Fästingar på hund

Fästingarna är aktiva tidigt på våren, redan vid 5 plusgrader. De trivs i varmt och fuktigt väder och finns ofta i buskar och högt gräs - där många hundar också gillar att vara. Skydda din hund mot fästingar och fästingbett så gott du kan, både för hundens och din egen skull.

Skydda din hund mot fästingar

Att din hund blir fästingbiten behöver inte betyda att den blir sjuk. Det är dock klokt att regelbundet söka igenom hundens päls, eftersom det förekommer att fästingar smittar både hundar och människor med bland annat borrelia och anaplasma. Fästingar kan sätta sig överallt, men gillar att sitta i ansiktet, bakom öronen, på halsen och i armhålorna.

  • Fästingsäsongen brukar räknas från mars till november men kan skilja sig en hel del mellan norra och södra Sverige eftersom klimatet varierar. Oftast är fästingsäsongen som mest intensiv från april till juni. Under denna period bör du kolla din hund dagligen.
  • Fästingen vandrar runt en stund innan den bestämmer sig för var den ska sitta så den kanske inte har hunnit bita sig fast.
  • Det finns olika förebyggande fästingmedel och läkemedel att köpa, både receptfritt och receptbelagt. Rådfråga på apoteket eller prata med din veterinär.
  • Om du inte vill använda läkemedel kan du prova med en fästingavvisare eller ett fästinghalsband.

barn och hund går längs väg
Fästingsäsongen är oftast mest intensiv april till juni.

Så tar du bort fästingen

  • När du hittar en fästing, ta bort den direkt. Risken att hunden får i sig smittämnen ökar ju längre tid fästingen sitter kvar.
  • Använd gärna en fästingborttagare eller en pincett med lätt inåtböjda klor. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Undvik att vrida och försök få med hela fästingen om du använder en pincett eller händerna.
  • Kläm inte på fästingen och smörj inte in den med något för att försöka kväva den, det kan göra att smittämnen som fästingen kan bära på lättare kommer in i kroppen.
  • Rengör hudområdet runt fästingbettet när du har tagit bort fästingen. Använd tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Ibland kan en liten del av fästingen bli kvar och en mindre inflammation kan uppstå. Du kan försöka ta bort det som är kvar med en ren pincett eller nål. Men oftast tar kroppen hand om det själv och stöter bort de kvarvarande delarna efter någon vecka.

Fästingsjukdomar

I Sverige är det främst borrelia och anaplasma som hundar kan drabbas av. Hundar kan även drabbas av TBE, men det är ovanligt att de blir sjuka av viruset. Symtom på fästingburna sjukdomar kan bland annat vara trötthet, nedsatt aptit, feber, stelhet, hälta och allmän smärta.

Uppsök veterinär om du märker att din hund får ett påverkat allmän tillstånd, allra helst om du vet om att hunden haft ett fästingbett tidigare. Tiden mellan smittotillfället till att symtom visar sig kan variera från ett par dagar till flera månader. 

Försäkring för fästingsjukdomar

Våra hundförsäkringar Stor+ Hundförsäkring, Stor Hundförsäkring och Hundförsäkring ersätter veterinärvårdskostnader om din hund drabbas av en fästingburen sjukdom.

Relaterade ämnen

Senast uppdaterad 26 april 2021