Vilken hundras passar dig?

Du kanske redan har bestämt dig för vilken ras du vill ha? Det kan ändå vara en god idé att undersöka olika raser, bekanta dig med deras egenskaper och se vad om passar just dig.

Grupp 1

Vall-, boskaps- och herdehundar
Schäfer är exempel på ras i grupp 1.

Detta är hundraser som ursprungligen använts för att valla eller vakta får och nötboskap. Flera av raserna används idag som brukshundar inom polis och militär. De är också populära sällskapshundar medan andra fortfarande används för sina ursprungliga uppgifter.

I denna grupp hittar du aktiva arbetande hundar. Funderar du på att skaffa en hund ur denna grupp bör du vara medveten om att den behöver aktiveras med t.ex. agility, vallning, lydnad, spår, sök eller rallylydnad.

Exempel på raser: schäfer, bearded collie, kelpie, shetland sheepdog.

Grupp 2

Schnauzer, pinscher, molosser, bergshundar och sennenhundar​
Bullmastiff tillhör rasgrupp 2.

I denna grupp finns allt från den lilla affenpinschern till den jättelika grand danois. De flesta raserna används fortfarande som vakt- och herdehund. I gruppen finns också boskapshundar och gårdshundar varav några i dag är populära brukshundar.

Bland dessa raser finns stora trygga hundar. Med du bör fundera på vad du vill ha din hund till då dessa raser behöver aktiveras i någon form t.ex. syssla med agility, lydnad, spår, sök, skydd, IPO.

Exempel på raser: affenpinscher, boxer, bullmastiff, dvärgpinscher, dvärgschnauzer, rottweiler.

 

Grupp 3

Terrier
Jack russelterrier är en pigg och aktiv hundras.

Majoriteten av hundraserna i den här gruppen har sitt ursprung i Storbritannien och framavlades för att jaga och döda mindre bytesdjur som råttor och rävar. Många terrierraser är döpta efter engelska grevskap, men namnet terrier kommer från det franska ordet terrier, som har sitt ursprung i latinets terra, och betyder jord.​

Terriers är modiga pigga hundar som gärna hittar på något kul. De passar bra som familjehundar och vill gärna vara aktiva.​

Exempel på raser: jack russelterrier, yorkshireterrier, terrier brassileiro, airedaleterrier.

Grupp 4

Taxar
Korthårig tax som tillhör rasgrupp 4

Taxen kommer ursprungligen från Tyskland och är erkänd som en av de mest mångsidiga och användbara jakthundsraserna.

Rasens särdrag och format är framavlat för att få en användbar grythund. Under 40-talet uppstod behovet av små, långsamdrivande hundar och taxen har utvecklats till en populär rådjursspecialist.

Taxar är ofta vänliga, modiga, uthålliga hundar. Det är en förhållandevis frisk ras och blir ofta mycket gammal.

Exempel på taxar: tax, dvärgtax, kanintax.

Grupp 5

Spetsar och raser av urhundstyp​
Siberian husky är en hundras som tillhör grupp 5.

Här hittar du bl.a. polarspetsar samt de nordiska jaktspetsarna som används för jakt på bland annat älg, björn och skogsfågel. I gruppen finns även s.k. primitiva hundar och hundar av urhundstyp.

Det finns allt från jakthundar till stora och små sällskapshundar samt draghundar i denna grupp. Tycker du om att vara ute i skog och mark, åka skidor och har bra med utrymme kan t.ex. en sibirian husky vara ett bra val.

Exempel på raser: akita, chow chow, eurasier, jämthund, lapsk vallhund, pomeranian, siberian husky.

Grupp 6

Drivande hundar samt sök- och spårhundar
I rasgrupp 6 hittar du drivande jakthundar som beagle.

Här finns framför allt drivande jakthundar samt ett fåtal sök- och spårhundar. De flesta av raserna är utpräglade jakthundar och används beroende på storlek till jakt på t.ex. hare, räv och rådjur.

