I student- och storstäder kan det vara svårt att få tag i en egen lya. Att bli inneboende är ett sätt att lösa boendefrågan. För den som har rum som inte används kan boendekostnaderna sänkas genom att ha inneboende. 

På denna sida hittar du svar på vanliga frågor om försäkring för inneboende.

Finns det speciell försäkring för inneboende?

Nej, det finns ingen speciell hemförsäkring för inneboende. Du som är inneboende tecknar samma typ av hemförsäkring som den som bor i hyresrätt.

Det kan tyckas onödigt att teckna hemförsäkring om du hyr ett möblerat rum och dina personliga ägodelar är kläder, smycken, mobil och dator.

Oavsett om värdet på dina personliga ägodelar är högt eller lågt så innehåller hemförsäkringen ett skydd för dig som person som är värdefullt att ha.

  • Ansvars- och rättskyddet som hjälper dig vid skadeståndskrav och tvister.
  • Hemförsäkringen gäller även vid rån och misshandel.
  • Reseskydd  om blir sjuk eller skadad på en utlandsresa.
Inneboende surfrar på mobilen
Inneboende behöver egen hemförsäkring för sina saker.

Kan en inneboende ingå i värdens försäkring?

Det är möjligt att en inneboende skrivs in i hyresvärdens hemförsäkring och omfattas av den, men då krävs det att man delar hushåll vilket inte är vanligt.

Hemförsäkringen gäller till exempel inte om en person som ingår i försäkringen stjäl något från en annan person som ingår i samma försäkring.

Om det skulle uppstå en tvist och någon av parterna anser att den andre är skadeståndsskyldig kan ingen få hjälp av hemförsäkringen. Försäkringen gäller inte om den som kräver dig på skadestånd tillhör samma hushåll.   

Kvinnor delar kök
Vi rekommenderar att den inneboende tecknar egen hemförsäkring.

Den inneboende är en nära släkting

Om den som är inneboende är en nära släkting, exempelvis ett syskonbarn som studerar, kan det fungera att låta den inneboende ingå i värdens hemförsäkring. Det är då viktigt att lägga till den inneboende som medförsäkrad för att försäkringen ska gälla. För att kunna bli medförsäkrad krävs det att ni delar hushåll. Det innebär att ni delar på hushållskostnaderna och använder era inkomster tillsammans. 

Fler frågor och svar

Senast uppdaterad 16 mars 2022

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...