Försäkringar i ett dödsbo

Det här behöver du göra

1. Skaffa rätt handlingar för att sköta dödsboet

När du kontaktar oss om en avliden persons försäkringar måste du visa att du har rätt att företräda dödsboet innan vi kan hjälpa till. Vilka handlingar du behöver skicka till oss beror på om det är en eller flera dödsbodelägare. 

2. Säg upp dödsboets försäkringar

När någon har avlidit behöver försäkringarna avslutas. Vissa försäkringar avslutas automatiskt. Andra måste dödsboet säga upp. Läs om hur det fungerar för olika försäkringar.

När du har de handlingar som behövs kan du säga upp dödsboets försäkringar. 

  • Skanna eller fotografera dokumenten, till exempel med mobilen.
  • Klicka på knappen "Säg upp försäkringar i dödsbo" för att skicka in uppsägningen till oss.

Så fungerar det för olika försäkringar

Beroende på vilka försäkringar som finns i ett dödsbo fungerar det på olika sätt. Vissa försäkringar avslutas automatiskt, andra måste dödsboet säga upp. Det viktigaste att tänka på är att inte göra ett dödsbo oförsäkrat i fall något skulle hända.

Återbetalning

Vid en återbetalning betalas pengarna i första hand till dödsboets konto. Om dödsboets konton är avslutade kan vi återbetala pengarna till ett annat konto, exempelvis till en dödsbodelägare.

Du fyller i kontonummer för återbetalning när du säger upp försäkringarna via vårt kontaktformulär för dödsbon.

Frågor och svar om dödsbo

Tips till dödsbodelägare

Hos Efterlevandeguiden finns information om det viktigaste du behöver göra när en närstående har avlidit. Efterlevandeguiden är ett samarbete mellan myndigheter för att göra det enklare för människor som har förlorat någon.

Till Efterlevandeguiden.se

Mer att läsa

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...