Säga upp försäkringen

Försäkringen är ett avtal mellan dig och oss och det gäller ett år i taget. Det finns ingen särskild uppsägningstid men det finns regler för när du kan säga upp försäkringen.

Vill du byta försäkringsbolag?

Om du vill byta till ett annat försäkringsbolag är det viktigt att tänka på att aldrig säga upp din försäkring hos oss innan du har fått den nya försäkringen beviljad. Du kan byta försäkringsbolag på försäkringens årsförfallodag. 

Du kan säga upp försäkringen genom att skicka in ett formulär eller ringa 0771-655 655. Du kan meddela oss när som helst under året att du vill avsluta försäkringen på årsförfallodagen.

Detta gäller för olika försäkringar

Bil och motorförsäkringar

Har du sålt eller avregistrerat ditt fordon? När det gäller försäkring för ett registreringspliktigt fordon, till exempel en bil, upphör försäkringen automatiskt när ägarbytet är registrerat hos Transportstyrelsen. Därför behöver du inte meddela oss att fordonet har sålts eller avregistrerats.

Om du byter bil och vill föra över din bilförsäkring till den nya bilen ska du kontakta oss senast samma dag du blir ägare till den nya bilen. Samma sak gäller för andra typer av motorfordon.

När du ställer av bilen hos Transportstyrelsen gör vi automatiskt om försäkringen till en avställningsförsäkring om din bil är halv- eller helförsäkrad hos oss. Har bilen bara trafikförsäkring upphör försäkringen helt under avställningsperioden. När du ställer på bilen igen hos Transportstyrelsen ändrar vi automatiskt tillbaka försäkringen så att den gäller med samma omfattning som före avställningen. Om du vill byta försäkringsbolag kan du bara göra det på försäkringens årsförfallodag.

Du kan läsa mer om vad som gäller vid avställning av andra motorfordon under respektive försäkring.

Djurförsäkring

Om det försäkrade djuret har avlidit eller sålts till någon annan kontaktar du oss för att ta bort försäkringen. Du kan säga upp djurförsäkring genom att fylla i formuläret eller ring 0770-117 177.

Hus, hem och fritidshus

Om du flyttar till en annan bostad ska du kontakta oss så att vi kan ändra din hemförsäkring så att den gäller på rätt sätt för din nya boendesituation.

Om du flyttar ihop med någon som redan har en hemförsäkring behöver du inte ha kvar din egen. Tänk på att kolla upp vad som gäller för att du ska ingå i den andra hemförsäkringen. Hos oss måste alla personer som ska omfattas av en hemförsäkring vara namngivna på försäkringen.

Personförsäkring

En personförsäkring, till exempel sjuk- och olycksfallsförsäkring, olycksfallsförsäkring eller barnförsäkring kan avslutas när som helst under avtalstiden. 

Övriga försäkringar

Om du sålt den försäkrade egendomen behöver du säga upp din försäkring genom att kontakta oss. Så fort äganderätten går över till en annan person behöver den nya ägaren köpa en egen försäkring för egendomen.

Ska du få pengar tillbaka?

Om försäkringen avslutas före årsförfallodagen, till exempel om du inte längre äger det du har försäkrat, kan det hända att du ska få pengar tillbaka. Hur mycket du får tillbaka beror på hur långt före årsförfallodagen försäkringen sägs upp. Om du betalar med Autogiro korrigeras summan automatiskt vid kommande autogirodragning. 

Mina sidor kan du se försäkringens årsförfallodag och ändra ditt kontonummer.

kvinna med mobil
Logga in på Mina sidor för att lägga till eller ändra ditt kontonummer.

Du har rätt att ångra ditt köp

Enligt Lag om distansavtal och avtal utanför affärslokaler (SFS 2005:59) har du rätt att inom en viss tid ångra ett köp du gjort på distans, till exempel när du har köpt försäkring här hos oss på webben.

14 dagars ångerrätt

Ångertiden är 14 dagar räknat från den dag avtalet ingicks.

För personförsäkringar räknas ångertiden från det att du som kund får kännedom om att försäkringsavtalet har ingåtts. Ångertiden är 30 dagar för livförsäkring och 14 dagar för övriga personförsäkringar.

Om du ångrar dig inom denna tid så är det bara att kontakta oss.

Har du betalat försäkringen betalar vi tillbaka beloppet, med avdrag för den tid som försäkringen varit gällande.

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...