Elbil

Antalet el- och laddhybrider ökar kraftigt på marknaden. Vi hjälper dig att hitta en elbil som passar ditt behov och vad du behöver tänka på.

Välj en elbil som passar ditt behov

Det finns ett bra utbud av elbilar på marknaden från flertalet tillverkare. Räckvidden varierar mellan 16 och 61 mil per laddning. Det betyder att det troligtvis finns en elbil som passar dig. Medelsvensken kör i snitt 3,3 mil per dag (1200 mil per år under 2018) enligt Trafikanalys, vilket innebär att de skulle behöva ladda sin elbil en gång i veckan om räckvidden är 16 mil.

Räckvidd

Tänk på att räckvidden påverkas av hur du kör och om du använder exempelvis luftkonditionering och stolsvärme med mera. Även yttre omständigheter som till exempel temperatur påverkar räckvidden. Vid kallt väder minskar räckvidden men det finns inget skäl till oro, dagens elbilar har räckviddsmätare så att du kan följa hur mycket laddning du har kvar i batteriet och hur långt du kan köra till nästa laddning i realtid.

Tips – vänta inte med att ladda tills du har 5 % kvar i batteriet. Planera in det när du har ca 20 % kvar, då blir även stoppen för att ladda bilen kortare. 

Laddning

Bor du i villa kan en elektriker installera ett vägguttag, trefasuttag eller laddbox där bilen ska stå. Kan bilen trefasladdas bör du skaffa trefasuttag, annars duger det med ett vanligt vägguttag. En elektriker bör först se över om vägguttaget klarar belastningen. Läs gärna Elsäkerhetsverkets information om att Ladda elbilen. En laddbox kan på ett säkrare sätt kan leverera högre strömstyrkor till bilen och du slipper plocka upp laddsladden varje kväll.

Bor du i lägenhet ska du hitta en parkeringsplats med laddmöjlighet. Bor du i flerbostadshus rekommenderas att skaffa laddboxar, men som nödlösning duger det dock även här med vägguttag eller trefasuttag. Om du endast behöver ladda en gång per vecka så kan det räcka om det finns en snabbladdare i närheten.

Om du är på resa så behöver du planera den bästa resvägen med hänsyn till vart du kan ladda din bil. Tips på bra information om det kan du hitta på A Better Routeplanner.

Elbilar är bra för miljön eftersom de inte släpper ut koldioxid

Olika typer av batteribilar

  • Elbil – oftast menar man en helt eldriven bil som inte drivs av något annat sätt än med elmotor, och som lagrar energin i ett batteri. Exempel: Nissan Leaf, Tesla Model S.
  • Laddhybrid – ett mellanting mellan elbil och "vanlig" bil. En laddhybrid har en förbränningsmotor (som oftast går på bensin eller diesel) samt en eller flera elmotorer. En laddhybrid går att köra en viss sträcka på ren eldrift, oftast mellan två och fem mil, och de kan laddas i ett uttag. När strömmen tar slut går bilen över till förbränningsmotorn. Kallas även ibland pluginhybrid. Exempel: Mitsubishi Outlander, Volkswagen Passat GTE, Kia Niro PHEV.
  • Hybridbil – den vanliga benämningen på konventionella hybrider som inte går att ladda i ett uttag. De har en förbränningsmotor samt en eller flera elmotorer och kommer oftast bara ca 1 km på ren eldrift, sedan hoppar förbränningsmotorn igång. Exempel: Toyota Prius
  • Bränslecellsbilar – i princip är detta en elbil, men istället för att ladda bilens batteri i ett uttag tankas bilen med vätgas som (tillsammans med syre) omvandlas till elektricitet i bilen med hjälp av en bränslecell. Restprodukten blir vattenånga. Det finns fortfarande få tankställen för vätgas men många stora biltillverkare experimenterar med bränslecellsbilar. Exempel: Hyundai ix35 Fuel Cell, Toyota Mirai.

Vad händer om batteriet blir skadat?

Skulle olyckan vara framme och batteriet blir skadat byter man sällan ut hela batteriet som består av 20-30 olika delar. Oftast räcker det att byta ut några enstaka delar.

Vad ska jag tänka på när jag laddar bilen hemma?

Rekommendationen är att ha en jordfelsbrytare av typ B. Den slår ut alla annan el automatiskt om överhettning skulle ske. Det är viktigt att tänka på att alla delar av elanläggningen är anpassade för användningsområdet. Laddning från ett vanligt eluttag bör endast vara en tillfällig lösning. Om du laddar från ett vanligt eluttag rekommenderar Elsäkerhetsverket att strömstyrkan ställs på max 8-10 Ampere.

I Norge, där alla i stort sett laddar sina elbilar hemma, har det varit få incidenter kopplat till laddning och överhettning.

  •  Vi rekommenderar att du laddar bilen utomhus.

 Vid laddning inomhus

  • Följ elsäkerhetsverkets krav.
  • Använd laddbox.
  • Om garaget är ihopbyggt med huset bör du endast ladda bilen om garaget är en egen brandcell (brandavskiljande väggar och bjälklag som begränsar spridning vid eventuell brand).
  • Stäng dörren mellan garaget och huset för att förhindra spridning av eventuell brand.
  • Använd inte förlängnings- eller skarvsladdar.

Vad kostar det att installera en elstolpe?

En elstolpe ger en säker och skadeförebyggande laddning. Att installera en elstolpe kostar från 5 000 kr och uppåt, då tillkommer också installationskostnader. 

Titta gärna på Elsäkerhetsverkets hemsida, där hittar du mycket matnyttig och bra information om el och säkerhet.

Hur ser stöldbilden ut för elbilar?

Vi har inte sett några direkta stölder av batterier. Att stjäla och demontera ett batteri är riktigt svårt. Om du skulle bli av med laddningsstolpen och kabeln så går det på hemförsäkringen. Bilförsäkringen täcker de delar som är kopplade till bilen och inte ”hänger löst”.

Försäkra din elbil hos oss

Läs om vår bilförsäkring och jämför innehållet i de olika varianterna - räkna ut pris och köp den som passar dig och din bil bäst.