Munnen

Som alla andra delar av ansiktet har munnen en stor betydelse för ditt utseende. Det kan kännas viktigt, men är närmast oväsentligt jämfört med det ovärderliga jobb som munnen och inte minst munhålan gör för dig varje dag.

Munnens utsida kan beskrivas som två ganska smala rödaktiga band. Läppar finns i alla möjliga former och storlekar. Vissa har breda och fylliga läppar, medan andra har tunna och smala. Personer med ljusare hy har ofta rödare läppar. Det beror på att huden på läpparna är så tunn att de supersmå blodkärlen under huden syns genom och därmed färgar läpparna blodröda.

Ett sprinklersystem

På insidan av munnen övergår läpparna i den slemhinna som täcker hela munhålan. Munhålan är ett extremt finstämt känselorgan som hela tiden känner av temperatur, tryck och eventuella smärtor. Här finns också ett flertal spottkörtlar som fuktar munnen och den mat som kommer in. De tre största sitter i par och är placerade under tungan, under underkäken och bakom öronen.

Mat kan få dig att dregla

Saliven blandas med mat som tänderna tuggar och förvandlar den till en massa som är lätt att svälja. Men det behövs ingen mat i själva munhålan för att spottkörtlarna ska gå igång. Bara tanken på mat gör att de börjar pumpa ur sig saliv. Det är därför vi säger att ”det vattnas i munnen” när vi är sugna på något gott. Uttrycket stämmer alltså – i alla fall om du går med på att saliv är vatten.

En levande köksmaskin

Medan tänderna och saliven finfördelar och blandar maten är det tungans jobb att flytta runt massan och bearbeta den till den är färdig att sväljas. Tungan är ett unikt organ och består dels av muskler som fäster den i hals och svalg, dels av invändiga muskler och en speciell fiberstruktur som gör den otroligt rörlig. Tungan är faktiskt det enda av människans organ som kan skifta form på bråkdelen av en sekund.

I vinkeln mellan hakan och halsen, ovanpå struphuvudets sköldbrosk, sitter tungans enda ben som logiskt nog heter tungbenet. Benets uppgift är att stödja tungans rörelser och vara fästpunkt för muskler under hakan och framtill på halsen.

Hur smakar det?

Tungan är dessutom kroppens främsta smakorgan. Det jobbet sköter den med hjälp av pyttesmå smaklökar fördelade över hela tungans yta. Smaklökarnas uppgift är att kontrollera hur maten smakar. Uppgifterna skickas ögonblickligen till hjärnan som godkänner och definierar det du har i munnen som sött, salt, surt, beskt eller umami, den femte grundsmaken. Umami beskrivs ofta som en kött- eller buljongsmak, men sparris, tomat och mjölk smakar också umami.

Vi har också ett mindre antal smaklökar där näshålan möter svalget och på struplocket. Det är därför det inte alltid hjälper helt att hålla för näsan när du sväljer något du inte gillar.

Hitta rätt försäkringar


Skrivet av

Fontini Publishing house