Försäkrad på sportlovet

Sportlovet är för många en vecka med aktiviteter och resor. En del väljer att åka skidor och skridskor, andra väljer att resa till värmen. Med rätt försäkring kan du koppla av och njuta av ledigheten.

Viktiga försäkringar på sportlovet

Hemförsäkring gäller både för resan, för skidorna och snowboarden, men det är bra om du även har en personförsäkring så att du kan få ersättning om du råkar ut för en olyckshändelse som ger bestående skada.

Försäkring för skidor och snowboard

Hemförsäkringen gäller för skidutrustningen om den blir stulen eller skadad på skidresan. Även om försäkringen gäller är det tråkigt att behöva råka ut för skidstöld och då inte kunna åka skidor på sportlovet. Därför vill vi tipsa om vad du kan göra för att undvika att skidorna stjäls.

Hemförsäkringens reseskydd

Alla våra hemförsäkringar ingår ett reseskydd som gäller i 45 dagar i hela världen. Om du eller någon i din familj blir sjuk eller råkar ut för en skada på utlandsresan får du ersättning för läkar- och sjukhuskostnaderna. Resekyddet gäller även om du blir bestulen, rånad eller krävd på skadestånd.

Innan du reser

  • Kontrollera att alla i din familj ingår i din hemförsäkring. Medförsäkrade ska vara namngivna i försäkringsbrevet. Logga in på Mina sidor och titta på försäkringsbrevet att de står med. Saknas någon person kan du mejla till oss vem som ska vara medförsäkrad
  • Kontrollera hur länge passet gäller. Vissa länder kräver att ditt pass är giltigt ytterligare 6 månader från det datum du reser hem. I UDs app Resklar kan du se vilka regler som gäller för olika länder. Du kan nekas att gå ombord på planet om ditt pass inte är giltigt tillräckligt länge. Du kan även nekas inresa i annat land om passet är skadat.
  • Har du den hemförsäkring du behöver? För att kunna få ersättning vid förseningar eller om ditt bagage försenas eller kommer bort behöver du ha Stor Hem- eller Stor Villaförsäkring. Jämför reseskyddet i hemförsäkringarna och kontakta oss om du behöver ändra.

Personförsäkringar

Reseskyddet i hemförsäkringen ersätter kostnaderna för akut sjukvård i ett annat land. Om du råkar ut för en olyckshändelse i Sverige, eller om du får bestående men av olyckshändelsen, behöver du en olycksfallsförsäkring för att kunna få ekonomisk kompensation. Barn och ungdomar under 25 år behöver en barnförsäkring och vuxna behöver sjuk- och olycksfallsförsäkring.

Barn kan vara försäkrade genom förskolan eller skolan, men det är inte säkert att den försäkringen gäller på fritiden. Kontrollera hur ditt barns försäkringen gäller utanför skoltid.

pojke med skidhjälm
Är ditt barn försäkrat på sportlovet?

Rätt bilförsäkring

Om du tänker ta bilen till fjällen är det viktigt att se till att du har den bilförsäkring du behöver för att slippa problem på skidresan. Helförsäkring innebär att du får ersättning för skador på bilen om du t.ex. kör i diket. Bärning ingår i den försäkringen. Hyrbilsförsäkring kan vara bra att ha så att du kan köra vidare om din egen bil skadas. Hyrbil ingår i Stor Bilförsäkring och i BilXtra som du kan komplettera din halv- eller helförsäkring med.