Vägglöss i bostaden

Från att nästan ha varit utrotad i Sverige och västeuropa, har vägglusen kommit tillbaka och har blivit ett problem i svenska hem. Varför får man vägglöss hemma och hur blir man av med dem?

Hur får man vägglöss hemma?

En trolig anledning till att förekomsten av vägglöss ökar i svenska hem är vårt resande. Vägglössen följer med hem i resväskan. Köp av begagnade möbler och textilier kan också sprida vägglöss.

Om det finns en stor mängd vägglöss kan de sprida sig till grannarna så det är viktigt att få hjälp med sanering så fort som möjligt när du upptäckt vägglöss. 

Vägglusen är en insekt som suger blod på människor och finns därför främst i sovrummet. Lusen kommer fram på natten för suga blod. Ett bett från en vägglus är ungefär som ett myggbett och om man är känslig kan man få en kraftig reaktion, precis som att en del reagerar på myggbett. Om du fått bett under natten kan det vara läge att kolla madrassen och undersöka om det finns spår av vägglöss.

Vägglusen finns vanligtvis runt sängarna i bostaden och kan finnas i hela sängen, madrassen och i allt bohag i närheten av sängen. Om du varit ute och rest, köpt begagnade möbler eller kläder kan det vara värt att vara extra uppmärksam. 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lössen följer med hem från resan

Att packa ner kläder i plastpåsar och välja resväska i hårdplast är två tips för att minska risken för att ta hem vägglöss. Här hittar du några fler tips.

På hotellrummet

  • Ställ resväskan högt och långt ifrån säng eller annan möbel som kan användas som sovplats. Ställ väskan i badkaret om sådant finns. 
  • Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrå eller garderober.
  • Förvara aldrig resväskan öppen på golvet.
  • Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.

När du kommer hem

  • Lägg inte väskan på sängen. Packa helst upp i badrummet.
  • Ta ur alla kläder ur resväskan och tvätta, gärna vid 60 °C om det går, eller lägg i värmeskåp i minst en timme.
  • Andra misstänkta föremål kan läggas i plastpåsar i frysen, i minst 24 timmar.
  • Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Dammsugarpåsen läggs i en plastpåse och stoppas in i frysen under flera dygn, därefter ska den slängas i soptunnan.

Fastighetsägaren har ett ansvar

Det är fastighetsägarens ansvar att problem med vägglöss åtgärdas och löses så fort det är möjligt.

För villa- och fritidshusägare

Så här gör du om du upptäcker att du har fått vägglöss i huset.

Att sanera vägglöss är svårt och för att lyckas är det viktigt att följa de instruktioner du får av Anticimex. 

Du bor i hyresrätt eller bostadsrätt

  • Om du misstänker att du har drabbats av vägglöss ska du vända dig direkt till hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Oftast har fastighetsägaren ett avtal med en skadedjursfirma som tar hand om bekämpningen. 
  • Det är viktigt att du kontaktar din hyresvärd eller förening så snart som möjligt för att få hjälp med sanering. 
  • Tänk på att du har anmälningsplikt gentemot hyresvärden om du får vägglöss i en hyreslägenhet. Du kan bli ersättningsskyldig om du inte gör det.

Mer om vägglöss

Senast uppdaterad 18 oktober 2021