Vilken hundras passar mig?

Det är en bra fråga att ställa innan du bestämmer dig för vilken hundras du ska välja. Det blir bäst för både dig och hunden om rasen passar din livssituation, ditt intresse och hundvana.

Din hundvana påverkar val av hundras

Vissa raser lämpar sig bättre för hundvana människor, medan andra raser passar fint för den som köper hund för första gången.

Du är nybörjare 

Om du inte haft hund tidigare är det klokt att välja en lättskött ras både när det gäller krav på motion, aktivitet och pälsvård. Det är lätt hänt att ambitionsnivån blir för hög och att livet med hund därför blir jobbigt. Du får räkna med att du har hunden ungefär 10 år och det ska vara härligt att ha hund.  

Du är en erfaren hundägare

Om du haft hund tidigare vet du vad som väntar dig, vad som var bra med din tidigare hund och vad som inte var så bra. Nu kanske livet ser annorlunda ut med antingen mer tid, eller mindre, för hund, du har lust att göra andra aktiviteter och sugen på att ha en annan ras denna gång. 

Förslag på hundraser

Här hittar du förslag på olika hundraser utifrån ditt intresse och ambition.

Alla hundar behöver försäkring

Vilken hundras du än väljer kommer den behöva en försäkring. Det är en trygghet både för dig och hunden att ha en försäkring som hjälper till att betala veterinärvårdskostnaderna om hunden blir sjuk eller skadad. 

Senast uppdaterad 21 februari 2024