Vid snöfall

Mycket snö kan vara härligt, men när det snöar mycket på kort tid får du som husägare fullt upp med att skotta garageuppfarten och vid entrén. Här har vi samlat tips om vad du ska göra vid kraftigt snöfall.

Husägarens uppgift

Skotta och sanda uppfarter och entréer

Du som hus- och tomtägare kan bli skadeståndsskyldig om någon halkar och skadar sig på din uppfart. I en del kommuner är det fastighetsägarens ansvar att även skotta trottoarer som gränsar mot den egna tomten. Ta reda på vad som gäller där du bor. 

Kolla vinden

Kontrollera husets vind vid snö och kraftig blåst. Ibland kan yrsnö komma in genom ventilationsöppningar. Vid snösmältning kan det ge upphov till skador.

Skotta taket

  • Om det snöar mycket under en längre tid kan taket behöva skottas. Som villaägare är du även ansvarig för vad som kan tänkas falla ner från ditt tak. Det gäller oavsett om snön eller isen hamnar på din egen tomt, på en granntomt eller på allmän mark.
  • Tänk på att istappar faller rakt ner, medan snö kan glida längre ut från taket. Du kan även behöva skotta taket för att slippa skador på taket. Tänk på säkerheten när du skottar taket så att varken du eller taket skadas.

Läs om hur du skottar taket på säkert sätt

Skadeståndsansvar vid halka

Den som halkar på en dåligt skottad trottoar kan kräva skadestånd av hus­ägaren.

Reglerna är dock olika mellan kommunerna. Ta reda på vad som gäller för dig.

I villaförsäkringen ingår ansvarsförsäkring. Kontakta därför oss om du skulle få ett skadeståndsanspråk mot dig.

Skotta snö utan att skada dig

  • Använd snösläde – då använder du benen mer än ryggen.
  • Vrid hela kroppen – om du använder snöskyffel är det viktigt att böja på benen, lyfta skyffeln och sedan vända sig om med hela kroppen. Risken för diskbråck är hög när du vrider bålen.
  • Skotta flera gånger – det är bättre att skotta flera gånger även om snön fortsätter att falla. Om du väntar blir snön tung och kompakt.
  • Sträck på dig – ta en paus och sträck på ryggen, promenera lite och fortsätt sedan skotta.
Man med kryckor
Skotta snö på rätt sätt för att undvika skador.

Senast uppdaterad 19 december 2018