Tips vid köp av båt

Är du sugen på att köpa båt, men är nybörjare i båtvärlden? Här hittar du tips från vår båtexpert Arvid Böhm om vad du kan tänka på innan du slår till och köper båten.

 1. Typ av båt och hur den används Motor- eller segelbåt? Dagsturer eller semester? Hur mycket tid vill du lägga på båten?
 2. Gör en budget Ta med allt från inköpspris, båtplats, bränsle, underhåll, vinterförvaring och båtförsäkring.
 3. Tillgång till båtplats Om du inte kan eller vill ha båten på trailer och sjösätta inför varje åktur behöver du leta båtplats.

Hur vill du använda båten?

En bra utgångspunkt är att fundera på hur och till vad du och familjen vill använda båten. Gör en kravlista utifrån det.

Du kan även hitta mycket bra information som underlättar köpbeslutet på till exempel båtmässor, hos båthandlare eller bara prata med vänner och bekanta.

 • Ska ni bara göra dagsturer eller vill ni kunna övernatta i båten?
 • Ska den fungera som badbåt och ha den till vattensport som wakeboard eller vattenskidor?
 • Vill du kunna bo i båten på semestern?
 • Behöver du en transportbåt?
 • Är alla i familjen med på att ni ska köpa båt?
 • Hur mycket tid vill du lägga på underhåll av båten? Större båt betyder fler timmar för rengöring och förberedelse inför sjösättning
Kvinna räcker över matkorg
Hur vill du använda båten? Är det för dagsturer eller ska man kunna övernatta?

Vill du ha segelbåt eller motorbåt?

Valt av båttyp här såklart ihop med hur ni vill använda båten. En motorbåt är ofta enklare att hantera än en segelbåt, vilket kan vara anledningen till att motorbåtar är vanligare än segelbåtar. Att segla är underbart, men det kräver mer aktivitet ombord.

Gör en budget för båtköpet

Att köpa båt är en investering som naturligtvis kostar pengar. Gör en budget som innehåller allt från inköp till vinterförvaring. Här är några saker att tänka på.

 • Inköpspris – ny eller begagnad båt.
 • Behöver du komplettera båten med utrustning? Behöver du en båttrailer?
 • Eventuella kostnader för båtlån om du väljer att finansiera köpet på det sättet.
 • Båtförsäkringen gäller året runt och skyddar både för sjöskador och skador när båten är upptagen på land för vinterförvaring.
 • Kostnad för upptagning och sjösättning.
 • Båtplats – det finns småbåtshamnar som är trygghetscertifierade – Säker Hamn. Sök i listan över säkra hamnar om det finns en som passar dig. Du får 10 % rabatt på vår båtförsäkring om din båt ligger i Säker Hamn.
 • Bränsle, service, underhåll och reparationer.
Båtspekulanter på bryggan
Gör en budget innan du bestämmer dig för båt.

När du köper båten

Du kan köpa båten, ny eller begagnad, av en båthandlare, privatperson eller båtförmedlare.

Kontrollera säljaren

Är säljaren den verkliga ägaren? Be att få se legitimation, kontrollera att det finns kvitto på båtköpet och annan utrustning, fråga om hur båten är servad, finns det papper på det? Försäkra dig om att det inte finns några olösta lån på båten. Hos Larmtjänst har du störst möjlighet att kontrollera om båten är stulen.

Undersök båten

Undersök båten ordentligt innan du köper den. Om du är osäker kan du ta hjälp av en besiktningsman. Kom ihåg att kontrollera motorn och hur båten ser ut under durken. I Sverige är det ett krav att båtar är CE-märkta. Omärkta båtar har därför ett lägre andrahandsvärde och är svåra att sälja vidare.

 • Om du köper av en båthandlare eller båtförmedlare gäller konsumentköplagen.
 • Om du köper av en privatperson gäller köplagen. Då är det extra viktigt att ni skriver ett ordentligt köpekontrakt eftersom det är det som kommer att gälla vid en eventuell tvist. 

Mer innehåll för båtintresserade

Oavsett om du gillar stora båtar, små båtar, segelbåtar eller motorbåtar behövs kunskap för att båtlivet ska bli så härligt som möjligt.

Senast uppdaterad 18 april 2023