Valpsäkra hemmet

Nyfikna valpar som tuggar på elsladdar och skor. Som kan trilla ner för trappan, som äter upp dina strumpor och kissar på mattan. Så valpsäkrar du hemmet.

8 tips för ett valpsäkert hem

  1. Ta bort mattor för att de inte ska användas som toalett. När valpen är rumsren kan du lägga tillbaka mattorna. 
  2. Sätt upp en barngrind om du har en trappa i ditt hem. Den hindrar valpen från att ramla ner. Kompostgaller fungerar också bra som hinder.
  3. Ta bort elsladdar på golvet. Valpar tuggar på allt.
  4. Flytta växter så att valpen inte når dem. En del växter är giftiga så de ska valpen inte provsmaka.
  5. Rädda skor och tofflor från att bli söndertuggade. In med dem i garderoben.
  6. Låt inga dukar hänga ner. De kan bli en rolig leksak, men det kan sluta illa om valpen får blomvasen eller något annat i huvudet.
  7. Nyfikna valpar testar att äta det mesta. Låt därför inte mat, godis och läkemedel ligga framme så att valpen kan få tag i det. En del valpar rotar gärna i handväskor och kanske då får tag i en chokladbit eller ett tuggummi? Både choklad och xylitol är giftigt för hundar. Läs mer om vad hundar inte ska äta
  8. Plocka upp strumporna från golvet. Valpar tycker de är goda och roliga att leka med. Risken är att de äts upp och fastnar i tarmarna och valpen behöver opereras.

Så gäller hemförsäkringen

Att valpsäkra hemmet är främst för att skydda valpen från skador. Det är även bra att se till att valpen inte skadar själva bostaden och dina saker. Hemförsäkringen gäller inte för skador som djur orsakar. Inte ens en allriskförsäkring täcker söndertuggade skor och glasögon, så plocka undan det du är rädd om.

Om valpen är i soffan eller sängen

Att låta valpen ligga i sängen eller soffan är en smaksak och upp till var och en att bestämma.

Om din valp ligger i soffan bredvid dig och du går därifrån måste du lyfta ner valpen. Även om det ligger och sover sött. Risken är att den upptäcker att du gått i väg och reser sig för att följa efter. Valpen kan då trilla ner och bryta benet eller skada sig på annat sätt. Samma sak gäller om du har valpen i sängen. Lyft ner den när du lämnar sängen.

Pojke myser med valpen i soffan.
Lyft ner valpen från soffan när du går därifrån.
Hundförsäkring för valpar

Hundförsäkringen gäller om valpen skadar sig

Om valpen skadar sig, eller blir sjuk, täcks kostnaderna för veterinärvård av hundförsäkringen.

Du betalar självrisken när du är hos veterinären. Hur mycket du betalar beror på vilken självrisk du valt. Logga in på Mina sidor så ser du det. Där ser du även vilket försäkringsbelopp din hundförsäkring gäller för.  

Här hittar du mer information om hundförsäkringen


Djurens vårdguide hjälper dig

Om du är känner dig osäker på om valpen behöver veterinärvård eller om det är något annat kring valpens hälsa och välmående som du funderar på kan du alltid kontakta Djurens vårdguide för att få råd och hjälp. Djurens vårdgudie är en tjänst som ingår i din hundförsäkring och den kostar ingenting extra. Du kan ringa så många gånger du vill och behöver. 

Läs mer om hur Djurens vårdguide fungerar

Kvinna kontaktar Djurens vårduide
Djurens vårdguide ingår utan extra kostnad i hundförsäkringen.

Senast uppdaterad  7 oktober 2022

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...