I väntan på din valp

Hos uppfödaren föds ett gäng valpar och en av dem kan bli din. Medan valpen utvecklas och förbereds på att flytta hem till dig kan du förbereda valpens hemkomst.

Valpens utvecklingsfaser

Valpens första månader i livet kan delas in i tre faser. Inom åtta veckor går valpen från att vara döv, blind och lite hjälplös till lek och bus med syskonen och redo att flytta hem till dig.

  1. 0-3 veckor Den nyfödda valpen, som är döv och blind, spenderar de två första veckorna med att äta och sova. Efter två veckor börjar valpen se och höra.
  2. 4-6 veckor Valpen rör sig allt mer, börjar leka och busa med sina syskon. Valpen vänjs vid människor, uppfödaren klämmer och känner på valpen och klipper klorna.
  3. 6-8 veckor De flesta valpar kan nu dricka vatten ur en skål och de blir intresserade av tikens mat. Runt denna tid kan du komma och titta på valparna.

Träffa valpen första gången

När valparna är runt sex veckor brukar valpköpare få komma och titta på valparna.

Det är först vid denna ålder som valpen visar mer av sin personlighet och då är det lättare för uppfödaren att matcha ihop valp och köpare.

En del uppfödare delar ut valparna baserat på vad de vet om dig respektive om valpen. Andra låter dig som valpköpare välja. Seriösa hunduppfödare låter dig träffa valpen hemma tillsammans med tiken.

Pojke leker med valpar
När valpen är runt sex veckor kan du träffa den.

Förbered dig på att hämta valpen

När du har tittat på valparna, valt ut eller fått en valp tilldelad kan du börja förbereda valpens ankomst.

Behöver valpar försäkras?

Ja, det är klokt av dig att försäkra valpen direkt när den blir din. Det händer tyvärr att valpar, och vuxna hundar, skadar sig och att de blir sjuka. Veterinärbesöken kan bli kostsamma. För att inte hamna i en jobbig ekonomisk situation om din hund behöver veterinärvård är det bäst att teckna en hundförsäkring. Hos oss får du 20 % valprabatt det första året.

Läs mer och får ditt pris på hundförsäkring

""
""

Snacka valp med en expert

Om du är ny som hundägare eller om du valt en annan ras än den du haft tidigare kan det bubbla upp många frågor och funderingar. När du köper din hundförsäkring hos oss ingår Valpsnacket utan extra kostnad.

Valpsnacket är ett personligt rådgivningssamtal med en expert hos Djurens vårdguide. Här får du svar på dina frågor om din valp, den hundras du valt och om hur det är att vara hundägare.

Du kan även vända dig till Djurens vårdguide senare under hundens liv. När du kontaktar dem får du hjälp och råd om din hund inte mår bra. Och det är ju skönt att inte behöva åka till veterinärklinken om det inte är nödvändigt.


Så utvecklas valpen vecka för vecka

Fler tips för valpar

Det händer mycket under valpens första år. Dessa artiklar kanske kan vara till hjälp.

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...

Senast uppdaterad 19 oktober 2022