Få bort myror inomhus

Hittar myror mat inomhus visar de andra myror vägen till maten, vilket kan leda till problem. Här får du tips om hur du slipper myror inomhus, hur du får bort myrorna och hur försäkringen gäller vid sanering av myror.

Varför kommer myror in?

Under vintern ligger myrorna i dvala. När våren närmar sig och värmen kommer är det dags för arbetarmyrorna att hämta mat igen. Om de hittar något sött och gott gör de gärna husbesök och lägger ut doftspår för att visa andra myror vägen till maten. Det bästa sättet att slippa problem med myror inomhus är därför att hålla rent och inte låta mat ligga framme. 

Så slipper du myror inomhus 

  • Gör rent och håll efter spill och fläckar av sött, som socker, saft och marmelad eller kaksmulor, framför allt under våren.
  • Reparera vattenläckor och avlägsna fukt intill husgrunden.
  • Täta husets springor och hål så att inte myrorna kan ta sig in, det är speciellt viktigt vid dörrlister och i väggar.
  • Avlägsna eller trimma buskar intill huset, eftersom eventuella bladlöss drar till sig svartmyror i stor mängd.

Så gör du om myrorna kommit in

Om myrorna redan har kommit in behöver du lokalisera själva boet, för att kunna bli av med dem helt och hållet. Oftast hittar du boet under plattor eller stenar. Om det inte hjälper att ta bort boet kan du placera ut myrdosor på strategiskt valda platser på myrstigen, där myrorna ofta passerar. Lyckas du ändå inte bli av med myrorna finns hjälp att få.