Tips inför flytten

planera för smidigare flytt
Det tar tid att flytta. Att gå igenom allt du har och bestämma vad som ska flyttas med, säljas eller slängas tar mer tid än du tror. Att börja i god tid och planera väl underlättar en hel del.
Så flyttar du smidigt

Flytta själv eller boka flyttfirma?

Ta in offerter från flera firmor eftersom priserna varierar. Även om du tänker flytta själv ger en offert en uppfattning om tidsåtgången. Om du vill använda flyttfirma behöver du vara ute i god tid, de är ofta inbokade ett par veckor framåt. Försök få recensioner om flyttfirmorna och kolla att de är seriösa.

Boka flyttransport

En stor flyttbil är lättare att packa i och ur och du sparar både tid och drivmedel. Men håll koll på stöldbegärliga saker under flytten.

Rensa och släng – i god tid

Släng allt trasigt och skänk eller sälj sånt du inte behöver. Men börja i tid – att gå igenom allt undanstoppat kan ta timmar i anspråk.

Packa flyttkartongerna som proffsen 

Två vuxna och två barn fyller lätt 100 kartonger. Packa tunga saker som böcker i botten och fyll upp med lättare saker. Använd filtar för att skydda tavlor. Se till att säkra lasten innan du åker. 

Märk flyttkartongerna på alla sidor – det underlättar för dem som bär och gör det enklare att hitta efter flytten, oavsett hur de staplas. 

Om du har en kristallkrona eller annan stor lampa är det bra att hänga den i en krok i en låda eller i taket på flyttbilen. Läs fler tips från ett flyttproffs

Packa på rätt sätt så flyttar du smidigare

Packa värdesaker i en väska

Smycken och bijouterier, den ärvda guldklockan, digitalkameran och andra värdesaker packar du bäst i en väska som du flyttar själv.

Piano och andra tunga saker

Flyttfirmor tar oftast extra betalt för svårflyttade saker. Flyttar du själv kan du låna eller hyra bärselar till pianot.

Få upp belysningen direkt

Det är bra att ha lampor på plats innan alla kartonger och möbler anländer. Se till att ha stege eller hög pall på plats från start.

RUT-avdrag vid flytt

Den 1 augusti 2016 infördes nya tjänster i rutavdraget, bland annat flyttjänster. Det som ger rätt till rutavdrag är:

  • Flytt av bohag mellan bostäder.
  • Flytt av bohag till och från magasinering om det är ett led i flytten.
  • Få hjälp med att packa och packa upp. 
  • Lastning och lossning.
  • Arbetstiden för transporten.

Kostnaden för själva flyttbilen, drivmedel och hyran för magasinering kan inte tas med i rutavdraget. Läs mer om reglerna på skatteverket.se

Alla behöver en hemförsäkring

Om du inte redan har en, kan du snabbt och enkelt köpa en hemförsäkring här. 

Kontakta oss

Vi hjälper dig gärna med dina frågor om försäkringar. Du kan ringa, chatta eller mejla.