Försäkringar i ett dödsbo

Det här behöver du göra

1. Skaffa rätt handlingar för att sköta dödsboet

När du kontaktar oss om en avliden persons försäkringar måste du visa att du har rätt att företräda dödsboet innan vi kan hjälpa till. Vilka handlingar du behöver skicka till oss beror på om det är en eller flera dödsbodelägare. 

2. Säg upp dödsboets försäkringar

När någon har avlidit behöver försäkringarna avslutas. Vissa försäkringar avslutas automatiskt. Andra måste dödsboet säga upp. Läs om hur det fungerar för olika försäkringar.

När du har de handlingar som behövs kan du säga upp dödsboets försäkringar. 

  • Skanna eller fotografera dokumenten, till exempel med mobilen.
  • Klicka på knappen "Säg upp försäkringar i dödsbo" för att skicka in uppsägningen till oss.

Så fungerar det för olika försäkringar

Beroende på vilka försäkringar som finns i ett dödsbo fungerar det på olika sätt. Vissa försäkringar avslutas automatiskt, andra måste dödsboet säga upp. Det viktigaste att tänka på är att inte göra ett dödsbo oförsäkrat i fall något skulle hända.

Återbetalning

Vid en återbetalning betalas pengarna i första hand till dödsboets konto. Om dödsboets konton är avslutade kan vi återbetala pengarna till ett annat konto, exempelvis till en dödsbodelägare.

Du fyller i kontonummer för återbetalning när du säger upp försäkringarna via vårt formulär för dödsbon.

Frågor och svar om dödsbo

Varför behöver jag skicka bouppteckning?

Bouppteckningen är dödsboets legitimationshandling. Den visar vem eller vilka som har rätt att företräda dödsboet och krävs för att vi ska vara säkra på att rätt person hanterar dödsboets försäkringar.

Varför behövs fullmakt när det är flera dödsbodelägare?

Fullmakt behövs för att vi ska veta vem som har tillåtelse att företräda dödsboet. Fullmakten intygar att alla dödsbodelägare gett tillåtelse till en eller flera personer att företräda dem i frågor som rör dödsboet.

Dödsbodelägarna bestämmer själv vem/vilka som får företräda dödsboet. Fullmakten kan till exempel ges till en eller flera av dödsbodelägarna, eller till någon annan utomstående person. 

Läs mer om fullmakt

Hur skickar jag bouppteckning och fullmakt?

Du skickar bouppteckning och fullmakt genom att fylla i vårt formulär för dödsbo. Där beskriver du vad du behöver hjälp med och laddar upp bouppteckningen och eventuell fullmakt. Du kan skanna eller fota dokumenten, till exempel med mobilkamera.

Du kan även posta dokumenten till oss. Skicka kopior till:

If
P10
106 80 Stockholm

Dödsboets autogiro är avslutat hos banken, vad händer nu?

Om vi inte kan dra pengarna via autogiro skickas en påminnelsefaktura hem till dödsboets adress. 

Kan jag få dödsboets faktura till min adress?

Ja, om du är dödsbodelägare.

När vi har fått bouppteckningen där det framgår att du är dödsbodelägare kan vi skicka en kopia på fakturan till din adress. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Varför ska försäkringarna vara kvar till arvskiftet?

Dödsboet är en juridisk person som kan ha rättigheter och skyldigheter. Försäkringarna kan behövas vid till exempel rättsliga tvister eller om ägodelar försvinner, så som smycken eller annat. Försäkringarna bör därför finns kvar fram tills arvskiftet, så att inte dödsboet är oförsäkrat. 

Kan jag få ut begravningskostnader av dödsboets försäkring?

Vi har ingen försäkring som specifikt ersätter begravningskostnader.

I flera av våra personförsäkringar finns något som kallas dödsfallsersättning. I de flesta personförsäkringar gäller denna ersättning endast vid dödsfall som beror på ett olycksfall. Några försäkringar gäller för dödsfall på grund av både olycksfall och sjukdom. Ersättningsbeloppet betalas vanligtvis ut till dödsboet och går i första hand till att lösa eventuella skulder. I annat fall är beloppet som betalas ut fritt att användas till det man vill, exempelvis begravningskostnader eller andra kostnader som kan uppstå i dödsboet.

Tips till dödsbodelägare

Hos Efterlevandeguiden finns information om det viktigaste du behöver göra när en närstående har avlidit. Efterlevandeguiden är ett samarbete mellan myndigheter för att göra det enklare för människor som har förlorat någon.

Till Efterlevandeguiden.se

Mer att läsa

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...