Så klarar du blixthalkan

Den första frosthalkan, ibland kallad svart halka eller blixthalka, kommer ofta som en överraskning. De kalla nätterna på senhösten gör att du bör vara extra uppmärksam på väglaget och ta det lugnt på vägarna, framför allt på morgonen.

Halkan syns inte alltid

Ofta syns inte halkan vilket gör det mycket riskabelt på vägen, speciellt om sommardäcken fortfarande sitter på.

Vägarna kan vara torra och fina långa sträckor men plötsligt är det halt. Särskilt utsatta områden är vägar längs med öppet vatten och alla broar. De kyls både underifrån och ovanifrån vilket ökar risken för halka.

I skuggiga skogspartier kan nattens kyla ligga kvar länge och fukten blir till is. Om det är någon plusgrad i luften, vägen är fuktig och vädret håller på att klarna upp finns det också stor risk för att vägbanan snabbt fryser när temperaturen sjunker. Det kan då bli halt och dåligt väglag, men halkan syns inte alltid.

Var uppmärksam på morgonen efter kalla höstnätter.

Var extra försiktig vid underkylt regn

Se upp med underkylt regn, när regnet fryser till is vid kontakten med vägbanan. I samband med kalla vägar kan underkylt regn orsaka svår halka. Du märker det genom att regnet fryser på vindrutan och att det inte längre skvätter kring däcken på bilen framför. 

5 saker att tänka på vid halka och vinterväglag

Om du som bilist är extra uppmärksam på några viktiga saker minskar ​du olycksriskerna i trafiken när det är halt och vinterväglag.

  • Anpassa hastigheten till omständigheterna.
  • Håll tillräckligt avstånd. 
  • Ha bra belysning är viktigt när mörkret faller, både för att se men även för att synas. Se till att all belysning på din bil fungerar.
  • Använd alltid bilbälte. Om olyckan ändå skulle vara framme är bilbältet alltid din bästa livförsäkring.
  • Ha rätt däck på bilen. Rätt däck som är anpassade efter underlaget är viktigt för trafiksäkerheten.

Relaterade sidor

Senast uppdaterad 4 oktober 2022