Sommardäck

för säkrare körning sommartid
Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren, men det är farligt att göra det. Bromssträckan blir längre och väggreppet är sämre, särskilt på våta vägbanor. ​​
Använd sommardäck på sommarhalvåret.

Byt till sommardäck för säkerhetens skull

Tvärtemot vad många tror är det trafikfarligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren. Det pratas mycket om hur viktigt det är med vinterdäck när det är snö och is på vägen, men det pratas inte lika mycket om farorna med att köra med vinterdäck på sommarhalvåret.

Kortare bromssträcka

Det är viktigt att byta från vinter- till sommardäck när det inte längre är risk för vinterväglag. Tester som Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, gjort för att jämföra väggreppet mellan sommar- och vinterdäck vid sommarväglag visar att bromssträckan för nya dubbfria vinterdäck är mellan 15 och 20 procent längre på torr och våt asfalt jämfört med nya sommardäck.

Stabilare

Vinterdäck på sommarvägar är också betydligt instabilare, särskilt vid undanmanövrar. Redan vid 70 km/h klarar de flesta inte en klassisk undanmanöver med vinterdäck utan att få okontrollerad sladd.
Det finns många tester gjorda och de visar på farorna med att köra med odubbade vinterdäck på sommarhalvåret.

Billigare

Även plånboken riskerar att råka illa ut. Vinterdäck slits 20 procent snabbare än sommardäck på vägbana som är varmare än 15 grader. Dessutom drar bilen mindre bränsle med sommardäcken på.

Bättre för miljön

Förutom säkerhetsaspekten är det bättre för miljön med sommardäck, eftersom det ger färre däckpartiklar i luften och en lägre bränsleförbrukning. 

Sommardäck och datum för byte

Datumregler för sommardäck är ju baserade utifrån reglerna för när du måste ha  och får ha vinterdäck på bilen. 

  • Mellan 15 april-1 oktober är det förbjudet att köra med dubbade vinterdäck om det inte är vinterväglag. 
  • Från den 1 oktober-15 april får du ha vinterdäck.
  • Mellan 1 december-31 mars måste du ha vinterdäck om det är vinterväglag.

Läs mer om regler för vinterdäck.

 

Tvätta däcken innan förvaring

Ge däcken en grundlig rengöring så att friktionsförmågan och gummits mjukhet inte försämras i onödan, tipsar vår motorexpert Dan Falconer.

  • Få bort asfalt, salt och kemikalier som har fastnat på däck och fälg. Det finns specialborstar för detta ändamål, men du kommer långt med en gammal diskborste. Många använder vanligt diskmedel, men det finns också särskilt tvättmedel att köpa på bensinstationer och liknande, säger Dan.
  • Eftersom fälgar lätt rostar, är det viktigt att rensa och torka dem ordentligt. Det är också viktigt att skölja bort alla rester av såpa och starka avfettningsmedel, om du använder sådant.
  • Använd massor av rent vatten för att bli av med alla kemikalier som däck och fälgar utsatts för i flera månader. Om du använder högtryckstvätt så håll lite avstånd- och ha aldrig fullt tryck. Däcken är inte konstruerade för att tåla det.
  • Däck ska förvaras mörkt, torrt och svalt. Allra helst ska de lagras hängande, på fälg.

Om däcken stjäls

Däck som tillhör bilen omfattas av stöldförsäkringen om de är monterade på bilen eller förvaras i ett låst utrymme – till exempel i garage eller förråd. Gör det gärna ännu krångligare för tjuven genom att märka hjulen med märkDNA.

Du kan anmäla din skada här. Du får omedelbart en bekräftelse och information om vad som händer härnäst.

Mer om bilar

Tips och information om sådant som rör dig och bilen.