Trafikförsäkring för moped

För att få köra med mopeden måste den ha en trafikförsäkring. Den försäkringen gäller för föraren, passageraren och andra i trafiken, men inte för själva mopeden.
Du behöver trafikförsäkring för att få köra med mopeden.

Trafikförsäkringen ersätter skador på förare, medtrafikanter, andra fordon och annan egendom som skadas av mopeden. Därför är det lag på att du har trafikförsäkring på mopeden oavsett om det är en oregistrerad moped eller en EU-moped.

  • Du behöver trafikförsäkringen från första dagen från det att du blir ägare till mopeden. Om du mopeden är anmäld som avställd hos Transportstyrelsen behöver du ingen trafikförsäkring, men då kan du inte heller köra med mopeden. 
  • Tänk på att det är den som använder mopeden som ska vara försäkringstagare. Det är inte en förälder som ska stå som ägare och vara försäkringstagare om det är barnet som i huvudsak använder mopeden. 

Mopeden och lagen

  • Sedan oktober 2009 år måste man ha förarbevis för att få köra oregistrerad moped (klass II) och AM-körkort för att få köra EU-moped (klass I)
  • Ett annat lagkrav är att man har hjälm på huvudet, och den ska sitta fastknäppt för att göra någon nytta. Tyvärr finns det många ungdomar som kör utan hjälm, har den hängande över armen eller uppskjuten i pannan. Var rädd om huvudet och använd godkänd mopedhjälm.
  • Mopeden måste ha minst trafikförsäkring för att du ska få köra med den.
  • Köp inte och kör inte en trimmad moped. Du riskerar böter, risken för att du skadar dig ökar och du får ingen ersättning för skador på mopeden om den är trimmad. 

Innehåll i mopedförsäkring

Innehåll Hel Halv Trafik
Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen ersätter dels personskador på förare, passagerare och andra personer, dels skador på andras fordon och egendom som föraren av din moped orsakar.

checkmark checkmark checkmark
Brandskada

Försäkringen gäller för skador som orsakats av brand, blixtnedslag, explosion eller skada på elektriska kablar genom kortslutning och direkt uppkomna följdskador

checkmark checkmark
Rättskydd

Försäkringen gäller för ombuds- och rättegångskostnader i vissa tvister och mål.

checkmark checkmark
Stöld- och inbrottsskada

Försäkringen gäller vid stöld, tillgrepp och försök till stöld eller tillgrepp. Avmonterade fordonsdelar ska vara inlåsta i utrymme som endast du har tillgång till.

checkmark checkmark
Vagnskada

Försäkringen gäller för skador som uppstått vid trafikolycka, skadegörelse av tredje man eller annan yttre olyckshändelse – till exempel att träd blåst ner.

checkmark

Har du ingen försäkring?

Här kan du se vad det kostar att försäkra din moped. Du får 10 % rabatt. 

Räkna ut ditt pris

Har det hänt något?

Anmäl skadan här. Vi återkommer inom 24 timmar.  Tänk på att stöld och skadegörelse alltid ska polisanmälas. 

Anmäl skada
Man med jeansskjorta

Kontakta oss

Vi hjälper dig gärna med dina frågor om försäkringar. Du kan ringa, chatta eller mejla.

Kontakta kundservice