Din valp har kommit hem!

Nu börjar ert liv tillsammans. Förhoppningsvis kommer det att rymma mycket kärlek och många härliga stunder. För att få en så bra start som möjligt vill vi tipsa om det smarta med att skapa goda vanor och rutiner.

Ditt ledarskap ger en trygg hund

Att skaffa hund innebär ett stort ansvar. Hundar behöver gränser, kärlek, tydligt och positivt ledarskap för att bli lugna och trygga oavsett om det är en sällskapshund, blivande lydnadschampion eller jaktstjärna.

Ju mer tid du och familjen lägger på att uppfostra och skapa en fin relation med valpen, desto trevligare och mer avslappnat blir livet med hund. Du kommer säkerligen få många tips av andra hundmänniskor, men här är våra tre bästa:

  1. Satsa på att ska en fin relation med din valp. Investera mycket tid i både bus och mys.
  2. Lär valpen att komma när du kallar på den, stanna när du säger stopp och att gå lugnt och fint i koppel.
  3. Gå gärna en valpkurs tillsammans och bestäm vilka regler som gäller för valpen. Det knyter fina band mellan er och hunden. Det finns digitala valpkurser om du inte har möjlighet att gå på en fysiskt.
familjen och hunden myser i hängmattan
Lägg mycket tid och kärlek på valpen så får ni en fin relation hela hundens liv.

Ge hunden en trygg plats att vila på

En hund behöver en lugn och skön plats där den kan vila och få vara ifred. Hitta en plats där hunden kan få lugn och ro, men tänk på att hundar är flockdjur och vill ha närhet till familjen även när de vilar.

  • För att kunna slappna av vill hunden ha en vägg eller liknande bakom sig så att den har ett skydd.
  • Många hundar vill gärna ligga så att de har koll på hur resten av flocken rör sig i bostaden.
  • När hunden gått och lagt sig på sin plats behöver den få vara ifred.
  • Om hunden har en plats där den känner sig trygg är det lättare att lämna den ensam.

En hund som är van vid att bli hanterad är enklare att sköta om. Det underlättar även vid veterinärbesök.

Martine Fossum Nygaard, veterinär och djuransvarig på If

Därför ska du klämma och känna på valpen

Vänj valpen vid att du mjukt och försiktigt klämmer och känner på den. När valpen flyttat hem kan du ganska omgående börja sitta med den i knät och ta på tassarna, röra klorna, titta i öronen, i munnen och ta på tänderna. Ett tips att göra detta när valpen börjar bli trött. Det ska vara en mysig stund tillsammans.

Vår veterinär Martine Fossum Nygaard berättar att det allt oftare förekommer att hundar inte accepterar att veterinärer undersöker dem. Det leder till att hunden måste få lugnande medicin eller till och med sövas trots att det egentligen inte behövs.

En hund som är van vid att bli hanterad är lättare att sköta om.

Bra saker att göra med valpen

Det finns mycket du behöver lära valpen i början för att den ska få ett tryggt och säkert liv. Och för att underlätta för dig.

Svar på vanliga frågor om valpar

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...

Senast uppdaterad 19 oktober 2022