba​rn

Grönt spänne för mindre barn

Tänk på att barn upp till sju år bör ha cykelhjälm med grönt spänne, en barnhjälm. Det gröna spännet löser ut om barnet skulle fastna någonstans och därför är en sådan hjälm säkrast för små barn.​

Vuxna förebilder viktiga

Det finns ingen lag på att vuxna ska använda cykelhjälm även om stora huvuden också är ömtåliga. Men tänk på att du som vuxen är en förebild om du använder cykelhjälm och visar att du rädd om huvudet.

Cykelhjälm för ungd​omar och vuxna​​​

Vad gäller för barn som sparkcyklar?

Sparkcyklar och trehjulingar räknas inte som cyklar utan som lekfordon. Därför gäller inte lagen om hjälm för barn som åker sparkcykel eller trehjuling. Men det är självklart bäst att barnen använder cykelhjälm i alla fall.

Cykla lagligt och säkert

Läs om vilka regler som gäller.

Trafikregler för cyklister
Regler och skyltar
Säkerhetsutrusta din cykel

Säkra cykelhjälmar

Hjälmen ska vara CE-märkt, det visar att den uppfyller de krav som lagen ställer.

Cykelhjälmar i säkerhetsbutiken

Godkända cykellås

Använd minst ett godkänt lås och lås gärna fast cykeln vid något med ett vajerlås. ​ 

Cykellås i säkerhetsbutiken