Byt däck i tid

Hala vägbanor kommer ofta som en överraskning för många och om sommardäcken fortfarande sitter på är risken stor för avåkningar och kollisioner.

Datumregler för vinterdäck

 • Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. För att din bil ska kunna köras säkert på vintervägar kan du använda dubbdäck.
 • Den 1 oktober har du laglig rätt att sätta på dubbdäcken. Senast den 15 april måste du byta bilens dubbdäck, men om det är snö och is på vägen får du köra med dubbdäck tills snön och isen försvinner.
 • Du får alltså använda dubbdäck mellan den 1 oktober och den 15 april, eller om väglaget kräver det. Det viktigaste är att däcken ska var anpassade till de omständigheter som råder.
 • Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på den plats du befinner dig.

Samma däcktyp runt om

 • Du får inte blanda olika däcktyper så att du till exempel har dubbade däck bak och odubbade däck fram.
 • Du får inte heller blanda sommardäck och vinterdäck.
 • Om du kör med släp och dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag. En bil med odubbade vinterdäck får dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck.
Blanda inte odubbade och dubbade däck.

Rätt märkning på vinterdäcken

När du köper nya vinterdäck till bilen ska du kontrollera att däcken är godkända. Vinterdäcken ska ha en E-märkning eller e-märkning. Från den 1 oktober 2009 ska alla däck också ha en S-märkning (Sound), vilket betyder att de klarar de ljudkrav som finns. Det låter inte så mycket om dem när de rullar på vägen.

Dubbdäck behöver inte ha S-märkning

Trots att alla däck ska ha S-märkning, så behöver inte just dubbdäck ha det. Inte heller reservdäcket. Läs om E-märkning/e-märkning och S-märkning på Transportstyrelsens sida.

Så gäller bilförsäkringen

Bilförsäkringen gäller även om du inte har vinterdäck på bilen efter den 1 december och det är sådant väglag att du ska ha det. Du får dock en extra självrisk på 5 000 kronor om dina däck inte uppfyller lagens krav.

 • Anmäl skada på bilen

  Här kan du anmäla skador på bilen. Vi kontaktar dig så snart vi kan.

  Anmäl skada
 • Tips & Råd

  Vi har samlat ihop tips och goda råd för olika tillfällen i livet. Vi hoppas att det vara till nytta och glädje för dig.

  Tips och goda råd
 • Man talar i telefonen.

  Rätt försäkrad på 15 minuter

  Att bli rätt försäkrad är enkelt. Boka rådgivning så går vi igenom ditt försäkringsbehov.

  Boka rådgivning