stulna skidor

– så gäller hemförsäkringen
Vinter är högsäsong för skidtjuvar och varje år stjäls skidor och snowboards för miljontals kronor. Här får du veta hur hemförsäkring gäller för stulna skidor och tips om hur du stoppar skidtjuven.
Undvik skidstöld så blir skidresan roligare

Så undviker du skidstöld

Att alltid ha skidutrustningen under uppsikt är det bästa sättet att stoppa tjuven, men det finns fler sätt att undvika skidstöld. Här är några tips: 

  • Tillfället gör tjuven. Det vanligaste är att skidorna stjäls från ställen utanför restauranger, caféer och värmestugor men även ur bilarnas takboxar eller ur olåsta skidbodar vid stugorna. Lås därför fast dina skidor med ett vajerlås​.
  • Har du inte möjlighet att låsa fast skidorna kan du ställa höger- och vänsterskidan på helt olika ställen eller para ihop skidorna med någon i ditt sällskap.
  • Att märka skidorna är ett annat bra knep, eftersom det då blir svårare för tjuven att sälja dem vidare.​​ Du kan märka dina skidor med Märk-DNA.​
  • Notera det unika tillverkningsnummer som finns på modernare utrustning.
  • Lämna ingen utrustning i bilen och lås in skidorna på natten även om du bor i eller nära backen.
Försäkring både för längdskidor och utförsåkning.

Så gäller hemförsäkringen

Om dina skidor eller skidutrustning stjäls i backen, utanför After ski-stället, ur bilen eller takboxen på bilen, gäller din hemförsäkring om du har haft rimlig uppsikt över skidorna eller om bilen och takboxen var låst. Det spelar ingen roll om det är slalomskidor eller längdskidor - försäkringen gäller likadant för båda. 

Om du hyrt skidor under skidresan och dessa stjäls gäller hemförsäkringen även för dem. 

Gör en polisanmälan direkt när du upptäcker stölden och sedan anmäl du det till oss.

Du råkar bryta av en skida

Om oturen är framme och du råkar bryta av en skida kan du få ersättning om du har otursförsäkring, även kallad allriskförsäkring. Den ingår i Stor Hem- och villaförsäkring, i Hemförsäkring Extra och Villaförsäkring Extra. För att få ersättning för avbrutna eller skadade skidor ska skadan skett plötsligt och oförutsett. 

Anmäl avbrutna eller skadade skidor här

Du har dyrbar skidutrustning

Om du har särskilt värdefulla skidor eller utrustning – värde 15 000 kronor eller mer – som räknas som stöldbegärlig egendom, rekommenderar vi att du har hemförsäkring som innehåller otursförsäkring för att kunna få full ersättning. 

Alla behöver en hemförsäkring

Om du inte redan har en, kan du snabbt och enkelt köpa din hemförsäkring här. 

Räkna ut pris och köp

Anmäl stöld

Om du blivit bestulen på saker som du haft med dig utanför bostaden anmäler du det här. 

Anmäl skada

Kontakta oss

Vi hjälper dig gärna med dina frågor om försäkringar. Du kan ringa, chatta eller mejla.

Kontakta kundservice