Allt fler väljer att åka elsparkcykel, även kallad elscooter. I början var det vanligast att man hyrde en, men numera är det många som äger en elsparkcykel. Frågan är då hur försäkringen gäller när man hyr respektive äger den själv? Här får du svar. 

Vanliga frågor om elsparkcykel

Hur försäkrar man en elsparkcykel?

Elsparkcyklar som går högst 20km/h och har högst 250W i motoreffekt ingår i hemförsäkringen. Det högsta ersättningsbeloppet är 35 000 kronor.

För elsparkcyklar som går fortare än 20 km/h eller har högre motoreffekt än 250W kan vi erbjuda trafikförsäkring. Det finns förnärvarande ingen försäkring som ersätter stöld och andra skador för dessa elsparkcyklar. Ring oss om du vill teckna trafikförsäkring.

Vilka lagar gäller för elsparkcykel?

  • Elsparkcykeln ska ha bromsar och en ringklocka. Hur ringklockan ser ut eller låter finns inga särskilda krav för.
  • Elsparkcykeln ska ha fram- och baklyse samt reflexer för att du ska få köra med den när det är mörkt.
  • Krav på hjälm gäller för förare under 15 år, precis som för cykel.
  • Du får inte skjutsa någon på en elsparkcykel.

Ny lag från 1 september 2022

  • Det är inte tillåtet att köra på trottoarer och på gångbanor. Barn under åtta år får köra gångbana om cykelbana saknas.
  • Du får inte parkera elsparkcyklar på trottoarer och gångbanor.

Måste man ha hjälm när man kör elsparkcykel?

Kravet på hjälm beror på hur gammal den som kör är. Precis som för cykel gäller lagen om hjälm om den som kör är under 15 år. Hjälm är inte så dumt för den som är över 15 år heller. Huvudskador är vanliga och du kan få allvarliga skador utan hjälm.

Får man skjutsa på elsparkcykel?

Nej, det får man inte. Det är olagligt att skjutsa någon på elsparkcykeln. Om polisen upptäcker det blir det böter med 500 kronor per person.

Förutom att det är olagligt så är det olämpligt rent säkerhetsmässigt. Elsparkcykeln blir lätt instabil och risken att köra omkull och bli skadad är stor.

Vilken försäkring gäller när jag hyr elsparkcykel på stan?

Om du hyr en elsparkcykel och orsakar en skada kan ansvarsskyddet i hemförsäkringen ersätta kostnaderna om du blir skadeståndsskyldig.

Hemförsäkringen gäller inte för skador på den elsparkcykel du hyr.

Vilken försäkring täcker skador vid olyckor med elsparkcykel?

Om elsparkcykeln skadas vid en trafikolycka kan du få ersättning genom hemförsäkringen om du äger elsparkcykeln. Om du själv skadar dig hjälper dock inte hemförsäkringen. Du behöver ha en personlig olycksfallsförsäkring för att få ersättning efter en vurpa med elsparkcykeln.

En olycksfallsförsäkring ersätter exempelvis kostnader för vård, rehabilitering, hjälpmedel och resor. Det är vanligt att skada tänderna vid olyckor med elsparkcyklar. Har du inte en olycksfallsförsäkring kan det bli väldigt dyrt.

Mer att läsa

Senast uppdaterad 17 februari 2023

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...