Försäkring vid flytt

Du flyttar med dig din hemförsäkring till din nya adress. Hemförsäkringen gäller även under själva flytten. Här kan du läsa om vad som gäller.

 • För två adresser i 45 dagar

  Försäkringen för dina saker gäller för både nya och gamla adressen.

 • Gäller under själva flytten

  Om du flyttar med hjälp av vänner gäller försäkringen under själva flytten.

 • Utökat flyttskydd

  Ingen begränsningen till 30 000 kronor om du har HemXtra eller Stor Hemförsäkring.

Så gäller hemförsäkringen när du flyttar

 • Om du inte kan flytta allt bohag på en gång gäller hemförsäkringen i en månad på både den nya och den gamla adressen för dina personliga tillhörigheter som möbler, kläder och andra saker. Detta gäller om båda bostäderna är försäkrade hos oss. 
 • Under själva flytten gäller försäkringen för brand, stöld och skadegörelse, eller om det inträffar en trafikolycka och flyttlasset blir skadat.
 • Högsta ersättningsbelopp är 30 000 kronor. Om du har Stor Hemförsäkring, Hemförsäkring Extra, Stor Villaförsäkring eller Villaförsäkring Extra​ är dina saker försäkrade upp till det totala försäkringsbeloppet. 
 • Det utökade flyttskyddet gäller när du flyttar själv med hjälp av vänner och för händelser som täcks av basskyddet i hemförsäkringen, men utan beloppsbegränsningen på 30 000 kronor. Flyttskyddet gäller inte när du anlitar flyttfirma.

Exempel på hur flyttskyddet gäller

Du har hyrt en flyttbil och lastat in det mesta av ditt bohag i bilen. När du och din flytthjälp kör flyttlasset mellan gamla och nya bostaden stannar ni för att äta, men när ni sitter och äter stjäls bilen. 

 • Det utökade flyttskyddet gör att du kan få ersättning för hela värdet av de saker du hade i bilen, utan flyttskyddet kan du som mest få 30 000 kronor.
 • Tänk på att inte lämna kvar stöldbegärlig egendom i bilen. Sådan ersätts inte oavsett vilken försäkring du har. 

Så påverkas hemförsäkringen

Försäkringsbeloppet är 1,5 miljoner kronor vilket räcker för de flesta hushåll. Men om du till exempel köper nya möbler och ny elektronik kanske beloppet behöver ändras. Kontakta oss i så fall.

 • Hemförsäkringarna gäller för de personer som är namngivna på försäkringen så kom ihåg att meddela om vi blir fler eller färre i hushållet i och med flytten. Om du flyttar ihop med någon som har en hemförsäkring säger ni upp en av dem. 
 • Priset på försäkringen baseras bland annat på boytan, så ring oss och meddela din nya bostadsyta. 
 • Har du barn som flyttar hemifrån? Det påverkar både din försäkring, men även ditt barn. När barn flyttar till egen bostad behöver de en egen hemförsäkring​.
familjen flyttar
Kom ihåg att meddela oss att du flyttar.

Hemförsäkring två bostäder

 • Om du köper ett nytt hus och fortfarande äger det gamla behöver du varsin villaförsäkring för respektive hus.
 • Samma sak gäller om du köper ny bostadsrätt och ägar den gamla bostadsrätten under en period.
 • Däremot behöver du inte ha dubbla försäkringar för dina personliga saker som möbler och kläder.
Ett par sitter i sängen
Hemförsäkringen gäller för två bostäder i en månad vid flytt.

Välj rätt hemförsäkring 

Det finns tre olika former av hemförsäkringar; hemförsäkring, bostadsrättsförsäkring och villaförsäkring. Hur du bor avgör vilken slags hemförsäkring du behöver. 

Hyr du i andra hand?

Om du hyr en bostad i första, eller andra hand, behöver du bara en hemförsäkring. Ansvaret att försäkra lägenheten eller huset ligger på den som äger boendet, inte på dig som hyr det.  

Här kan du läsa om vad du ska tänka på om du hyr ut din bostad. 

Senast uppdaterad 16 juni 2020

Hittade du det du letade efter?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...