Skyddsklasser mot inbrott

Se till att företagets inbrottsskydd är tillräckligt och överensstämmer med våra säkerhetsföreskrifter.​​​​​​​​ Läs våra checklistor för dig som behöver se över ditt företags inbrottsskydd och vill veta vad de olika skyddsklasserna innebär.

Inbrottssäkra ditt företag!

Vi på If vill minska risken för inbrott, och därför ber vi dig ta ett par minuter och gå igenom de krav som ställs på inbrottsskydd för just din verksamhet. Vet du inte vilken skyddsklass som gäller för ditt företag?

Hitta informationen i dina villkor, eller kontakta oss på 0771-56 00 00.

Skadeexempel

Inbrott i skoaffär utan godkänd låsenhet

På sensommaren gjordes inbrott i en skoaffär. Tjuven slog sönder en glasruta i bakdörren, skyddad med ett invändigt galler, stack in handen genom det grovmaskiga gallret och öppnade dörren med dörrlåsets invändiga vred. Skor för höstsäsongen stals. Det gick inte att köpa in nya skor avsedda för höstsäsongen eftersom dessa var slutsålda hos leverantören.

Ersättning
Bakdörren var inte försedd med en godkänd låsenhet eftersom det fanns ett vred på insidan. Från försäkringen betalades därför ingen ersättning på grund av att säkerhetsföreskriften inte följts.

Stöld ur värdeskåp

En affärsinnehavare hade inbrottsförsäkrat pengar och värdehandlingar för 100.000 kr i ett värdeskåp. Vid ett inbrott i affären hittade tjuven värdeskåpets nyckel som gömts i en blomkruka. Med nyckeln öppnade tjuven skåpet och stal 80.000 kr i kontanter som förvarades där.

Ersättning
Från försäkringen betalades ingen ersättning på grund av att säkerhetsföreskriften om förvaring av värdeskåpets nyckel inte följts. Skadan hade ersatts om skåpet öppnats med våld. 

Inbrottslarm

Inbrottslarm kan förhindra att en inbrottstjuv tar sig in i företagets lokaler. Även inbrottslarm kategoriseras efter olika godkända klasser.

Läs mer om larmklasser 

Osynlig stöldskyddsmärkning

Stöldskydda dina föremål och värdesaker med SmartDNA - en osynlig och spårbar vätska. Varje uppsättning med SmartDNA är helt unik och gör det möjligt för polis och åklagare att binda och fälla brottslingar vid ett inbrott.

Läs mer om SmartDNA