Magen eller buken

Magen är ett lite luddigt ord att använda när vi pratar om, ja, magen. Det vi egentligen menar är i regel buken – området mellan bröstkorgen och bäckenet.

Det är väldigt mycket som händer i mitten av kroppen. När du säger att du har ont i magen kan det bero på många olika saker – allt från lite ofarlig gasbildning i tarmarna till olika sjukdomstillstånd. I de allra flesta fall är det ingenting farligt, utan bara lite invärtes bråk om platsen.

Väggar och fyllnadsmaterial

Bukväggen är det som håller alla organen i buken på plats. Den består av tre skikt av platta muskler och senplattor framtill, på sidorna och baktill på var sida av ryggraden.

Det är i det här relativt begränsade utrymmet som de flesta av dina inre organ befinner sig. För att de ska ha det skönt och bekvämt tar de hjälp av bukhinnan. Det är en geléaktig hinna som ligger innanför bukväggen. Bukhinnan omsluter och fyller ut eventuella mellanrum mellan inälvorna och gör så att de kan glida lättare mot varandra.

En tryckkammare

Eftersom buken är ett slutet system uppstår det gärna ett visst inre tryck i den. Trycket avgörs av lufttrycket där du befinner dig, av spänningen i magmusklerna och av dina andetag – det vill säga transporten av luft in och ut ur dina lungor.

Trycket i buken bidrar på många olika sätt till kroppens inre funktioner och uppgifter. Trycket hjälper till att transportera blod till hjärtat och behövs när vi ska ta i extra för att lyfta något tungt, när vi föder barn, när vi går på toaletten och när vi kräks. Allt är kopplat till vår förmåga att aktivt eller omedvetet använda trycket i buken på olika sätt.

Hitta rätt personförsäkringar


Skrivet av

Fontini Publishing house