Försäkring för dator

Svar på vanliga frågor om dator och surfplatta

Hur gäller hemförsäkringen om datorn går sönder, om jag spiller kaffe över den eller om den blir stulen? Måste man ha en speciell försäkring för datorn? Här hittar du svaren.​

Så gäller hemförsäkringen för datorn

  • Hemförsäkringen​ gäller om datorn då stjäls vid inbrott eller om någon obehörig tar sig in i bostaden och förstör din dator. Om det skulle brinna hemma hos dig får du också ersättning för datorn om den skadas.
  • Om du eller någon annan i familjen till exempel tappar datorn i golvet så att den skadas, helt eller delvis, kan du få ersättning om du har en så kallad allriskförsäkring. Vi kallar det Otursförsäkring. Denna otursförsäkring ingår i Stor Hemförsäkring och i Hemförsäkring Extra.
  • Hemförsäkringen gäller även om du tar med dig en bärbar dator hemifrån, men tänk på att datorn är stöldbegärlig så du måste förvara den på ett säkert sätt. Du kan inte lämna den utan uppsikt och den måste vara inlåst om du lämnar den kvar på din arbetsplats eller i skolan.
  • I Stor Hemförsäkring ingår dessutom ett speciellt försäkringsskydd för hemelektronik. Om datorn är yngre än tre år när den går sönder ersätts du med en ny, motsvarande dator. Inget åldersavdrag görs. Du betalar självrisken för hemförsäkringen, som är 1 500 kr om du inte valt ett annat belopp. Detta försäkringsskydd gäller inte för surfplattor.

Skadad eller stulen dator

Har din dator stulits ska du göra en polisanmälan först och sedan anmäler du till oss. Här kan du läsa vad du ska göra om datorn har stulits eller skadats

Rätt hemförsäkring

Hemförsäkringen gäller för dig och de saker du äger, hyr eller lånar. Har du den försäkring du behöver? 

Läs mer och välj

Anmäl skada

Här kan du anmälan skada – snabbt och enkelt. Vi kontaktar dig senast nästkommande vardag.

Anmäl skada