När valpen blir unghund

Mellan 6-12 månader växer valpen så att det knakar och det händer en hel del spännande saker. Under denna period krävs extra mycket tålamod från din sida. Jobba med rutinerna och älska valpen trots att den är busig och periodvis kan vara riktigt jobbig. Det går över!

Valpen är i puberteten – vad händer?

Puberteten går sällan spårlöst förbi. Du kommer upptäcka att valpen beter sig annorlunda. Det du trodde den kunde, verkar vara som bortblåst.

Under denna period är det vanligt att hundens beteende förändras och ägaren känner knappt igen sin hund. En del blir krävande, börjar vakta och skälla hemma. De kan testa rangordningen i familjen och bli dominanta mot andra hundar. Valpen kan också plötsligt bli rädda för saker som den tidigare inte brydde sig om. Soptunnor, cyklar och grillar blir otäcka och behöver en rejäl utskällning, tycker valpen. Det finns en anledning till att denna ålder kallas spökåldern.

Tydliga regler och rutiner hjälper

Att vara konsekvent, bestämd och tydlig gör valpen trygg. Det innebär inte att valpen inte får vara med. Lek och gosa med den och bjud in den i gemenskapen. Det är viktigt för valpen att känna att den är med i flocken.

Hanteringen blir allt viktigare när valpen börjar bli äldre. Det är lätt hänt att tappa rutinerna när valpen är lite strulig och trotsig. Jobba vidare med att få klämma och känna på valpen. Ta i tassar och klor, borsta tänderna, titta i öronen och i munnen.  

Valpen blir trygg av att få vara med.
Valpen blir trygg av tydliga regler, rutiner och att den får vara med.

Hur tränar man en unghund?

För att de viktiga kommandona stanna, sitt och kom hit, ska sätta sig behöver du jobba mycket med detta så att valpen verkligen förstår, och lyder.

Att få stopp på valpen när den drar i väg är viktigt för att den inte ska komma till skada. Det är också viktigt att den kommer när du ropar på den. Var beredd på att detta kan bli en utmaning. Du ska vara det roligaste och bästa valpen vet. Mycket roligare än andra hundar, pinnar eller skräp i buskarna. 

Tränar inkallning med valpen.
Ropa på valpen när den är på väg mot dig och belöna den när den kommer fram.

Tips om hur du tränar valpen

Frågor och svar om unghundar

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...

Senast uppdaterad 19 oktober 2022