Vilken hundras passar mig?

Det är en bra fråga att ställa innan du bestämmer dig för vilken hundras du ska välja. Det blir bäst för både dig och hunden om rasen passar din livssituation, ditt intresse och hundvana.

Din hundvana påverkar val av hundras

Vissa raser lämpar sig bättre för hundvana människor, medan andra raser passar fint för den som köper hund för första gången.

Nybörjare 

Om du inte haft hund tidigare är det klokt att välja en lättskött ras både när det gäller krav på motion, aktivitet och pälsvård. Det är lätt hänt att ambitionsnivån blir för hög och att livet med hund därför blir jobbigt. Du får räkna med att du har hunden ungefär 10 år och det ska vara härligt att ha hund.  

Erfaren hundägare

Om du haft hund tidigare vet du vad som väntar dig, vad som var bra med din tidigare hund och vad som inte var så bra. Nu kanske livet ser annorlunda ut med antingen mer tid, eller mindre, för hund, du har lust att göra andra aktiviteter och sugen på att ha en annan ras denna gång. 

 • border collie

  Borsta ofta eller helst inte alls?

  Är drömmen att borsta och föna fram en fluffig frisyr? Dagens bästa stund är när hunden ska borstas. Eller räcker det bra att bara torka av hunden efter en regnig promenad?

  Pälsvård för olika raser
 • Hundvalp på stranden

  Chilla i soffan eller lägga spår?

  Vad innebär hundaktiviteter för dig? Är det att kasta boll en stund i parken, lära hunden olika trix, gå olika kurser, lägga spår, träna agility eller att ha den som draghund?

  Hundras utifrån aktivitetsnivå
 • Löpare

  Korta eller långa rundor?

  Gillar du att ta långa promenader och kanske ha hunden som din följeslagare i motionsspåret? Eller är kortare promenader runt kvarteret eller i parken din melodi? 

  Hund utifrån motionsintresse
 • Hundkontakt

  Var ska hunden bo?

  Visst kan stora hundar bo i lägenhet. Men om du bor i lägenhet kan det vara bra att välja bort raser som skäller mycket, för grannsämjans skull. 

  Välj ras utifrån boende
 • Pojke och valp busar i soffan

  Hundar och ungar

  Små raser kan skadas om barnen är lite oförsiktiga. Stora raser kan råka välta omkull småbarn på grund av sin storlek. Lugna raser går ofta bra ihop med småbarn.

  Hundraser för barnfamiljer
 • Chihuahua

  Storleken kan ha betydelse

  Små hundar är mer praktiska då de inte tar så mycket plats i vare sig hemmet eller bilen och du kanske vill ha den i knät i soffan. Eller gillar du de lite större hundarna? 

  Välja liten eller stor ras

Förslag på hundraser

Här hittar du förslag på olika hundraser utifrån ditt intresse och ambition.

Alla hundar behöver försäkring

Vilken hundras du än väljer kommer den behöva en försäkring. Det är en trygghet både för dig och hunden att ha en försäkring som hjälper till att betala veterinärvårdskostnaderna om hunden blir sjuk eller skadad. 

Senast uppdaterad  2 april 2020