Sommardäck

Det är farligt att köra med sommardäck på vintern, men visste du att odubbade vinterdäck på sommaren kan vara minst lika riskfyllt?

Byt till sommardäck för säkerhetens skull

– Tvärtemot vad många tror är det trafikfarligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren. De flesta olyckorna på sommarväglag sker med odubbade vinterdäck, säger vår motorexpert Johan Granholm.

Kortare bromssträcka

Det är viktigt att byta från vinter- till sommardäck när det inte längre är risk för vinterväglag. Med vinterväglag menas att det finns snö, is, modd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på den plats du befinner dig. 

Tester som gjorts av VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) visar att bromssträckan för nya dubbfria vinterdäck är 15-20 % längre på både torr och våt asfalt jämfört med nya sommardäck. 

man byter däck
Att byta till sommardäck är viktigt för säkerheten på vägarna.

Stabilare

Vinterdäck på sommarvägar är också betydligt instabilare, särskilt vid undanmanövrar. Redan vid 70 km/h klarar de flesta inte en undanmanöver med vinterdäck utan att få okontrollerad sladd.

Billigare

Det är även sämre för plånboken att köra med odubbade vinterdäck på sommaren. Vinterdäcken slits 20 % snabbare än sommardäck på vägbanor som är varmare än 15 grader.

När måste man byta till sommardäck?

Från och med den 1 april är det inte längre lag på att ha vinterdäck på bilen och du kan byta till sommardäck, så länge det inte längre är vinterväglag ute. Senast den 15 april måste du byta till sommardäck eftersom det är förbjudet att köra med dubbade vinterdäck från och med den 16 april.

Du får göra undantag från förbudet mot vinterdäck om det fortfarande är snö, frost och is ute. Det viktigaste är att du har rätt däck efter väglaget för att köra säkert på vägarna.

Däck
Om det inte är vinterväglag måste du byta till sommardäck senast 15 april.

Lagar, regler och datum för sommardäck

1 oktober – 15 april

Får du ha vinterdäck, både dubbdäck och odubbade däck. Resten av året gäller förbud mot dubbdäck om det inte råder vinterväglag*. Det betyder att senast den 15 april måste du byta bilens dubbdäck, men om det är snö och is på vägen får du köra med dubbdäck tills snön och isen försvinner.

1 december – 31 mars 

Är det lag på att använda vinterdäck, om det är vinterväglag* ute. För att din bil ska kunna köras säkert på vintervägar kan du använda dubbade eller odubbade vinterdäck. Övrig tid är det sommardäck som rekommenderas.

16 april – 30 september 

Är det förbjudet att köra med dubbade vinterdäck, om det inte är vinterväglag*. Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren, men det är farligt att göra det. Bromssträckan blir längre och väggreppet är sämre, särskilt på våta vägbanor. ​​

* Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på den plats du befinner dig. 

Så gäller försäkringen för dina däck

Bilförsäkringen gäller för dina däck om de blir stulna om du har minst halvförsäkring . Försäkringen gäller både för däcken som sitter på bilen och dina däck som ligger för sommar- eller vinterförvaring i ett låst utrymme, till exempel förråd eller garage.

Frågor och svar om sommardäck

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 22 mars 2022