Cykla säkert

Att cykla har blivit allt mer populärt både som motionsform och som ett sätt att transportera sig. När vi är fler som cyklar är det viktigt att tänka på säkerheten och att visa hänsyn mot varandra.
Vi tips till dig som gillar att cykla och att cykla säkert oavsett om hur och varför du valt att cykla. 

Ta hand om cykeln

För att din cykel ska vara trafiksäker och problemfri är det bra att serva den regelbundet. Dessutom håller cykeln i många år om du tar hand om den. Du kan lämna in cykeln för service på en cykelverkstad men det mesta kan du faktiskt göra själv. Här är tips på cykelservice du kan göra hemma.

Tvätta cykeln

Tvätta bort smuts och eventuell rost med ljummet vatten och diskmedel eller såpa. Ett tips är att använda en diskborste eller tandborste för att komma åt. Spola gärna av med en vattenslang.

Kolla däcken

Undersök däcken och kolla så att de inte är nedslitna och att gummit är torrt eller har spruckit. Om allt ser bra ut pumpar du dem, pumpa ganska hårt för att minska risk för punktering. 

Kolla lysen och reflexer

Titta så att alla lampor och reflexer fungerar. Det är lag att ha fungerande lampor och reflexer på cykeln för att du ska synas i trafiken. Glöm inte kontrollera ringklockan.

Torka och smörj kedjan

När kedjan är rengjord och torr smörjer du den med kedjeolja för cyklar. Oljan gör att kedjan inte slits lika hårt och att växlingen fungerar så bra som möjligt. Kontrollera även att kedjan är lagom spänd. Om den verkar sliten och uttöjd bör du ta med cykeln till en verkstad.

Prova bromsarna

Ta en provrunda med cykeln för att se om bromsarna tar lagom hårt. Om de inte tar tillräckligt hårt kan du spänna vajrarna genom att skruva åt uppe vid styret. Se till att klossar och belägg inte är slitna om du har fälg- eller skivbromsar.

Se över utrustningen

Se till att pakethållare, stänkskärm, sadel och pedaler sitter bra. Skruva åt om det behövs. 

Fler cykeltips

Försäkring för cyklister

Om du har vår hemförsäkring är din cykel försäkrad.  Kom ihåg att meddela oss om din cykel och utrustningen är värd mer än 35 000 kronor. Då behöver du en specialförsäkring. Läs på om cykelförsäkring så att du har den du behöver.

Tänk även på dig själv - har du en olycksfallsförsäkring i fall det skulle hända dig något? Barnen är extra viktiga att försäkra. Det är inte alltid så att försäkringen genom förskola och skola räcker till, så alla barn ska helst ha en egen barnförsäkring

Senast uppdaterad 22 april 2020