Viktiga datum och regler för sommardäck

Sommardäck på vintern är farligt, men visste du att odubbade vinterdäck på sommaren kan vara minst lika riskfyllt? Byt till sommardäck på rätt datum så att du kör säkert på vägarna.

Kan jag skippa sommardäcken? Vår motorexpert Johan svarar

– Tvärtemot vad många tror är det trafikfarligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren. Många olyckor på sommarväglag sker med odubbade vinterdäck, säger vår motorexpert Johan Granholm.

Därför ska du byta till sommardäck

Bromssträckan kan bli betydligt längre om du inte har rätt däck. Därför är det viktigt att byta från vinterdäck till sommardäck när det inte längre är risk för vinterväglag. Med vinterväglag menas att det finns snö, is, modd eller frost på någon del av vägen.

Tester som gjorts av VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) visar att bromssträckan på sommarväglag för nya dubbfria vinterdäck är 15-20 % längre på både torr och våt asfalt, jämfört med nya sommardäck. 

man byter däck
Hoppa inte över bytet till sommardäck.

Du kör stabilare med sommardäck

Även styrningen påverkas om du inte har däck som är anpassade till väglaget. Odubbade vinterdäck på sommarvägar är betydligt instabilare, särskilt vid undanmanövrar. Redan vid 70 km/h klarar de flesta inte en undanmanöver med vinterdäck utan att få okontrollerad sladd.

Billigare och bättre för plånboken med sommardäck

Det är även sämre för plånboken att köra med odubbade vinterdäck på sommaren. Vinterdäcken slits 20 % snabbare än sommardäck på vägbanor som är varmare än 15 grader.

Lagar, regler och datum för sommardäck 2024

1 oktober – 15 april

Får du ha vinterdäck, både dubbdäck och odubbade däck. Resten av året gäller förbud mot dubbdäck om det inte råder vinterväglag*. Det betyder att senast den 15 april måste du byta bilens dubbdäck, men om det är snö och is på vägen får du köra med dubbdäck tills snön och isen försvinner.

1 december – 31 mars 

Är det lag på att använda vinterdäck, om det är vinterväglag* ute. För att din bil ska kunna köras säkert på vintervägar kan du använda dubbade eller odubbade vinterdäck. Övrig tid är det sommardäck som rekommenderas.

16 april – 30 september 

Är det förbjudet att köra med dubbade vinterdäck, om det inte är vinterväglag*. Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren, men det är farligt att göra det. Bromssträckan blir längre och väggreppet är sämre, särskilt på våta vägbanor. ​​

* Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på den plats du befinner dig. 

Så gäller försäkringen för dina däck

Bilförsäkringen gäller för dina däck om de blir stulna om du har minst halvförsäkring . Det gäller både för däcken som sitter på bilen och dina däck som ligger för sommar- eller vinterförvaring i ett låst utrymme, till exempel förråd eller garage.

Frågor och svar om sommardäck

Senast uppdaterad 2 januari 2024

Relaterat innehåll

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...