KONTROLLERA dina däck

för ökad säkerhet
Med gamla däck och dåligt mönsterdjup ökar risken för vattenplaning och dåligt grepp på halt underlag. Ta för vana att kolla både mönsterdjupet och lufttrycket i däcken ofta, gärna en gång i månaden. Det är extra viktigt om du kör mycket.
Har dina däck rätt mönsterdjup?

Vilket mönsterdjup ska däcken ha?

Lagen säger minimum tre mm mönsterdjup, men minst fyra till fem mm är att rekommendera. Undersök också om däcken har sprickor i gummit, då är det i princip förbrukat. Mönsterdjupet mäter du med en så kallad mönsterdjupmätare, som du kan köpa hos de flesta verkstäder och däckhandlare. 
Läs mer om mönsterdjup i däcken hos NTF

​Vad är rätt lufttryck i däcken?

Vilket lufttryck du ska ha i dina däck står i bilens instruktionsbok. Du kan även vända dig till en däckhandlare för att få information om vilket lufttryck som är det rätta för just dina däck.

Att se till att bilens däck har rätt lufttryck är en enkel åtgärd för att förbättra väghållningen. Däckens prestanda förbättras och bilen blir säkrare att köra. För lågt lufttryck kan i värsta fall leda till att du inte klarar av en undanmanöver vid ett olyckstillfälle. Dessutom blir bromssträckan längre om du har dåligt lufttryck i däcken. För lite tryck i däcken drar också mer bensin. Kom ihåg att kolla lufttrycket även i reservdäcket.​
Kör med rätt lufttryck – information från NTF​​

Hur kan din försäkring påverkas?

Förutom risken för vattenplaning och dåligt grepp på vägen riskerar du också att få betala en extra självrisk om dina däck inte uppfyller lagens krav. Läs mer i försäkringsvillkoret på sidan om bilförsäkring.

Tvätta däcken innan förvaring

Ge däcken en grundlig rengöring så att friktionsförmågan och gummits mjukhet inte försämras i onödan, tipsar vår motorexpert Dan Falconer.

  • Få bort asfalt, salt och kemikalier som har fastnat på däck och fälg. Det finns specialborstar för detta ändamål, men du kommer långt med en gammal diskborste. Många använder vanligt diskmedel, men det finns också särskilt tvättmedel att köpa på bensinstationer och liknande, säger Dan.
  • Eftersom fälgar lätt rostar, är det viktigt att rensa och torka dem ordentligt. Det är också viktigt att skölja bort alla rester av såpa och starka avfettningsmedel, om du använder sådant.
  • Använd massor av rent vatten för att bli av med alla kemikalier som däck och fälgar utsatts för i flera månader. Om du använder högtryckstvätt så håll lite avstånd- och ha aldrig fullt tryck. Däcken är inte konstruerade för att tåla det.
  • Däck ska förvaras mörkt, torrt och svalt. Allra helst ska de lagras hängande, på fälg.

Om däcken stjäls

Däck som tillhör bilen omfattas av stöldförsäkringen om de är monterade på bilen eller förvaras i ett låst utrymme – till exempel i garage eller förråd. Gör det gärna ännu krångligare för tjuven genom att märka hjulen med märkDNA.

Du kan anmäla din skada här. Du får omedelbart en bekräftelse och information om vad som händer härnäst.

Däckens ålder och bäst före-datum

Rekommenderad livslängd för däck är högst sex år från tillverkningsdatum. Greppet i däcken minskar även om bilen används sällan. Däck som är över tio år gamla ska inte användas även om de fortfarande har bra mönsterdjup.

Så kontrollerar du däckens ålder

Den fyrsiffriga tillverkningsinformationen återfinns på sidan av däcket vid DOT-markeringen.

  • De två första siffrorna anger vilken vecka däcket är tillverkat.
  • De två sista siffrorna anger vilket år däcket är tillverkat.

Exempel

1013 betyder att däcket tillverkats vecka 10 år 2013.