Checklista inför barnsemestern

En checklista underlättar planeringen inför semesterresan med barn. Här har vi samlat de viktigaste förberedelserna så att ni kan ha en härlig semester tillsammans.

Vaccination

Vissa resmål har sjukdomar som man bör skydda sig mot så långt det är möjligt. Det kan röra sig om Malaria eller hepatit A och B. Små barn som ännu inte genomgått hela vaccinationsprogrammet kan behöva en dos tidigare än planerat inför en resa. Läs råd om vaccination inför resan på 1177.se

Reseapotek

Vad som behövs i reseapoteket varierar beroende på vilket land ni reser till, hur lång tid ni ska vara borta och om nu reser till en semesterort, storstad eller landsbygd.

En olycka händer lätt och snabbt. Därför är det bra att ha med sig en välutrustad och lättillgänglig förbands- och medicinlåda. Ha gärna medicinlådan i handbagaget. Tänk på att barn kan behöva annan medicin än vuxna.

Barnfamilj på bryggan i solnedgång

Solskydd

Solskydd mot UV-strålar kan vara både krämer och sprayer, men på barnen bör ni också använda kläder, mössor och solglasögon. Barn under ett år bör inte vistas i solen över huvud taget. Ska ni på skidsemester? Även där behövs solskydd då solen reflekteras av snön och blir ännu starkare.

Insekter

På många resmål finns sjukdomsspridande insekter. Dessa kan vara aktiva såväl nattetid som dagtid. Det är viktigt att tänka igenom vilket skydd som kan behövas på resan vad gäller kläder, insektsmedel och eventuellt myggnät till sängar och barnvagnen.

Magsjuka

Det är vanligt med bakterier som ger magsjuka på många resmål och det drabbar båda barn och vuxna. Barn blir lättare drabbade av uttorkning.

  • Magsjuka kan förebyggas genom att tvätta händerna noga och ofta.
  • Använda handsprit och att vara försiktig med att dricka kranvattnet.
  • Var försiktig med att köpa frukt och grönsaker som legat framme länge.
  • Försök få barnen att låta bli att svälja poolens vatten. 
  • Det kan även vara en idé att överväga att ta med egen mat till de yngsta barnen.