Tänderna

Som vuxen har du vanligtvis fått 32 tänder. Hur länge du får behålla dem beror till viss del på dig själv och din tandläkare, men det är också en fråga om tur och gener.

Utsidan av våra tänder består av emalj, det hårdaste material vår kropp kan tillverka. Emaljen skyddar tandens synliga del eller krona. Den del av tanden som inte syns kallas tandrot. Den är omsluten av tandkött och tränger djupt in i käkbenet, där den hålls på plats av rothinnan. Rothinnan är i sin tur fäst i rotcement på ena sidan och direkt i käkbenet på den andra.

Varje tand har en uppgift

Du tänker kanske inte så mycket på varför dina tänder ser ut som de gör – en tand är ju en bara en tand. Men var och en av dem har en specialuppgift beroende på hur de är utformade och var de är placerade.

Framtänderna är tunna och vassa för att kunna bita av mat i lagom stora bitar. Dina spetsiga hörntänder tar hand om mer motspänstig mat som måste skäras sönder eller slitas isär lite grann, innan kindtänderna tar över och mal ner bitarna till en massa. Tungan blandar allt med saliv och pressar ned den färdigtuggade maten i svalget.

Vita, gula, grå och blå toner

På vuxna personer är tänderna naturligt gulaktiga. I takt med att vi blir äldre blir de dessutom ännu gulare – inte för att de är gamla, utan för att tandbenet under emaljen blir tjockare och tätare. Om du skadar en tand kan den också bli gulare. Och har du dessutom råkat få en blödning inne i tanden kan den bli tydligt blåare eller gråare än dina andra tänder.

Ett litet PS vad gäller tandfärg: Du bör undvika att ge ditt barn tetracyklin medan tänderna mineraliseras. Tetracyklin är en antibiotika som kan missfärga tänderna om den används innan tänderna är färdigutvecklade.

Detta kan du göra själv

Du har säkert hört det miljontals gånger: om du vill behålla tänderna hela livet måste du ta hand om dem. Även om det är jobbigt och tjatigt vet du vad som krävs. Borsta tänderna varje morgon och kväll, använd tandtråd och skölj med fluor. Det ger dig stora chanser att lyckas.

I enstaka fall är resultatet inte i lika hög grad upp till dig själv. Tändernas kvalitet försämras obönhörligt med åldern. Om du sköter dem ordentligt får du som sagt behålla dem längre – kanske livet ut. Men sjukdomar och läkemedelsanvändning under livets gång kan försämra oddsen. Något som du inte själv kan styra över är ärftliga sjukdomar. Om andra i din familj har drabbats av till exempel tandköttssjukdomen parodontit är det bra om din tandläkare håller ett extra öga på din tandhälsa.

Hitta rätt försäkringar


Skrivet av

Fontini Publishing house