Tips när du ska köpa båt

Tillhör du dem som funderar på att köpa båt? Här får du tips om vad som är viktigt att tänka på inför köpet.

Hur vill du använda båten?

En bra utgångspunkt är att fundera på hur och till vad du och familjen vill använda båten. Gör en kravlista utifrån det. Ska ni bara göra dagsturer eller vill ni kunna övernatta i båten? Ska den fungera som badbåt och ha den till vattensport som wakeboard eller vattenskidor? Vill du kunna bo i båten på semestern? Behöver du en transportbåt? En annan fråga är hur ofta ni kommer att vilja använda båten och om alla i familjen är med i köpbeslutet.

Gör en budget

Att köpa båt är en investering som naturligtvis kostar pengar. Gör en budget som innehåller allt från inköp till vinterförvaring. Här är några saker att tänka på.

 • Inköpspris – ny eller begagnad båt.
 • Behöver du komplettera båten med utrustning? Behöver du en båttrailer?
 • Eventuella kostnader för båtlån om du väljer att finansiera köpet på det sättet.
 • Båtförsäkring – den har du året runt eftersom den gäller både för sjöskador och skador när båten är upptagen på land för vinterförvaring.
 • Kostnad för upptagning och sjösättning.
 • Båtplats - på sommaren, men även för vinterförvaring. Det finns småbåtshamnar som är trygghetscertifierade – Säker Hamn. Sök i listan över säkra hamnar om det finns en som passar dig.
 • Bränsle, service, underhåll och reparationer.
 • Gör en budget

  Gör en budget som innehåller allt från inköpspris, båtplats, bränsle, underhåll och trailer till vinterförvaring.

 • Har du en båtplats?

  Du behöver en båtplats, både på sommaren och för vinterförvaring. Gärna i en Säker Hamn-certifierad hamn.

 • CE-märkning ett krav

  I Sverige är det ett krav att båtar är CE-märkta. Omärkta båtar har lägre andrahandsvärde.

Fler tips inför köpet

Annat att tänka på är att du kan hitta mycket bra information som underlättar köpbeslutet på till exempel båtmässor, hos båthandlare eller bara prata med vänner och bekanta. 

Segelbåt eller motorbåt

Valt av båttyp här såklart ihop med hur ni vill använda båten. En motorbåt är ofta enklare att hantera än en segelbåt. Att segla är underbart, men det kräver mer aktivitet ombord.

Segelbåt och försäkring

Motorbåt och försäkring

När du köper båten

Du kan köpa båten, ny eller begagnad, av en båthandlare, privatperson eller båtförmedlare. Om du köper av en båthandlare eller båtförmedlare gäller konsumentköplagen. Om du köper av en privatperson gäller köplagen och då är det extra viktigt att ni skriver ett ordentligt köpekontrakt eftersom det är det som kommer att gälla vid en eventuell tvist. 

Kontrollera säljaren

Är säljaren den verkliga ägaren? Be att få se legitimation, kontrollera att det finns kvitto på båtköpet och annan utrustning, fråga om hur båten är servad, finns det papper på det? Försäkra dig om att det inte finns några olösta lån på båten. Hos Larmtjänst har du störst möjlighet att kontrollera om båten är stulen.

Undersök båten

Undersök båten ordentligt innan du köper den. Om du är osäker kan du ta hjälp av en besiktningsman. Kom ihåg att kontrollera motorn och hur båten ser ut under durken. I Sverige är det ett krav att båtar är CE-märkta. Omärkta båtar har därför ett lägre andrahandsvärde och är svåra att sälja vidare.

Köp båtförsäkring

Lätta ankar med en riktigt bra båtförsäkring. Läs mer om båtförsäkringen och räkna ut ditt pris. 

Båtförsäkring

Säker Hamn ger rabatt

Om din båt ligger i en Säker Hamn får du upp till 25 % rabatt på båtförsäkringen hos oss. 

Läs om Säker Hamn

Säkerhetshandbok för båtägare

En handbok som hjälper dig att förebygga olyckor och förbättra säkerheten ombord. 

Ladda ner Säkerhetshandboken