Däckets lufttryck och mönsterdjup

Med gamla däck och dåligt mönsterdjup ökar risken för vattenplaning och dåligt grepp på halt underlag. Ta för vana att kolla både mönsterdjupet och lufttrycket i däcken ofta, gärna en gång i månaden. 

Mönsterdjup

Rätt mönsterdjup är viktigt för att du ska kunna köra säkert. Mät mönsterdjupet på det mest slitna stället i däckets huvudmönster.

  • Vinterdäck ska ha minst 3 millimeters mönsterdjup, men 4 till 5 millimeter är att rekommendera.
  • För sommardäck gäller 1,6 millimeter som minimum, men minst 3 millimeter är rekommendationen för säkerhetens skull.

Tänk på att däcken slits medan du kör, så även om mönsterdjupet är tillräckligt enligt lagens regler när du sätter på däcken på bilen så kan det efter ett tag ha blivit sämre.

– När däcken slits blir bromssträckan längre och risken för vattenplaning ökar betydligt, säger vår motorexpert Johan Granholm.

man kontrollerar mönsterdjup
Med rätt mönsterdjup blir bilen säkrare att köra.

Vad är rätt lufttryck i däcken?

Att se till att bilens däck har rätt lufttryck är en enkel åtgärd för att förbättra väghållningen. Däckens prestanda förbättras och bilen blir säkrare att köra.

Vilket lufttryck du ska ha i däcken till din bil står i bilens instruktionsbok. Du kan även vända dig till en däckhandlare för att få den informationen. För lågt lufttryck kan i värsta fall leda till att du inte klarar av en undanmanöver vid ett olyckstillfälle. 

Dessutom blir bromssträckan längre om du har dåligt lufttryck i däcken. För lite tryck i däcken drar också mer bränsle. Kom ihåg att kolla lufttrycket även i reservdäcket.​ 

Däckens ålder och livslängd

Vi rekommenderar att en däckverkstad tittar på däckens kondition senast sex år från tillverkningsdatum.

Däckens livslängd

Livslängden för däck varierar väsentligt främst beroende på om det är sommar eller vinterdäck, hur de förvaras och vilken tillverkare det är. Samt hur de körs, om det är rätt däcktryck och vilket klimat de brukas i. Däckmönstret är avgörande, men greppet i däcken kan minska även om bilen används sällan.

Så kontrollerar du däckens ålder

Det finns oftast en fyrsiffriga tillverkningssiffra på sidan av däcket. De två första siffrorna anger vecka och de två sista siffrorna år, exempelvis betyder 3219 att däcket är tillverkat vecka 32 år 2019. Tänk på att det ur säkerhetssynpunkt aldrig är för tidigt att byta till nya däck. 

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 27 september 2022