Isvett minskar olycksrisken

Kunskap, utrustning och sällskap det viktigaste för säkerheten på isen. Men vad behöver du kunna och vilken utrustning behöver du?

Säkerhet på isen

Vackra vinterdagar vill många ut och gå, åka skridskor, skidor eller skoter på isen. Men isen kan vara förrädisk och ändra sig från timme till timme och meter till meter.  Du måste vara förberedd på risken att isen plötsligt brister. Då gäller det att veta hur du ska göra. Enligt Svenska Livräddningssällskapet är kunskap, rätt utrustning och sällskap det viktigaste för säkerheten på isen.

Barn på isen

Att gå ut på isen är lockande för både stora och små. Barn ska alltid ha sällskap av minst en vuxen person och använda flytutrustning på isen. Vilken flytutrustning beror på om barnet är simkunnigt eller inte. Vi reder ut begreppen:

  • Barn som inte kan simma ska ha en räddningsväst på sig, den har krage och kraftiga flytkroppar på framsidan. Västen vänder en medvetslös person till ryggläge, för att ansiktet ska kommer ovanför vattenytan.
  • Barn som kan simma och har vattenvana ska ha ryggsäck, som även fungerar som flythjälp. Packa ryggsäcken med lätta plagg i plastpåsar.

Låt barnen öva

Om barnen får öva med isdubbar och räddningslina innan ni ger er ut på isen behärskar de greppen bättre och känner sig tryggare om en allvarlig situation skulle uppstå.

Att ta sig upp ur en vak

Om någon i sällskapet går igenom isen är det viktigt att personen vänder sig mot det ställe där denne ramlade i och tar sig fram till fast kant. Det var där isen senast höll. Ta aldrig för givet att du och ditt sällskap klarar räddningen själva – ring 112 om det finns möjlighet.

Hos Issäkerhetsrådet kan du läsa mer om hur du tar dig upp ur en vak.

Till Issäkerhetsrådet.se

Senast uppdaterad 15 februari 2021