Däckförvaring

Förvara däcken på rätt sätt
Däck är färskvara, och för att inte försämra däckens egenskaper i onödan är det viktigt – och smart – att ta hand om dem och förvara dem på ett bra sätt.
Däckförvaring
Förvara däcken på rätt sätt så håller de längre.

Så förvarar du däcken

Det bästa sättet är att förvara däcken i ett mörkt och svalt utrymme inomhus. Allra helst ska de förvaras hängande, på fälg. Tänk även på att:

  • Skydda däcken från ljus, det kan göra dem spröda.
  • Se till att däcken inte utsätts för tryck eller spänning. Stor fysisk påverkan minskar däckets greppförmåga och kan leda till att det går sönder vid användning. 
  • Skydda däcket från att komma i kontakt med lösningsmedel. olja eller fetter, eftersom det gör gummit svagare. 

Däckhotell är ett alternativ

Om du har ont om förvaringsmöjligheter eller vill ha en bekväm lösning för både förvaring och byte av däck är däckhotell ett alternativ. Du får dessutom en påminnelse om när det är dags att byta däck och någon som kontrollerar skicket på däcken. Tvättning av däck brukar också ingå.

Om du förvarar dina däck på däckhotell är det viktigt att du blir garanterad att däckhotellet tar ansvar för däcken och kompenserar dig i fall de blir stulna.

Tvätta däcken innan vinterförvaringen

  • Ge däcken en grundlig rengöring så att friktionsförmågan och gummits mjukhet inte försämras i onödan, tipsar vår motorexpert Johan Granholm.
  • Få bort asfalt, salt och kemikalier som har fastnat på däck och fälg. Det finns specialborstar för detta ändamål, men du kommer långt med en gammal diskborste. Många använder vanligt diskmedel, men det finns också särskilt tvättmedel att köpa på bensinstationer och liknande.
  • Eftersom fälgar lätt rostar,  är det viktigt att rensa och torka dessa ordentligt. Det är också viktigt att skölja bort alla rester av såpa och starka avfettningsmedel, som många använder på fälgarna.
  • Använd massor av rent vatten för att bli av med alla kemikalier som däck och fälgar utsatts för i flera månader. Om du använder högtryckstvätt så håll lite avstånd- och aldrig fullt tryck. Däcken är inte konstruerade för att tåla det.

Så gäller bilförsäkringen för däck

Om du har minst halvförsäkring kan du få ersättning om däcken blir stulna. Bilförsäkringen gäller både för däcken som sitter på bilen och för vinter- respektive sommardäck som ligger förvarade i låst förråd eller garage.

Tänk på att omonterade däck ska förvaras inlåsta i ett utrymme som endast du har tillgång till för att du ska få full ersättning. 

Kontrollera däcken

Både väghållningen och säkerheten påverkas av däckens lufttryck och mönsterdjup. 

Så kontrollerar du däcken

Sommardäck

Många tror att man kan köra med odubbade vinterdäck på sommaren, men det är farligt att göra det. 

Läs om sommardäck

Vinterdäck

Varför det är viktigt att byta till vinterdäck och om vilka regler som gäller för vinterdäck.

Läs om vinterdäck