Hemförsäkring vid andrahandsuthyrning

Här hittar du svar på frågor om vilken hemförsäkring du behöver när du hyr lägenhet i andra hand, samt vad du ska tänka på om du vill hyra ut din egen bostad i andra hand. 

Vilken hemförsäkring väljer jag när jag hyr i andra hand?

Jag hyr en lägenhet i andra hand. Behöver jag teckna en egen hemförsäkring då och vilken försäkring ska jag i så fall teckna?

Hemförsäkringen behövs alltid, oavsett hur du bor och om du hyr eller äger din bostad. Det spelar ingen roll om du hyr bostaden i första hand, i andra hand, hyr någon annans bostadsrätt eller hus. Du väljer alltid Hemförsäkring hyresrätt.

Hemförsäkringen gäller för dina saker och för dig när du är på resa. Det personliga skyddet i försäkringen gäller om du blir skadeståndsskyldig, hamnar i tvist eller om du blir rånad eller misshandlad.

Du hyr någon annans bostadsrätt

Om du hyr någon annans bostadsrätt behöver du inte teckna försäkring med bostadsrättstillägg – det som gäller för den fasta inredningen i bostadsrätten. Det är bostadsrättsinnehavarens ansvar att teckna försäkring för själva bostadsrätten.

 

Du hyr någon annans hus

Samma sak gäller om du hyr någon annans hus. Det är husägaren som tecknar försäkring för byggnaden och den fasta inredningen.

Behövs försäkring när jag hyr ut min bostad i andra hand?

Jag vill hyra ut min bostad i andra hand. Vilken försäkring behöver jag då?

Om du vill hyra ut din lägenhet eller hus kan du teckna tilläggsförsäkringen Uthyrningsförsäkring till din egen hem- eller villaförsäkring. Med den tilläggsförsäkringen kan du få ersättning för de skador och stölder din tillfälliga hyresgäst orsakar.

Information om uthyrningsförsäkring och tips inför uthyrningen

Tips när du hyr ut

Får du hyra ut lägenheten i andra hand?

Om du vill hyra ut din hyresrätt eller bostadsrätt bör du ta reda på om hyresvärden respektive bostadsrättsföreningen tillåter att du hyr ut din bostad och hur länge du får hyra ut den. Det finns personer som hyrt ut lägenheten på ett sådant sätt att de förlorat kontraktet. 

Skriv kontrakt med hyresgästen

Om du ska hyra ut din lägenhet eller villa i andra hand är det bra om du skriver ett hyreskontrakt med hyresgästen. Det är en trygghet för både dig och den som hyr i andra hand.

Hyr ut boende i andra hand
Ta reda på om du får hyra ut och skriv ett avtal.

Fler frågor och svar

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 23 februari 2022

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...