Skidresa och försäkring vid skidåkning

Hem- och olycksfallsförsäkring är de två viktigaste försäkringarna för dig som ska åka skidor. Här får du veta varför. 

Vid skidresa utanför Sverige

Om du åker på skidresa utanför Sverige är det hemförsäkringens reseskydd som ersätter kostnader för vård utomlands om du blir akut sjuk eller råkar ut för ett olycksfall i eller utanför skidbacken.

Vi kan hjälpa dig om du råkar ut för skador utomlands, men samtliga resenärer, även barn, behöver vara namngivna i hemförsäkringen för att omfattas av försäkringen.

Snowboardåkare i skidbacken
Alla som är namngivna i hemförsäkringen har ett reseskydd på skidresan.

Kolla upp detta innan du reser

Rätt hemförsäkring?

  • Är alla i familjen namngivna i hemförsäkringen? Du kan se det på Mina sidor.  Saknas någon kan du lägga till familjemedlemmen genom att fylla i medförsäkrad-formuläret.
  • Har du rätt omfattning på hemförsäkringen? För att få ersättning för försenat bagage och ersättning vid avbeställning av resan på grund av sjukdom eller skada behöver du ha Stor Hemförsäkring. Här kan du jämföra innehållet i reseskyddet. Ring oss om du behöver ändra.

Se över det personliga försäkringsskyddet

Reseskyddet ersätter de akuta vårdkostnaderna vid ett olycksfall i skidbacken. 

För vuxna

För att få ersättning för andra kostnader och framtida besvär behövs en olycksfallsförsäkring. Då kan du få ersättning om du till exempel fått en allvarlig fraktur, behöver vistas på sjukhus i Sverige på grund av olycksfallet och om du får bestående besvär efter olyckan.

För barn

Barnförsäkringen ger barn motsvarande försäkringsskydd. Den olycksfallsförsäkring som barn har genom förskola och skola kan gälla även vid skidresa utanför Sverige. De kommunala olycksfallsförsäkringarna gäller på olika sätt så kolla upp vad som gäller för ditt barn.

Pass och andra resehandlingar

När skidresan går till ett land utanför Sverige är det viktigt att kolla att samtliga resenärer har ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Du bör också kolla så att UD inte avråder från att resa till det landet. På sidan Planera din resa hittar du fler tips om vad du bör kolla upp innan du reser.

Försäkring för skidor och snowboard

Reseskyddet i hemförsäkringen gäller för stöld av bagaget inklusive stöld av skidor, snowboard och annan skidutrustning. Hemförsäkringen gäller även för lånad och hyrd utrustning. Du behöver inte teckna en separat försäkring hos uthyrningsföretaget.

Se tipsen om hur du undviker stöld av skidutrustningen.

Vid skidåkning offpist

Reseskyddet gäller om du skadar dig vid offpiståkning och vi ersätter vård- och transportkostnader. Om olyckan leder till att du får bestående besvär efteråt kan du däremot inte få någon ersättning eftersom olycksfallsförsäkringen inte gäller när du åker offpist.

Hoppar i skidbacken
Hemförsäkringen gäller för skidutrustningen, även den du hyr,

Särskild lag vid skidåkning i Italien       

Från 1 januari 2022 är det lag i Italien att du har en ansvarsförsäkring för att få åka i skidbackarna. Utan försäkring kan man få böter och indraget liftkort. Utan försäkringsbevis måste du köpa skyddet tillsammans med liftkortet. Ansvarsförsäkring ingår i hemförsäkringens reseskydd. Vi kan skicka intyg på engelska till dig. 

Beställ Intyg för skidresa i Italien här.

Om du orsakar en skidolycka

– Vid en skidolycka kan det bli skadeståndskrav från den skadade skidåkaren. I de allra flesta fall är det ansvarsförsäkringen som blir aktuell då. Ansvarsförsäkring ingår i vår hemförsäkring och den betalar skadeståndet ifall man blir skadeståndsskyldig, säger Daniel Collvik, ansvarig för rättskydds- och ansvarsskador på If. 

Kom ihåg att aldrig bekräfta ett ersättningskrav innan du har pratat med oss.

Daniel Collvik, If

Tips för att minska skaderisken

Det är många skidåkare som skadar sig i skidbacken. Här får du några tips om hur du kan förbereda kroppen inför skidåkningen. Minska risken för skador på skidresan genom att träna kondition och styrka innan du reser. Knäböj, plankan, skridskohopp, löpning eller cykling är exempel på övningar. Det finns mer inspiration och träningstips på exempelvis YouTube.

När du väl är i skidbacken är det bra att tänka på detta:

  • Övervärdera inte din egen förmåga.
  • Välj ett skidområde som passar för din nivå.
  • Gör pauser när du är trött.
  • Se till att fylla på energidepåerna.
  • Ta en skidlektion.
  • Ta hänsyn till andra i pisterna.
  • Kombinera aldrig alkohol och skidåkning.

Om du tar bilen till Alperna

Om du väljer att bila ner till Alperna behöver du rusta bilen för en lång resa och se till att du har en heltäckande bilförsäkring. Hyrbilsförsäkring är inte så dumt att ha vid denna typ av resa. Utöver det är det bra läsa på vad som gäller i Europa. Visste du till exempel att det är förbjudet att köra med dubbdäck i Tyskland?

Här finns mer information och tips för dig som bilar i Europa

vinterväg
Förbered bilen för resan till skidorten i Alperna.

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 17 november 2022

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...