Den första halkan

Blixthalka – så hanterar du den

Den första frosthalkan, ibland kallad blixthalka eller svarthalka, är förrädisk och kommer ofta som en överraskning för många eftersom den är svår att se.
Blixthalka är vanlig på morgonen.

De kalla nätterna på senhösten gör att du bör vara extra uppmärksam på väglaget och ta det lugnt på vägarna, framför allt på morgonen.

Halkan som inte syns​

Ofta syns inte halkan vilket gör det mycket riskabelt på vägen, speciellt om sommardäcken fortfarande sitter på. Vägarna kan vara torra och fina långa sträckor och plötsligt är det halt. Särskilt utsatta områden är vägar längs med öppet vatten och alla broar eftersom de kyls både underifrån och ovanifrån vilket ökar risken för halka.

I skuggiga skogspartier kan nattens kyla ligga kvar länge och fukten blir till is. Om det är någon plusgrad i luften, vägen är fuktig och vädret håller på att klarna upp finns det också stor risk för att vägbanan snabbt fryser när temperaturen sjunker. Det kan då bli dåligt väglag och halt, men halkan syns inte alltid.

Var beredd vid underkylt regn

Se upp med underkylt regn, när regnet fryser till is vid kontakten med vägbanan. Du märker det genom att regnet fryser på vindrutan och att det inte längre skvätter kring däcken på bilen framför. 

Att tänka på vid halka och vinterväglag

Om du som bilist är extra uppmärksam på några viktiga saker minskar ​du olycksriskerna i trafiken när det råder halka och vinterväglag.

  • Anpassa hastigheten till omständigheterna och att hålla tillräckliga avstånd.
  • Ha bra belysning är viktigt när mörkret faller, både för att se men även för att synas. Se till att all belysning på din bil fungerar.
  • Använd bilbältet. Om olyckan ändå skulle vara framme är bilbältet alltid din bästa livförsäkring.
  • Ha rätt däck på bilen. Många byter för sent, och rätt däck är en säkerhetsfråga.

Regler för vinterdäck och dubbdäck
Så här blir din bil vintersäker​
Bilförsäkring – är din bil rätt försäkrad?​​

Kolla halkprognosen där du ska köra

Trafikverket har en tjänst som heter Läget i trafiken  där du bland annat kan få en halkprognos för den sträcka du ska köra, vilket kan vara mycket bra om du ska bila en längre sträcka på hösten eller vintern när det råder dåligt väglag.