SmartDNA - en osynlig stöldskyddsmärkning

Skydda företagets verktyg och värdefulla föremål

SmartDNA är en osynlig stöldskyddsmärkning som dels avskräcker från inbrott och dels är lätt att spåra. Både privatpersoner och företag kan använda sig av metoden för att stöldskydda sina föremål.​

En tydlig minskning av inbrott

Den bästa skadan är den som aldrig inträffat. Därför arbetar vi ständigt med att öka tryggheten i samhället på olika sätt. MärkDNA, även kallad SmartDNA, är en ny metod att märka stöldbegärliga ägodelar med, och som kompletterar andra brottsförebyggande åtgärderna och som rekommenderas av polisen. 

Efter tester i bland annat Stockholm har polisen märkt en tydlig minskning av inbrott när bostaden är märkt med DNA.

Här kan du läsa om hur SmartDNA fungerar och vilket användningsområde det har för företag. Om du är intresserad av stöldskyddsmärkning för privatpersoner – läs om SmartDNA för hemmabruk.

I vår Säkerhetsbutik kan du köpa SmartDNA®, kvalitetssäkrat och godkänt av Polisen och SKL, till ett förmånligt pris. I priset för företagspaketet ingår bl.a. en flaska märkDNA, som räcker till ca. 400 märkpunkter, dekaler, skyltar samt databasregistrering och laboratoriekostnader.

Så här fungerar SmartDNA

Metoden för Smart DNA bygger på en osynlig och spårbar vätska, även kallad MärkDNA eller DNA-märkning, som fungerar både i avskräckande syfte och när inbrottet är ett faktum. Vätskan innehåller en unik DNA-sträng vilket gör att märkta föremål går att spåra till ägaren.

Företag kan även koppla SmartDNA till ett larm och när larmet går sprutas såväl inbrottstjuven som stöldgodset ner med en vätska som är omöjlig att få bort från kläder och föremål och därmed binder tjuven till brottet. Eftersom varje uppsättning med SmartDNA är helt unik är det möjligt för polis och åklagare att binda och fälla brottslingar vid ett inbrott.

Märkning med DNA kan användas på alla föremål

SmartDNA kan appliceras på en rad olika sätt och erbjuder ett helt nytt och effektivt brottsförebyggande skydd i exempelvis butik och lagerlokaler. Märkningen syns tydligast med UV-ljus. Märkningen är tillverkad av biologiskt framställt DNA och kan användas på vilket material som helst, t.ex. smycken, klockor, konst, antikviteter, datorer, kameror, maskiner och metaller.

All statistik visar att med SmartDNA minskar risken för rån och inbrott. Polisen är mycket positiv till denna nya möjlighet att förhindra brott och gripa gärningsmän.