försäkring vid flytt

Du flyttar med dig din hemförsäkring till din nya adress. Och hemförsäkringen gäller även under själva flytten. Här kan du läsa om vad som gäller.

Så gäller hemförsäkringen när du flyttar

  • Om du inte kan flytta allt bohag på en gång gäller hemförsäkringen i en månad på både den nya och den gamla adressen för dina personliga tillhörigheter som möbler, kläder och andra saker. Detta gäller om båda bostäderna är försäkrade hos oss. 
  • Under själva flytten gäller försäkringen för brand, stöld och skadegörelse, eller om det inträffar en trafikolycka och flyttlasset blir skadat.
  • Högsta ersättningsbelopp är 30 000 kronor. Om du har Stor Hemförsäkring, Hemförsäkring Extra, Stor Villaförsäkring eller Villaförsäkring Extra​ är dina saker försäkrade upp till det totala försäkringsbeloppet. 

Det utökade flyttskyddet gäller när du flyttar själv med hjälp av vänner och för händelser som täcks av basskyddet i hemförsäkringen, men utan beloppsbegränsningen på 30 000 kronor. Flyttskyddet gäller inte när du anlitar flyttfirma.

Exempel på hur flyttskyddet gäller: Du har hyrt en flyttbil och lastat in det mesta av ditt bohag i bilen. När du och din flytthjälp kör flyttlasset mellan gamla och nya bostaden stannar ni för att äta, men när ni sitter och äter stjäls bilen. 

Det utökade flyttskyddet gör att du kan få ersättning för värdet på de saker du hade i bilen, utan flyttskyddet får du max 30 000 kronor. Stöldbegärlig egendom ersätts dock inte om den lämnas kvar i bilen.

Kom ihåg att meddela oss att du flyttar.

Så påverkas hemförsäkringen när du flyttar

  • Hemförsäkringarna gäller för de personer som är namngivna på försäkringen så kom ihåg att meddela om vi blir fler eller färre i hushållet i och med flytten. Om du flyttar ihop med någon som har en hemförsäkring säger ni upp en av dem. 
  • Priset på försäkringen baseras bland annat på boytan, så ring oss och meddela din nya bostadsyta. 
  • Har du barn som flyttar hemifrån? Det påverkar både din försäkring, men även ditt barn. När barn flyttar till egen bostad behöver de en egen hemförsäkring​.
  • Försäkringsbeloppet är 1,5 miljoner kronor vilket räcker för de flesta hushåll. Men om du till exempel köper nya möbler och ny elektronik kanske beloppet behöver ändras. Kontakta oss i så fall.
Hemförsäkringen gäller för två bostäder i en månad vid flytt.

Hemförsäkring två bostäder

Om du köper ett nytt hus och fortfarande äger det gamla behöver du varsin villaförsäkring för respektive hus. Samma sak gäller om du köper ny bostadsrätt och ägar den gamla bostadsrätten under en period. Däremot behöver du inte ha dubbla försäkringar för dina personliga saker som möbler och kläder.

Välj rätt hemförsäkring 

Det finns tre olika former av hemförsäkringar; hemförsäkring, bostadsrättsförsäkring och villaförsäkring. Hur du bor avgör vilken slags hemförsäkring du behöver. 

Om du flyttar till en bostad som du hyr ska du ha en hemförsäkring för hyresrätt. Det gäller även om det är en bostadsrätt eller villa du hyr.

Om du köpt din bostad; bostadsrätt eller hus behöver du en annan form av hemförsäkring. Har du köpt en bostadsrätt väljer du bostadsrättsförsäkring. Har du köpt ett hus; villa, radhus eller kedjehus, behöver du en villaförsäkring

Hyr du i andra hand?

Om du hyr en bostad i första, eller andra hand, behöver du bara en hemförsäkring. Ansvaret att försäkra lägenheten eller huset ligger på den som äger boendet, inte på dig som hyr det.  

Här kan du läsa om vad du ska tänka på om du hyr ut din bostad. 

Rätt hemförsäkring

Hemförsäkringen gäller för dig och de saker du äger, hyr eller lånar. Har du den försäkring du behöver? 

Kontakta oss

Vi hjälper dig gärna med dina frågor om försäkringar. Du kan ringa, chatta eller mejla.

Senast uppdaterad 1 oktober 2018

Flytta soffan

Rutavdrag vid flytt

Från 1 augusti 2016 kan du göra rutavdrag när du anlitar företag vid flytt mellan bostäder.  

Skatteverket om rutavdraget
Glödlampa

Kom ihåg!

Det är mycket att tänka på i samband med flytten. Här är tre saker att ordna.

Anmäl flytt till Skatteverket
Beställ elavtal 
Kontakta oss

Färgburkar

Behöver du renovera?

Här hittar du tips om du behöver renovera din nya bostad.

Renovera köket
Renovera badrummet