Getingstick på hund

Hundar som leker tafatt med insekter och fångar dem med munnen. Nyfikna valpar som stoppar ner huvudet i ett jordgetingbo. En allt för närgången sniffning på spännande blommor. Det finns flera tillfällen då en hund kan bli stucken av getingar eller bin.

Gör så här om hunden blir getingstucken

I de flesta fall går det bra om hunden bara får ett enstaka getingstick. Det kan uppstå en svullnad runt stället där hunden blev stucken, klia och göra ont.

  • Ta försiktigt bort gadden genom att skrapa bort den med något trubbigt som exempelvis nageln, ett kreditkort eller en styv kartongbit. Kläm inte på gadden för då kan mer gift sprutas in.
  • Skölj av stickstället med vatten och kyl gärna ner det för att lindra smärtan. Du kan använda en kylklamp eller ispåse inlindad i en handduk eller strumpa. Lägg inte kylklampen eller ispåsen direkt på sårstället eftersom det kan kännas obehagligt. Om kylklampen är för kall kan den klibba fast mot huden så att det gör ont och hunden blir rädd. 
  • Hindra hunden från att komma åt att slicka eller klia på såret.
  • Håll koll på hur hunden mår. Får den andningsbesvär, börjar kräkas, blir kraftigt svullen eller är allmänt påverkad ska du kontakta veterinär.
Hund i högt gräs
Håll koll på hur hunden mår om du vet att den har blivit getingstucken.

Blir hunden stucken i ansiktet, i munnen eller på halsen bör du kontakta en veterinär. Ring till Djurens vårdguide på 0770-117 177 för vägledning eller boka ett videomöten hos den digitala veterinären FirstVet. Om hunden verkar påverkad av sticket behöver du åka till en veterinär istället. 

Getingstucken eller ormbiten?

Om du inte såg att det var ett geting- eller bistick hunden fick, utan det finns risk att hunden blivit ormbiten ska du genast kontakta en veterinär. Ormbett är farliga och ska alltid behandlas av veterinär så fort som möjligt.

Här kan du läsa mer om hundar och ormbett.

Hundar kan få allergichock av getingstick

Det är inte bara vi människor som kan få en allergisk reaktion av getingstick. Hundar kan också drabbas.

Getingar injicerar gift vid sticket och en del hundar är överkänsliga mot giftet och kan få en allergisk reaktion. Har din hund fått många stick eller om det är jordgetingar som stuckit hunden är risken för allergichock större. Valpar och äldre hundar är känsligare för flera stick.

Jordgetingar

Om hunden trampar i ett jordgetingbo eller stoppar ner nosen i ett sådant är risken stor att hunden får många stick. Jordgetingarna kommer upp i en svärm och attackerar inkräktaren. Hundar med tjock päls klarar en sådan attack bättre än de med tunn päls.

Hundar kan få en allergisk reaktion av getingstick.

Gratis rådgivning med Djurens vårdguide

Om du känner dig osäker på hur din hund mår och om du vill ha råd om hur du ska göra kan du ringa till Djurens vårdguide. En djurskötare eller djurvårdare ger dig kostnadsfri rådgivning och vägledning till den vård som passar bäst utifrån din hunds tillstånd.

  • Obegränsat antal samtal ingår i alla våra hundförsäkringar
  • Öppet vardagar 8.00-20.00
  • Ring 0770-117 177
ung kvinna med mobil, hund och katt i soffa.
Kostnadsfria samtal till Djurens vårdguide ingår i våra hundförsäkringar.

Vanliga frågor om getingstick på hund

Mer att läsa

Senast uppdaterad 28 juni 2022