Försäkring vid flytt

Vår hemförsäkring gäller under själva flytten. Men du behöver ändra din försäkring så att den passar ditt nya boende och meddela oss vilken din nya adress är. Här kan du läsa om hur det fungerar och vad du bör tänka på vid flytten.

Så gäller hemförsäkringen när du flyttar

Hemförsäkringen gäller för två adresser i 45 dagar

Om du inte kan flytta allt ditt bohag på en gång gäller din hemförsäkring för dina personliga tillhörigheter som möbler, kläder och andra saker på både den gamla och nya adressen i 45 dagar. Detta gäller om du har hemförsäkring på din gamla adress hos oss på If och så länge du inte tecknat försäkring för din nya bostad i annat bolag.

Om en eller båda bostäderna är en bostadsrätt eller villa så kan du behöva ha dubbla försäkringar i en övergångsperiod, eftersom bostadsrättstillägget och villabyggnadsförsäkringen endast gäller på angivet försäkringsställe. 

Försäkringen gäller under flytten mellan två bostäder

Under själva flytten gäller försäkringen för brand, stöld och skadegörelse, eller om det inträffar en trafikolycka och flyttlasset blir skadat.

Utökat flyttskydd gäller för ett högre belopp

I hemförsäkringens grundskydd är det högsta ersättningsbeloppet 30 000 kronor. Men har du Stor Hemförsäkring eller Hemförsäkring Extra gäller inte denna beloppsbegränsning utan då är det högsta ersättningsbeloppet 1,5 miljoner kronor.

Det utökade flyttskyddet gäller för händelser som täcks av basskyddet (brand, stöld, skadegörelse, trafikolycka) i hemförsäkringen, men utan beloppsbegränsningen på 30 000 kronor. Flyttskyddet gäller när du flyttar själv med hjälp av vänner,  inte när du anlitar flyttfirma.

Exempel

Du har hyrt en flyttbil och lastat in det mesta av ditt bohag i bilen. När du och din flytthjälp kör flyttlasset mellan gamla och nya bostaden stannar ni för att äta och under tiden ni sitter och äter stjäls bilen.

Det utökade flyttskyddet som ingår i Stor Hem och Hem Extra gör att du kan få ersättning för de saker du hade i bilen upp till upp till 1,5 miljoner kronor. Utan det utökade flyttskyddet kan du som mest få 30 000 kronor.

Oavsett vilken omfattning du har på hemförsäkringen ska du inte lämna kvar stöldbegärlig egendom i bilen. Sådan ersätts inte oavsett vilken försäkring du har.

Flytten påverkar hemförsäkringens pris

  • Hemförsäkringen gäller för de personer som bor med dig och är folkbokförda på samma adress som du. Meddela oss om ni blir fler eller färre i hushållet efter flytten. Om du flyttar ihop med någon som har en hemförsäkring säger ni upp en av dem.
  • Priset på försäkringen baseras bland annat på boytan, så ring oss och meddela din nya bostadsyta.
  • Försäkringsbeloppet är 1,5 miljoner kronor vilket räcker för de flesta hushåll. Om du till exempel köper nya möbler och ny elektronik kanske beloppet behöver ändras. Kontakta oss i så fall.
De som bor med dig och är folkbokförda på samma adress som du omfattas av din hemförsäkring.

Vanliga frågor om försäkring vid flytt

Senast uppdaterad 2 Juli 2024

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...