Däck är en färskvara. För att inte försämra däckens egenskaper är det både viktigt och smart att ta hand om dem.

  • Bästa sättet att förvara däcken är i ett mörkt och svalt utrymme inomhus. Skydda däcken från ljus, det kan göra dem spröda.

  • Förvara gärna däck som är monterade på fälg hängande på väggen eller stapla de på varandra.

  • Se till att däcken inte utsätts för tryck eller spänning. Det kan minska däckets greppförmåga och kan leda till att det går sönder vid användning. 

  • Skydda däcket från att komma i kontakt med lösningsmedel, olja eller fetter, eftersom det gör gummit svagare. Stoppa de gärna i lufttäta påsar. 
Däckförvaring
Förvara däcken på rätt sätt så håller de längre.

Däckhotell är ett alternativ

Om du har ont om förvaringsmöjligheter eller vill ha en bekväm lösning för både förvaring och byte av däck är däckhotell ett alternativ. Du får dessutom en påminnelse om när det är dags att byta däck och någon som kontrollerar skicket på däcken. Tvättning av däck brukar också ingå.

Kolla med däckhotellet att de tar ansvar för däcken och kompenserar dig i fall de blir stulna.

Tvätta däcken innan förvaringen

  • Ge däcken en grundlig rengöring så att friktionsförmågan och gummits mjukhet inte försämras i onödan, tipsar vår motorexpert Johan Granholm.
  • Få bort asfalt, salt och kemikalier som har fastnat på däck och fälg. Det finns specialborstar för däck, men du kommer långt med en gammal diskborste. Många använder vanligt diskmedel, men det finns också särskilt tvättmedel att köpa på bensinstationer och liknande.

  • Eftersom fälgar lätt rostar,  är det viktigt att rensa och torka dessa ordentligt. Det är också viktigt att skölja bort alla rester av såpa och starka avfettningsmedel.

  • Använd massor av rent vatten för att bli av med alla kemikalier som däck och fälgar utsatts för i flera månader. Håll lite avstånd om du använder högtryckstvätt och ha aldrig fullt tryck. Däcken är inte konstruerade för att tåla det.
kvinna rengör däck på bil
Rengör däcken innan du förvarar dem.

Så gäller bilförsäkringen för däck

Om du har minst halvförsäkring kan du få ersättning om däcken blir stulna. Bilförsäkringen gäller både för däcken som sitter på bilen och för vinter- respektive sommardäck som ligger förvarade i låst förråd eller garage.

Tänk på att omonterade däck ska förvaras inlåsta i ett utrymme som endast du har tillgång till för att du ska få full ersättning. 

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 29 januari 2024

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...