Blixthalka

Den första frosthalkan, ibland kallad svart halka eller blixthalka och den kommer ofta som en överraskning. De kalla nätterna på senhösten gör att du bör vara extra uppmärksam på väglaget och ta det lugnt på vägarna, framför allt på morgonen.

Ofta syns inte halkan vilket gör det mycket riskabelt på vägen, speciellt om sommardäcken fortfarande sitter på. Vägarna kan vara torra och fina långa sträckor och plötsligt är det halt.

Särskilt utsatta områden är vägar längs med öppet vatten och alla broar eftersom de kyls både underifrån och ovanifrån vilket ökar risken för halka.

I skuggiga skogspartier kan nattens kyla ligga kvar länge och fukten blir till is. Om det är någon plusgrad i luften, vägen är fuktig och vädret håller på att klarna upp finns det också stor risk för att vägbanan snabbt fryser när temperaturen sjunker. Det kan då bli dåligt väglag och halt, men halkan syns inte alltid.

Var beredd vid underkylt regn

Se upp med underkylt regn, när regnet fryser till is vid kontakten med vägbanan. Du märker det genom att regnet fryser på vindrutan och att det inte längre skvätter kring däcken på bilen framför. 

Att tänka på vid halka och vinterväglag

Om du som bilist är extra uppmärksam på några viktiga saker minskar ​du olycksriskerna i trafiken när det råder halka och vinterväglag.

 • Anpassa hastigheten till omständigheterna och att hålla tillräckliga avstånd.
 • Ha bra belysning är viktigt när mörkret faller, både för att se men även för att synas. Se till att all belysning på din bil fungerar.
 • Använd bilbältet. Om olyckan ändå skulle vara framme är bilbältet alltid din bästa livförsäkring.
 • Ha rätt däck på bilen. Många byter för sent, och rätt däck är en säkerhetsfråga.
 • Vinterdäck

  Varför det är viktigt att byta till vinterdäck och om vilka regler som gäller för vinterdäck.

  Läs om vinterdäck
 • dimma över väg

  Vinterrusta bilen

  Förutom att byta till vinterdäck, kan du rusta bilen för snö och kyla så att den klarar vintern.

  Rusta bilen för vinter
 • använder mobil i bilen

  Pris på bilförsäkring?

  Vi hjälper dig att hitta rätt försäkring för din bil. Teckna din bilförsäkring hos oss.

  Se ditt pris

Senast uppdaterad 12 oktober 2020