Med drivande hundar menas lösa hundar som med hjälp av drevskall driver viltet mot skytten. Dalmatiner och rhodesian ridgeback är populära sällskapshundar, men det finns också många bra jakthundar i denna grupp.

Exempel på raser: beagle, dalmatiner, basset hound, drever, stövare.

Grupp 7

Stående fågelhundar
Engelsk setter tillhör gruppen stående fågelhundar.

Här ingår engelska och kontinentala stående fågelhundar, det vill säga jakthundar som söker fågelvittring i luften och markerar för jägaren var fågeln finns. De flesta av raserna används fortfarande för fågeljakt, men många är också populära sällskapshundar.​

Överlag är dessa raser aktiva och gillar att röra på sig året om. Raserna är vänliga och gillar att vara till lags. Men tänk på att dessa raser har stark jaktlust som kan vara svår att få bort om man enbart ska ha dem som sällskapsdjur.

Exempel på raser: gordonsetter, breton, stabijhoun, weimaraner.

Grupp 8

Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar​
Golden retriever tillhör gruppen apporterande hundar

Denna grupp består till stor del av stötande fågelhundar som söker i markvittringen och stöter upp fågeln för jägaren. Apporterande hundar söker och apporterar dödat och skadskjutet småvilt i vatten och på land. De apporterande hundarna är även värdefulla som eftersökshundar.

De vanligaste hundraserna finns i denna grupp. De är bra sällskapshundar som gillar att vara till lags och de vill aktiveras. Vill du ha en bra lydnadshund hittar du din ras i denna grupp.

Exempel på raser: amerikansk cockerspaniel, golden retriever, labrador retriever, portugisisk vattenhund.

Grupp 9

Sällskapshundar
Bostonterrier är en härlig sällskapshund.

Raserna i denna grupp är framavlade för att vara sällskap och har sitt ursprung på vitt skilda platser. Den gemensamma nämnaren för denna grupp är, med få undantag, småvuxna och utmärkta sällskapshundar.

Dessa hundar är härliga att vara med och passar bra såväl i stan som på landet. Värt att tänka på är att raserna kräver mycket pälsvård. En sällskapshund behöver också aktiveras och många raser passar till agility och lydnad.

Exempel på raser: bostonterrier, bolognese, chihuahua, mops, pudel, tibetansk spaniel.

Grupp 10

Vinthundar
Rasgruppen vinthundar

Detta är en relativt homogen grupp som består av olika varianter av snabba jakthundar. Vinthundar används ursprungligen för hetsjakt där hunden själv, eller i flock, jagar ikapp bytet och lägger ner det. Idag används raserna till hundkapplöpning, men de flesta är sällskapshundar.

De flesta av dessa raser är lugna inomhus och det fungerar utmärkt med dagliga promenader. Men de bör få springa av sig några gånger i veckan på t.ex. ett fält och helst med en likvärdig ras. Eftersom många i denna grupp har använts till jakt är det viktigt med en bra grundlydnad.

Exempel på raser: afghanhund, borzoi, greyhound, irländsk varghund, whippet

De tio friskaste hundraserna


1. Finsk spets
2. Norbottenspets​
3. Tysk spets/mittelspitz
4. Hamiltonstövare
5. Jämthund

6. Norsk älghund/Gråhund
7. Drever
8. Siberian husky
9. Basset fauve de bretagne

10. Saluki
*Enligt vår skadestatistik 2014-2018
hundvalpar

Ska du köpa hund?

En hund behöver tid och kärlek. Vi tipsar om vad du ska tänka på och förbereda när du ska köpa hund.

När du ska köpa hund
barn kramar hund

Adoptera hund från utlandet

Om du funderar på att adoptera en hund från utlandet finns några saker att tänka på. 

Jordbruksverket om hundadoption

Skaffa hundförsäkring

Vill du veta mer om vår hundförsäkring? Försäkringen är en trygghet för både dig och din hund.

Läs om hundförsäkring