Öronen

Öronen fångar upp ljud och är därför viktiga för att du ska förstå vad som händer omkring dig och kunna kommunicera med andra människor. Men visste du att dina öron har ytterligare en jätteviktig uppgift?

Örats något mystiska form är bara början på en förunderlig resa in i huvudet. Örat består av en mängd olika små och väldigt olika organ som likt ett stafettlag skickar vidare ljudet efter varandra. Det är som en supersnabb visklek genom örats tre delar.

Det du kan se

Ytterörat består av själva öronmusslan, det vill säga den del av örat du kan se och som vi ofta tänker på som själva örat.

Till denna del räknas också hörselgången som leder 2–3 cm in i huvudet till trumhinnan.

Örats ben

Intill trumhinnan sitter hammaren, ett pyttelitet ben som fångar upp vibrationerna från öronmusslan och hörselgången. Hammaren skickar vidare signalerna till ett annat ben, städet, som i sin tur överför dem till stigbygeln, det tredje och sista benet i denna trio och kroppens allra minsta ben. Det vi kan kalla foten på stigbygeln vilar mot ett litet ovalt fönster till innerörat.

En labyrint värd namnet

Innerörat kallas också benlabyrinten och består av ett komplicerat nätverk av vätskefyllda gångar, rum och sinnesceller. Det som kan uppfattas som ett enda organ består faktiskt av tre olika delar som är viktiga för två av våra sinnen. Det hela är ganska invecklat, så labyrint är ett passande namn på mer än ett sätt.

 

Hörselorganet

Innerörat består i ena änden av den lättigenkännliga hörselsnäckan, som innehåller sinnescellerna. Det är alltså här som ljudvågorna och vibrationerna som färdats genom örats olika delar omvandlas till elektriska signaler som hjärnan kan tolka. Precis som för synen tar hela den här komplicerade processen bara bråkdelen av en sekund.

Balansorganet

Den andra halvan av innerörat består av en kammare som kallas förmaket. Tillsammans med de tre båggångarna som sticker ut ur förmaket utgör detta kroppens balansorgan.

Både båggångarna och förmaket innehåller en trögflytande vätska som rör sig beroende på hur du vrider ditt huvud. Informationen om hur vätskan förflyttar sig skickas till hjärnan som snabbt avgör om du ligger, står upp, går eller håller på att tappa balansen.

Känsliga kristaller

Både förmaket och båggångarna är försedda med tunna känselhår. Över känselhåren i förmaket finns det en geléaktig hinnsäck som innehåller pyttesmå balanskristaller. Om dessa kristaller lossnar från hinnsäcken och följer med vätskan in i båggångarna kan du drabbas av så kallad lägesyrsel eller kristallsjuka. Det beror på att kristallerna stör de balanssignaler som båggångarna skickar till hjärnan, vilket orsakar plötsliga yrselanfall och illamående.

Hitta rätt försäkringar


Skrivet av

Fontini Publishing house