Vägglöss

Vägglusen sprider sig med hjälp av oss och våra saker. Att få in vägglöss hemma är besvärligt – och obehagligt – men det finns knep för att slippa dem.

Slipp problem med vägglöss

Problem med vägglöss är ingen ny företeelse här i Sverige. I början av 1900-talet var vägglusen i det närmaste utrotad, men de senaste åren har ökningen av problemet varit hög, inte bara i Sverige utan i hela västvärlden. I Stockholm är problemet i det närmaste explosionsartat. Vägglusen sprider inga sjukdomar, men att få in vägglöss i bostaden ger stort obehag såväl fysiskt som mentalt. 

Tips för att slippa löss hemma

 • Läs på om vägglöss, det finns mycket information på nätet. 
 • Inspektera bostaden regelbundet och speciellt om du köper begagnade möbler, second hand-kläder eller reser mycket.
 • Gör en anmälan direkt om du misstänker att du har vägglöss hemma. Ju snabbare insats, desto bättre förutsättningar för en lyckad sanering. 

Vägglusen kan följa med i ditt bagage när du kommer hem från resan. När den väl är där kan den spridas vidare via till exempel begagnade möbler, resväskor och ryggsäckar. En vägglus kan inte hoppa eller flyga utan förflyttar sig krypande.

Vägglusen ligger stilla i mörka skrevor och vrår större delen av dygnet och kommer enbart fram för att äta, normalt nattetid. Det gör den extra svår att upptäcka och sanera. Men om du vet vad du letar efter och var du ska leta är det inte svårt att hitta tecken på att det faktiskt finns vägglöss i hemmet. Vanliga tecken är

 • spår från deras avföring, som liknar väldigt små och svarta mögelfläckar.
 • spår från födan, i form av små blodprickar.

Det är i dagsläget väldigt svårt att bli av med vägglöss och det är viktigt att få professionell hjälp i ett tidigt skede. Då blir saneringen billigare, snabbare och mer effektiv än om vägglössen spridit sig.  

Löss med hem från resan

Några tips för att slippa få problem med vägglöss efter semesterresan.

På hotellrummet

 • Ställ resväskan högt och långt ifrån säng eller annan möbel som kan användas som sovplats.
 • Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån.
 • Förvara aldrig resväskan öppen på golvet när du är ute och reser.
 • Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.

När du kommer hem

 • Ta ur alla kläder ur resväskan och tvätta, gärna vid 60 °C om det går, eller lägg i värmeskåp i minst en timme.
 • Andra misstänkta föremål kan läggas i plastpåsar i frysen, i minst 24 timmar.
 • Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Dammsugarpåsen läggs i en plastpåse och stoppas in i frysen under flera dygn, därefter ska den slängas i soptunnan.

Se Anticimex film "Om vägglöss när du reser"

Resväskor
Fick du med löss hem i resväskan?

Så gäller försäkringen för vägglöss

För villa- och fritidshusägare

Sanering av skadedjur – även vägglöss – ingår i försäkringen för dig som har villaförsäkring eller fritidshusförsäkring hos oss. Du betalar ingen självrisk vid sanering av skadedjur. Om du misstänker att du har drabbats ska du kontakta Anticimex så snart som möjligt. 

Vad ingår i saneringen?

I sanering ingår fackmässiga åtgärder för skadedjursbekämpning. Rengöring och städning, bland annat att städa bort döda löss, efter utförd sanering ingår inte. Inte heller kläder, livsmedel och det lösöre som finns i andra delar av byggnaden än bostadsutrymmen ingår i saneringen.

Att sanera vägglöss är svårt och för ett lyckat resultat är det viktigt att följa de instruktioner du får av Anticimex. 

För hyresrätt- och bostadsrättsinnehavare

Om du bor i hyres- eller bostadsrätt och misstänker att du har drabbats av vägglöss ska du vända dig direkt till hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. För boende i hyresrätt och bostadsrätt finns oftast ett avtal med saneringsbolag. Det är viktigt att du kontaktar din hyresvärd eller bostadsrättsföreningen så snart som möjligt för att få hjälp med sanering. 

Du har anmälningsplikt gentemot hyresvärden om du får vägglöss i en hyreslägenhet, och du kan bli ersättningsskyldig om det inte görs.