Försäkrad på sportlovet

Sportlovet börjar vecka 7 med bland annat Göteborg och avslutas vecka 11 då Jokkmokk har lov. Under sportlovet har många barn och ungdomar olika aktiviteter. En del är fysiska, andra mer stillsamma. En sak som är bra att kolla upp är om skolans försäkring gäller även under sportlovet. Om den inte gör det bör du teckna en barnförsäkring.

Egen barnförsäkring eller räcker skolans?

Det är bra att ha en egen barnförsäkring eftersom den, till skillnad från den som skolan tillhandahåller, även gäller vid sjukdom.

Vid olycksfall, som brutna armar och ben, gäller skolans olycksfallsförsäkring under förutsättning att den försäkring gäller under loven. I vissa kommuner gäller försäkringen, i andra inte, så du bör kolla upp vad som gäller för din kommun. Om du planerar att resa utomlands bör du ta reda på om skolans försäkring gäller utanför Sverige. 

Ingen olycksfallsförsäkring i hemförsäkringen

Det är en missuppfattning att hemförsäkringen innehåller olycksfallsförsäkring. Det kan förekomma, men är ovanligt. Via hemförsäkringens reseskydd kan du få ersättning för vårdkostnader om du är utomlands och blir sjuk eller skadad. Hemförsäkringen ersätter även kostnaden för hemtransport om du inte kan åka hem som planerat på grund av en skada eller att du är för sjuk.

Vilken försäkring gäller för vad?

Om du skadar dig vid exempelvis en vurpa i skidbacken och får bestående men av den olyckshändelsen behövs en olycksfallsförsäkring.

Sara Sköldqvist, produktspecialist hos If

Detta täcker hemförsäkringen

Hemförsäkring gäller för skidor och snowboard, både de du äger och om du hyr utrustning. Om du är utomlands gäller försäkringen även om du blir sjuk eller skadad på resan.

Försäkring för skidor och snowboard

Hemförsäkringen gäller för skidutrustningen om den blir stulen eller skadad på skidresan. Även om försäkringen gäller är det tråkigt att behöva råka ut för skidstöld och då inte kunna åka skidor på sportlovet.

Se våra tips om vad du kan göra för att undvika skidstöld.

Snowboardåkare
Hemförsäkringen gäller för skidor och snowboard.

Reseskydd i 45 dagar

I alla våra hemförsäkringar ingår ett reseskydd som gäller i 45 dagar i hela världen. Om du eller någon i din familj blir sjuk eller råkar ut för en skada på utlandsresan får du ersättning för läkar- och sjukhuskostnaderna. Resekyddet gäller även om du blir bestulen, rånad eller krävd på skadestånd.

Vid förseningar

För att få ersättning vid förseningar eller om ditt bagage försenas eller kommer bort behöver du ha Stor Hem- eller Stor Villaförsäkring. Jämför reseskyddet i hemförsäkringarna och kontakta oss om du behöver ändra din försäkring.

Checklista innan du reser

 • Kontrollera att alla i din familj är namngivna i försäkringsbrevet, du hittar det på Mina sidor. Saknas någon person kan du meddela det till oss via formuläret medförsäkrad
 • Kontrollera hur länge passet gäller. Vissa länder kräver att passet är giltigt ytterligare 6 månader från det datum du reser hem och du kan nekas att gå ombord. I UDs app Resklar kan du se vilka regler som gäller för olika länder. 
 • För att få ersättning vid förseningar eller om ditt bagage försenas eller kommer bort behöver du ha Stor Hem- eller Stor Villaförsäkring. Jämför reseskyddet i hemförsäkringarna och kontakta oss om du behöver ändra din försäkring.

Pademin pågår fortfarande och den påverkar förutsättningarna för resor i hela världen. Här hittar du svar på vanliga frågor om hur reseskyddet gäller vid covid-19.

Har du rätt bilförsäkring?

Om du tänker ta bilen till fjällen är det viktigt att se till att du har den bilförsäkring du behöver för att slippa problem på skidresan. Helförsäkring innebär att du får ersättning för skador på bilen om du till exempel kör i diket. Bärgning ingår i den försäkringen.

Med hyrbilsförsäkring kör du vidare

Hyrbilsförsäkring kan vara bra att ha så att du kan köra vidare om din egen bil skadas. Hyrbil ingår i Stor Bilförsäkring och i BilXtra som du kan komplettera din halv- eller helförsäkring med.

Bra saker att ha i bilen

 • Startkablar
 • Isskrapa och snöskyffel
 • Filt och varma kläder
 • Reflexväst
 • Första förbandslåda
 • Ficklampa och batterier
 • Bogseringslina
 • Varningstriangel

Senast uppdaterad 19 januari 2022